REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 29 mar 2018 13:00
Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design
fot. Bold Design
Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design
Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design
Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design
Sala bankietowa niczym scenografia. Pastelowy projekt od Bold Design

Patrząc na salę bankietową szkicu pracowni Bold Design, za którą stoją dwie młode i jakże zdolne architektki - Aleksandra Bartoszuk oraz Anna Kulig, ma się wrażenie, że wkroczyło się właśnie na deski teatru. Pastele, delikatne złote akcenty oraz klimat niczym z filmu Wesa Andersona – tak w skrócie można opisać wnętrza lokalu.

REKLAMA

Idea projektu została zaklęta w inspiracji scenografią. Wnętrze zaaranżowano w taki sposób, by tworzyło sekwencję starannie przemyślanych ujęć. Przemieszczając się w przestrzeni od przestronnych, otwartych części, po intymne, bardziej odizolowane miejsca doświadczamy różnorodnych wrażeń.

Każdy kąt oddziałuje na nas w inny sposób, dzięki czemu nie tylko obserwujemy, ale również odczuwamy. Projekt balansuje na granicy pałacowego przepychu. Niecodzienny wygląd wnętrza został natomiast osiągnięty przy wykorzystaniu mniej ekstrawaganckich środków.

Ograniczone w formie, monochromatyczne reliefy są elementem dominującym, tym samym nadającym sali elegancji. Nawiązują one dialog z lustrami zdobiącymi przeciwległą ścianę, które jednocześnie powiększają przestrzeń. Konsekwencja w zastosowanej palecie barw wydobywa teksturę użytych materiałów oraz podkreśla drewnianą, ułożoną w jodełkę podłogę. Wypełniona sensualnymi formami sala to przestronna przestrzeń otwarta, o iście dekoracyjnym charakterze.

Pastelowe kolory, złote dodatki w kontraście z przecieraną fakturą ścian i sufitu tworzą miejsce, któremu nie sposób się oprzeć. W projekcie przewija się wątek galeriowy. Zachowany w duchu klasycznej elegancji korytarz, przedziera się do sali głównej poprzez zwieńczone łukami otwory. Nadają one przestrzeni pewien rytm, tworząc zarazem pewnego rodzaju intymne kadry.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie