Po pierwsze: elastyczność. Zaglądamy do biura Novo Nordisk szkicu Bit Creative



PropertyDesign.pl - 31-05-2019 09:00


Pracownia Bit Creative Barnaba Grzelecki nie próżnuje. Właśnie zaprezentowała kolejną tegoroczną realizację biurową - tym razem zaprojektowaną dla firmy Novo Nordisk. Zaglądamy do wnętrz!

Na powierzchni 1830 mkw. przeznaczonej dla niemal 120 pracowników, biuro projektowe Bit Creative stworzyło przestrzeń pracy, w której pierwsze skrzypce gra elastyczność. - Inwestorowi zależało przede wszystkim na elastycznym modelu prac - tak, aby pracownicy mieli możliwość wyboru przestrzeni do realizowania swoich zadań. Idea flexi jest wszędzie: od stanowiska pracy z możliwością regulacji wysokości, po sale spotkań, budki meblowe i stoły projektowe. Pracować możemy tak naprawę wszędzie - mówi Barnaba Grzelecki, główny projektant Bit Creative.

Przestrzeń została podzielona na strefę wejściową połączoną ze strefą konferencyjną oraz część pracowniczą, z której mamy dostęp do dużej ilość sal 2, 4 i 6 osobowych. Ich zastosowanie jest bardzo różne - od szybkich spotkań, video-konferencji, po pracę w ciszy i skupieniu. Stanowiska pracy przypisane są do konkretnych działów ale nie osób. W trzonie budynku znajduje się lokers  przypisany każdemu pracownikowi, co daje możliwość utrzymania czystych biurek po skończonej pracy. - W projekcie umieściliśmy również dużą kuchnie z jadalnią i strefą wypoczynkową z dostępem do światła dziennego. Jest to jedyna przestrzeń, w której mamy ekspres do kawy dzięki czemu naturalnie integrujemy ludzi z całego biura. Znalazło się również miejsce dla takich przestrzeni, jak biblioteka i pomieszczenie do odpoczynku - mówi projektant.

W biurze dominuje styl skandynawski: pojawia się biel połączona z elementami drewna, betonu i naturalnej zieleni. - Cała powierzchnia pracy jest jasna i "lekka". W takiej pracuje się najlepiej - dodaje Grzelecki.