Poczta Polska uhonorowała Kraków na znaczku. A na nim... obwarzanek krakowski



PropertyDesign.pl - 28-07-2022 11:40


Obwarzanek krakowski został uhonorowany znaczkiem pocztowym. Zaprojektowany przez Agnieszkę Sancewicz trafił do obiegu 27 lipca br. Ma wartość 8 zł.

Tegoroczny znaczek stanowi kontynuację zapoczątkowanej niemal dekadę temu serii  „Polskie produkty regionalne”. W kolejnych latach Poczta prezentowała różnorodne produkty i wyroby (cukiernicze, mięsne, owoce) z różnych części naszego kraju. Emisja jest promocją Polski i certyfikowanych polskich produktów regionalnych, zarejestrowanych i objętych ochroną przez Komisję Europejską, wpisanych na listę produktów „Chronione Oznaczenie Geograficzne” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cechą charakterystyczną serii jest drukowanie znaczków z zastosowaniem techniki suchego tłoczenia, dzięki czemu umieszczony na znaczku produkt sprawia wrażenie „trójwymiarowego”. Ponadto nieodzownym elementem projektu jest logo certyfikatu „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. To wyróżnienie podkreśla związek między konkretnym regionem geograficznym a nazwą produktu, lecz szczególnie – jakość produktu, jego renomę lub inną wyjątkową cechę, związaną z miejscem pochodzenia.

{media;147334;Znaczek został zaprojektowany przez Agnieszkę Sancewicz trafił do obiegu 27 lipca br., fot. Poczta Polska;https://pliki.propertydesign.pl/i/14/73/34/147334.jpg;https://pliki.propertydesign.pl/i/14/73/34/147334_r0_940.jpg}

Rozpoczęty w 2013 roku cykl znaczków z produktami regionalnymi miał rozpowszechniać wiedzę o fantastycznych polskich wyrobach. Swoje zadanie spełnia doskonale, bo każdy ze znaczków tej serii jest oczekiwany z wielką niecierpliwością. Obwarzanek krakowski, dostępny na znaczku pocztowym, będzie od teraz w świecie popularyzował wyjątkowość i jednocześnie różnorodność kulinarną polskich regionów. Tak jak do tej pory robią to na znaczkach truskawka kaszubska, jabłko łąckie, ser koryciński, miód kurpiowski, rogal świętomarciński i czosnek galicyjski – mówi Wiesław Włodek, wiceprezes Poczty Polskiej.

Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, owal, rzadziej przybierający formę regularnego kółka, utworzony ze splotu ciasta z otworem w środku. Każdy taki wypiek ma inny kształt ze względu na ręczne obrabianie i formowanie ciasta. Obwarzanki krakowskie znane są od XIV wieku i obecnie piecze się je każdego dnia. Receptury były przekazywane w formie ustnej z pokolenia na pokolenie przez piekarzy z Krakowa i jego okolic. Nazwa wypieku wywodzi się od sposobu jego produkcji – obwarzania, czyli obgotowywania ciasta oraz tradycji wypieku i spożywania obwarzanków w okresie Wielkiego Postu kultywowanej na tym obszarze. Obwarzanek krakowski stanowi obok lajkonika, trębacza i hejnału z wieży Mariackiej, smoka wawelskiego jeden z najważniejszych rozpoznawalnych znaków Krakowa.