REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 02 cze 2022 09:00
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Uzdrowisko Bistro, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Warszawie, proj. Razoo Architekci, fot. Kąty Proste
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska
Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro na terenie szpitala w Warszawie. Panuje klimat uzdrowiska

Architekci z pracowni Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza znajdującego się na terenie Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Warszawie bistro Uzdrowisko. We wnętrzach stworzyli klimat niczym z ogrodu w uzdrowiskowym kurorcie.

REKLAMA

  • Razoo Architekci zaprojektowali wnętrza bistro znajdującego się na terenie szpitala Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Warszawie.
  • Autorom projektu zależało na stworzeniu przyjemnej, luźnej atmosfery sprzyjającej rekonwalescencji pacjentów. 
  • Wystrój wnętrza nawiązuje do estetyki ogrodu, a jego charakterystycznym elementem są stalowe altany.  

Lokalizacja lokalu w znacznym stopniu zdeterminowała wygląd samego projektu, architektom zależało przede wszystkim na tym, aby pacjenci szpitala i odwiedzający mogli nie tylko zjeść, ale też "złapać oddech, porozmawiać w przyjaznym otoczeniu", jak mówi arch. Piotr Szefler, współwłaściciel pracowni Razoo Architekci.

– Głównym założeniem projektu było odczarowanie przygnębiającego charakteru typowej stołówki szpitalnej – relacjonuje architekt. Autorzy projektu postanowili wykreować we wnętrzach "Uzdrowiska" klimat prawdziwie uzdrowiskowy, nawiązujący do nazwy lokalu i oferujący wejście do przyjemnego, zielonego świata. Aranżacja w oczywisty sposób nawiązuje do ogrodów uzdrowiskowych: znajdziemy tutaj pełno zieleni, a także... altany. To one są najciekawszym punktem projekt i ideą fix konceptu. – Od pomysłu na ich formę wszystko się zaczęło. Potem było już z górki – wspomina Piotr Szefler.

Nieformalna atmosfera

Autorom projektu zależało na stworzeniu luźnej, nieformalnej atmosfery, którą oprócz altan i roślinności kreują również pozostałe elementy wyposażenia, jak chociażby kolorowe krzesła o frywolnej formie Pedrali Remind czy oryginalne lampy własnego projektu.

Stalowe elementy altan, witryn, donic i podstaw stołów pomalowano proszkowo na kolor malachitowy. proj. Razoo Architekci, fot. Kąty Proste
Stalowe elementy altan, witryn, donic i podstaw stołów pomalowano proszkowo na kolor malachitowy. proj. Razoo Architekci, fot. Kąty Proste

Bistro tworzą dwie strefy: sala konsumpcyjna o powierzchni 247 mkw oraz kafeteria o powierzchni 25 mkw. Granicę pomiędzy strefami wydawczą i konsumpcyjną wyznacza czytelnie, ale subtelnie ułożony w klasyczną jodełkę szczotkowany parkiet winylowy Designflooring w dwóch kolorach.

Naturalne drewno dębowe jest obecne we wnętrzu w formie lameli w altanach i parawanach. Stalowe elementy konstrukcyjne altan, witryn, a także donic i podstaw stołów pomalowana proszkowo w kolorze malachitowym, harmonizującym z zielenią wypełniającej wnętrza roślinności.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie