REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 03 cze 2020 09:00
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Futu Sushi w Białymstoku. Za nowy koncept odpowiadała pracownia architektury wnętrz 74studio, fot. Paulina Angielczyk
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi
Restauracja w duchu Zen. Tak architekci odmienili wnętrze Futu Sushi

Futu Sushi to kulinarny koncept, który istnieje na mapie miasta od dziesięciu lat. Zlokalizowany jest przy ul. Lipowej w kamienicy z lat 60. w ścisłym centrum, na jednej z najbardziej atrakcyjnych ulic Białegostoku. Jego dotychczasowe wnętrze zrealizowane dekadę temu dziś sprawiało wrażenie przestarzałego, mając już niewiele wspólnego z filozofią kuchni japońskiej. Za nowy koncept odpowiadała pracownia architektury wnętrz 74studio. Z małego liftingu wnętrza powstał projekt, który w efekcie finalnym okazał się totalną metamorfozą.

REKLAMA

- Klienci zgłosili się do nas na początku bieżącego roku. Początkowo projekt miał obejmować trochę mocniejszy lifting przestrzeni, który przygotowałby restaurację do funkcjonowania przez kolejne dziesięć lat. Lokal był wizualnie przestarzały, na ścianach panowały panele 3D oraz biele i szarości. Podłogę szpeciła z kolei drewnopodobna płytka o dziwnym, czerwono-brązowym kolorze. Wysokość lokalu ograniczał zabudowany przed laty sufit w metodzie kartonowo-gipsowej. Wnętrze, mimo świetnej lokalizacji i dobrego doświetlenia wydawało się ciemne i nieprzyjemne. Zdecydowanie nie zachęcało do dłuższego pozostania w restauracji. I to przede wszystkim chcieli zmienić nasi inwestorzy - opowiada Damian Kozłowski z pracowni architektury wnętrz 74studio.

Za główny cel, architekci postawili sobie odzyskanie kubatury, zdemontowanie podwieszanych sufitów i uzyskanie pierwotnej wysokości lokalu. - Był to zabieg, który nie tylko pozwolił nam złapać wewnątrz więcej oddechu, ale przyczynił się również do tego, że wnętrze zyskało szlachetności i charakteru, który był spójny z zabudową budynku, w którym się znajduje - zaznacza architekt.

Nowy Zen w Białymstoku

Kolejnym zadaniem było uzyskanie atmosfery Zen. - "Nowy Zen w mieście", jak lubią to określać właściciele restauracji, uzyskaliśmy stosując naturalne drewno, które dopełnione zostało bielą w różnym wykończeniu. Postawiliśmy na światłocień, który tworzą różne struktury na ścianach, od paneli ściennych, tworzących trójkątny lamel po baranek, który przełamuje ascetyczne wykończenia - podkreśla architekt. Całość dopełnia naturalne dębowe drewno w różnych formach, mamy więc drewniany lamel na barze, drewniane krzesła oraz stoły.

Dominantę we wnętrzu stanowią zaś ażurowe konstrukcje wykonane z dębiny oraz plecionki wiedeńskiej. To nawiązanie do trendów, które idealnie wpisują się w charakter filozofii Zen. We wnętrzu nad barem pojawiła się kopuła z plecionki, która zajmuje całą szerokość baru. Wyznacza podziały analogicznie do podłogi i zastosowanych na niej materiałów: lastryko w bielach i szarościach. W tej samej formie zostały zaprojektowane również parawan oddzielający wejście oraz stanowisko kelnerskie.

- Dla przełamania biało-drewnianej, ascetycznej wręcz przestrzeni zastosowaliśmy bardzo graficzny, świetlny zabieg w postaci neonów, które umieszczone zostały w części komunikacji i toalecie dla gości. Kolor neonu nawiązuje do koloru z identyfikacji wizualnej restauracji. Korytarz podkreślony został bramą, która nawiązuje do modernistycznych form dzięki swoim obłym kształtom.Całość tworzy efekt portalu, który wypełniony jest światłem i przyciąga wzrok z najdalszych zakątków ulicy. Potraktowaliśmy ten zabieg również jako formę reklamy, coś zaskakującego w tym białym wnętrzu, po to, by interesował przechodniów, zachęcał ich do zajrzenia do środka. W podobnej formie zaprojektowany został regał za barem z miejscem na alkohole. Kształty dopełniają się wzajemnie i przełamują proste kąty, które pojawiają się w dominujących formach - opowiada architekt.

Autorzy projektu: 74studio - Damian Kozłowski, Katarzyna Fiedorczuk
Zdjęcia: Paulina Angielczyk
Restauracja: FUTU SUSHI ul. Lipowa 12, Białystok

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.