REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 kwi 2022 11:14
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Wnętrze salonu fryzjerskiego przy ul. Pięknej w Warszawie, projekt. NOKE Architects, fot. Nate Cook
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects
Salon fryzjerski inspirowany pustynnym krajobrazem. To nowy projekt NOKE Architects

Naturalne materiały, spokojne kolory, minimalistyczny wystrój w połączeniu z niepowtarzalnym kształtem ścian powoduje, że wizyta w salonie fryzjerskim, którego wnętrza zaprojektowali NOKE Architects jest prawdziwie zmysłowym doświadczeniem.

REKLAMA

  • NOKE Architects to niezwykłe wnętrze salonu fryzjerskiego przy ul. Pięknej w Warszawie.
  • Dominuje – nawiązujący do głównej inspiracji – kolor piaskowy, przełamany rubinowym, nawiązującym do nazwy salonu.
  • We wnętrzu odnajdziemy oryginalne rzeźby świetlne stworzone przez projektantki z Aureola Studio.

Najnowsza realizacja NOKE Architects to niezwykłe wnętrze salonu fryzjerskiego przy ul. Pięknej w Warszawie. Projekt inspirowany krajobrazem pustyni i niezwykłymi formami jakie tworzy natura wymagał od architektów szukania nietypowych rozwiązań.

– Od początku głównym wyzwaniem było dla nas znalezienie sposobu jak przetłumaczyć skomplikowane, naturalne formy krajobrazu na architekturę wnętrz. Lubimy w NOKE takie wyzwania – mówi Karol Pasternak, architekt i partner w NOKE Architects.

Pustynny krajobraz po burzy

Główną inspiracją projektu salonu był krajobraz pustyni po burzy. – Inspirowaliśmy się kształtami w jaki wiatr formuje piasek. Procesy wietrzenia, erozji, sposób w jaki natura kształtuje jaskinie, drąży skały, tworząc przy tym niepowtarzalne kształty. Chcieliśmy by wnętrze salonu oddało ten charakter – tłumaczy architekt. Salon to: 2 poziomy, 15 stanowisk fryzjerskich, 2 stanowiska barberskie, stanowiska do manicure i pedicure oraz sala VIP.

Wszystkim ścianom, recepcji i klatce schodowej projektanci z NOKE nadali obłe kształty, przywołujące pustynne formy. Dzięki dużym witrynom od strony ulicy w salonie nie brakuje światła. By uzyskać nietypową przestrzeń postanowili skorzystać ze specjalnych programów do projektowania figur niemożliwych. Tak powstała przypominająca wydrążoną przez wodę jaskinię recepcja, układające się w fale, niczym zrolowane kartki, ściany na parterze i kręta klatka schodowa prowadząca na piętro.

Ponieważ wnętrze ma ekscentryczny charakter, kolorystyka całości jest stonowana. Dominuje – nawiązujący do głównej inspiracji – kolor piaskowy. W różnych odcieniach przewija się przez ściany, materiały na meblach, zasłony i uchwyty.

Przełamaniem jest kolor rubinowy, nawiązujący do nazwy salonu. Pozwolił podzielić przestrzeń na strefy, które są niezbędne w tego typu lokalach. Na drugim piętrze przestrzeń dzielą dodatkowo zasłony a motyw fali wraca w formie postumentów pod lustra z surowej, beżowej cegły. Rubinowy jest również kolorem przewodnim w VIP roomie, który nabrał przez to wyjątkowego charakteru.

Specjaliści od scenografii

O zbudowanie nietypowych ścian projektanci z NOKE poprosili wykonawców pracujących na co dzień przy scenografiach. Ściany pokryte są naturalnym tynkiem i pomalowane ekologicznymi farbami w piaskowych odcieniach. Do stworzenia falistych form na suficie, nawiązujących do kształtów z piasku, NOKE zaprosiło pracujących z tkaninami twórców z Poznania. Klatkę schodową wykonało ręcznie kilku artystów-rzemieślników.

– Zależało nam, żeby cyfrowo zaprojektowana, obła forma klatki schodowej była wykonana ręcznie. Podobnie powstawały drapowane z materiału formy na suficie. Dzięki temu każdy kształt w lokalu jest niepowtarzalny.

Wyrazisty akcent w recepcji stanowi neonowy, zielony kontuar. Został wykonany z ręcznie formowanego szkła i wyklejony folią w intensywnym kolorze. Jego połyskująca faktura nawiązuje do obecności wody na pustyni.

Rzeźby świetlne inspirowane pustynią

Projektantom z NOKE zależało, by jak największą przestrzeń lokalu wypełniało światło odbite. Właśnie w takim świetle najłatwiej unika się ostrych cieni. - Ta przestrzeń ma być tłem dla twarzy klientów. Odbite światło i stonowane kolory tworzą do tego idealną ramę. Nie mogło jednak zabraknąć w naszym projekcie światła dekoracyjnego – mówi Karol Pasternak.

We wnętrzu odnajdziemy oryginalne rzeźby świetlne stworzone przez projektantki z Aureola Studio. Tu również główną inspiracją była pustynia i jej bezkresna przestrzeń. Rzeźba świetlna zdobiąca klatkę schodową to cztery neonowe okręgi odbijające się w lustrze nieskończoności, co stwarza efekt fatamorgany. Przy stanowisku barberskim na parterze stanął natomiast świetlny totem. Można go podziwiać również z ulicy.

------------------

Zespół projektowy NOKE Architects biorący udział w projekcie:

Karol Pasternak

Piotr Maciaszek

Aleksandra Hyz

Marcin Sudnik

Zespół projektowy aureola.studio biorący udział w projekcie:

Kama Wybieralska

Natalia Andrzejak

Paulina Dudkiewicz

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.