REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 24 maj 2021 09:42
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: ciekawe pomysły z biur w Polsce
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski
Ściana w biurze: najciekawsze realizacje z Polski

Ściana w biurze może być wykończona na wiele sposobów. Może dbać o jakość powietrza, motywować do działania, nawiązywać do historii miejsca lub tożsamości marki czy zapewniać odpowiednią akustykę pomieszczenia. Oczywiście zawsze przy tym wpływa na estetykę wnętrz. Prezentujemy jedne z ciekawszych pomysłów na ścianę z biur w Polsce.

REKLAMA

Biuro Coca-Cola w Warszawie; projekt: BIT Creative Barnaba Grzelecki

W warszawskim budynku Business Garden mieści się biuro firmy Coca-Cola HBC o pow. 5,5 tys. mkw. Sale konferencyjne i strefy spotkań wyposażono w elementy akustyczne takie jak filc lub mech na ścianie. Te elementy pełnią funkcje akustyczne, ale również podnoszą walory estetyczne.

Detale to jeden z mocniejszych punktów tego projektu. Precyzyjnie wykonane ściany mobilne wykończone filcem z logo znajdują się w salach konferencyjnych w pobliżu recepcji – Coca Cola i Coca Cola Zero. Efektownie zrealizowano ściany wykończone kapslami ułożonymi w kształt butelek oraz logo Coca Coli. Efekt podkreśla podświetlenie i czarne szkło lakierowane.

Efektownie prezentują się ściany w poszczególnych salkach. Na ścianach znajdziemy tematyczne grafiki i murale, nawiązujące do oferty marek, niektóre salki prezentują historyczne wycinki z gazet; salka "Kraków" ma ścianę ułożoną cześciowo z butelek; w salce Monster na czarnym lakierowanym szkle wyeksponowano logo marki.

Przeczytaj także >> Jak będzie wyglądać nowa przestrzeń biurowa Placu Unii? Zajrzeliśmy do showroomu dzieła Trzop Architekci

Biuro Centrum Usług Wspólnych firmy Clariant w Łodzi; projekt: The Design Group

Siedziba polskiego oddziału szwajcarskiej firmy Clariant mieści się w historycznych przestrzeniach dawnej fabryki Monopolu Wódczanego — Monopolis.

- W projekcie wnętrz biura firmy Clariant najważniejsze dla nas było połączenie architektury współczesnej z historią Monopolis, DNA firmy Clariant i najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych. Ponad stuletni budynek zawiera bardzo dużo ceglanych ścian, które chcieliśmy wyeksponować, a jednocześnie zaaranżować pod ideę sztuka bliżej ludzi prezentowanych na 79 wielkoformatowych bezszwowych fototapetach – mówi Konrad Krusiewicz, architekt i właściciel wyróżnionej w konkursie pracowni architektonicznej The Design Group. – Postanowiliśmy wykorzystać możliwość zagospodarowania dużych ścian odniesieniami do sztuki, dzieł i kierunków prezentowanych na 79 wielkoformatowych bezszwowych fototapetach wybieranych pod kierunkiem zaangażowanego przez Clariant specjalistę. Zabieg ten pozwolił dodatkowo na wplecenie wartości korporacyjnych Klienta. – tłumaczy Konrad Krusiewicz.

Biuro Totalmoney.pl we Wrocławiu; projekt: mode:lina

Projektanci z mode:lina opracowali projekt biura, w którym motywem przewodnim stały się kolory wyciągnięte bezpośrednio z identyfkacji wizualnej marki Totalmoney.pl. Biegnąca przez całe biuro geometryczna siatka kolorów ma także zadanie funkcjonalne: dynamicznie łączy ze sobą wszystkie powierzchnie.

Architekci wydzielili na dużej powierzchni mniejsze strefy dla zespołów za pomocą ażurowych konstrukcji, ścianek z roślinami i przepierzeń. Niektóre ścianki kryją w sobie przestronne szafy, a ich obudowy to duże powierzchnie do szkiców i notatek. Przestrzenie sal konferencyjnych wypełniły detale związane ze sposobem pracy oraz narzędziami zespołu analityków. Największa i najbardziej reprezentacyjna sala konferencyjna inspirowana jest układem scalonym.

W jej wnętrzu udało się zintegrować stalowe dekoracje z panelami akustycznymi, które są niemal niewidoczne. Dodatkowo, na ścianach pojawiły się elementy sprzętu komputerowego. Pozostałe salki przyjęły motywy: dużego sejfu bankowego, charakterystycznych punktów na mapie Wrocławia (siedziba frmy) oraz pojawiły się w nich przestrzenne postacie Monsterek, które stanowią element brandingu marki.

Biuro TechnipFMC w Krakowie; projekt: The Design Group

Na czterech piętrach krakowskiego biurowca udało się stworzyć przestrzeń oddającą klimat podwodnej głębi i morskich klimatów związanych z profesją TechnipFMC. Jest tu technicznie i surowo – o taką przestrzeń zabiegał klient, który chciał stworzyć miejsce nie tylko wiele mówiące o samej firmie, ale także sprzyjające ścisłym umysłom pracujących tu inżynierów. Dużą rolę odegrało wykończenie ścian.

Ciekawym rozwiązaniem jest pokrycie ścian malowaną blachą trapezową. Kolejne poziomy biura charakteryzują się innymi kolorami brandowymi blachy trapezowej, która stanowi aranżacyjny trzon każdej z przestrzeni. Czerwony, niebieski i fioletowy, które dominują w logotypie firmy, uzupełnione zostały surową żywicą betonową, któróą można znaleźć m.in. na ścianach w recepcji i strefie eventowej. Elementem ocieplającym aranżację jest drewnopodobny laminat zastosowany na ścianach w gabinetach.

Na szczególną uwagę zasługuje pierwsze piętro biura - czyli poziom podwodny - strefa collab area, przeznaczona do wspólnej pracy. Utrzymana została w kolorze granatowym, a ściany wykończono tutaj specjalną strukturą rozpraszającą światło – by w jak najwyższym stopniu oddać charakter podwodnego świata.

Biuro Oracle w Warszawie; projekt: Massive Design

Proces powstawania aranżacji zbiegł się w czasie w wprowadzeniem nowej identyfikacji wizualnej firmy Oracle, gdzie biuro miało stać się również wizytówką opowiadającą o ważnych ideach ludzkich i biznesowych oraz odpowiedzialności za wszelkie działania, które za nimi stoją. Koncepcja Redwood okazała się być doskonałą bazą do stworzenia współczesnego w formie, acz klasycznego w wyrazie biura, którego zadaniem będzie służyć pracownikom i klientom przez długi czas.

Przywołanie nawiązań do natury poprzez użyte materiały, ich struktury czy faktury pomogło stworzyć stonowaną w wyrazie, nowoczesną przestrzeń pracy. Wyjątkowość przygotowania tych przestrzeni polegała między innymi na ich wydzieleniu nie tylko fizycznym, ale przede wszystkim akustycznym. Najlepszym przykładem mogą być wszelkiego rodzaju panele fornirowane, które prócz nadania ciepła i unikalnej struktury drewna, poprzez odpowiednia konstrukcję i perforację zapewniają świetne parametry akustyczne.

W projekcie części recepcyjnej niekwestionowaną rolę odgrywa piękna panorama centrum Warszawy. Odpowiednia ekspozycja widoku i logo Oracle doskonale komponują się z nieco wycofaną, zapraszającą do wejścia ladą recepcyjną. Towarzyszy jej zielona ściana i poprzecinane smugami światła panele ścienne, które podkreślają dynamizm procesów i funkcjonowania firmy. Tu każda elewacja została zaprojektowana w przemyślany sposób, tworząc spójną otwartą całość.

Biuro Wirtualnej Polski w Warszawie; projekt: FBT Pracownia Architektury i Urbanistyki oraz Miastkowska Interior Design

Warszawskie biuro WP mieści się w kompleksie Business Garden. Dotychczasowe kolory stosowane we wnętrzach Wirtualnej Polski, czyli czerwony, szary i biały ociepliły zielenie i elementy z drewna. Nowa siedziba WP to jasne, przestronne wnętrza o czytelnych cyfrowych inspiracjach. Odniesienia do pędu i technologii znalazły się na zdjęciach warszawskich scenerii autorstwa Macieja Margasa, przeskalowane na ścianach wnętrz biura. Towarzyszą im również ilustracje polskich artystów.

- Projekt nowych biur Wirtualnej Polski jest rozwinięciem konceptu, który towarzyszył założeniom przyjętym przez nas dla marki WP we wcześniejszych latach, którego realizację rozpoczęliśmy już w poprzedniej siedzibie. Motywem przewodnim jest i była Polska. Wtedy postawiliśmy na akcenty artystyczne w postaci wielkoformatowych fotografii Polskich miast autorstwa wybitnego Macieja Margasa, a teraz na rozwinięcie tego konceptu o zielone regiony naszego kraju, które zostały zilustrowane graficznie przez wspaniałych Polskich artystów (Sonie Hensler, Tomka Opalińskiego, Martyne Stawarz, Katarzyne Bogucką, Joanne Gniady, Igora Kubika, Anetę Klejnowską czy Karolinę Pawelczyk) – mówi Katarzyna Miastkowska z Miastkowska Interior Design.

Biuro intive we Wrocławiu, projekt: MIXD

Biuro pracuje w sposób projektowy – na potrzeby każdego zlecenia powstaje zespół pracowników, skład i wielkość tych zespołów zmienia się zależnie od charakteru projektu. Dlatego w biurze znajdziemy miejsca zarówno do pracy w grupach, krótkich zebrań, briefingów, jak i miejsca, gdzie można wygodnie pracować w samotności. Uwagę zwracają zabawne oznaczenia sal konferencyjnych.

Lekki, nieco humorystyczny charakter mają też pojawiające się w różnych pomieszczeniach murale wrocławskiego artysty Łukasza Kulikowskiego. Komiksowe scenki nawiązują do wolnego czasu: zobaczymy więc m. in. gości restauracji, rowerzystów, koncert jazzbandu czy smakoszy delektujących się sushi. Stworzenie koncepcji zajęło MIXD zaledwie ok. 3 miesięcy – prace toczyły się bardzo szybko, w trybie 2-3 tygodniowych etapów. Ten sposób pracy to stosowana przez MIXD metoda Design Cycles - proces projektowania dzielący się na trzy cykle. Potem projektant MIXD jako design manager nadzorował przez cały czas proces wyposażenia i montażu – posadzek, sufitów, oświetlenia, murali, mebli stałych i ruchomych.

Biuro REINO Capital w Warszawie; projekt: Tétris

Na swoją nową siedzibę w centrum Warszawy firma REINO Capital wybrała biurowiec Polna Corner. Projektem i realizacją biura zajęli się eksperci od rozwiązań Design + Build z Tétris. W nowoczesnym biurowcu w centrum Warszawy powstało efektowne, pełne światła wnętrze w industrialnym klimacie.

Architekci zaproponowali motywy industrialne. W biurze wykorzystane zostały m.in beton, tynk imitujący zardzewiałą blachę oraz elementy ze stali i rur. Salki spotkań i gabinety wydzielają szklane ściany ze stalowymi, czarnymi szprosami. Z przy wejściu jedną ze ścian biura ozdabia oryginalny mural przedstawiający nosorożca — maskotkę firmy. Malunek wykonał Adam Jastrzębski z IXICOLOR na podstawie rysunku autorstwa dziecka.

Biuro BNP Paribas w Warszawie, projekt: arch. Joanna Woźniak

We wrześniu 2020 r. firma BNP Paribas Real Estate zmieniła adres swojej warszawskiej siedziby na biurowiec Prime Corporate Center przy ulicy Grzybowskiej 78.

Znaczna część projektu aranżacji, przygotowanego przez biuro projektowe, powstała w oparciu o autorskie pomysły samych pracowników. Jednym z charakterystycznych elementów wystroju są malunki wykonane przez wewnętrzne studio graficzne BNP Paribas Real Estate. Wielu grafików na co dzień pracujących z prezentacjami, ofertami czy broszurami jest po ASP, ma uzdolnienia rysunkowe, a niektórzy nawet doświadczenie w wykonywaniu murali.

Nie dziwi zatem, że artystyczną wizytówką na ścianach nowego biura są rozmaite grafiki wykonane w różnych technikach. Ich motyw przewodni wybrali sami pracownicy. Powstała przestrzeń z widokiem na Matterhorn, Giewont czy Fitz Roy, a także base camp z górskimi fotografiami z prywatnych kolekcji pracowników. Część grafik jest namalowana ręcznie, inne wykonane są metodą wyklejania na podstawie wyciętego laserowo kształtu, jeszcze inne mają elementy trójwymiarowe, jak drabinka na kozi wierch.

Biuro Microsoft w Warszawie, projekt: Trzop Architekci

Architekci byli odpowiedzialni za koncepcję wnętrz i aranżację biura – zgodną z wytycznymi i kierunkiem rozwoju inwestora. Udało im się jednak wyraźnie zaakcentować styl i charakter projektów TA, tworząc dla wnętrza motyw przewodni łączący ze sobą wszystkie przestrzenie i strefy oraz wykorzystując w projekcie elementy polskiego dizajnu. Modernizację wnętrza ponad 15-letniego budynku rozpoczęto od otwarcia sufitów i pomalowania ich na biało, aby stworzyć wrażenie jasnego, przestronnego biura. Efekt ten wzmocniono poprzez wykorzystanie ponadczasowych, klasycznych barw – bieli, beży, szarości i antracytu. Żywe kolory, takie jak niebieski czy żółty stanowią dodatek, pojawiający się głównie w dodatkach i meblach.

Grupa Kolektyf przygotowała w biurze, zaprojektowane we współpracy z architektami TA i Microsoftem, ręcznie malowane murale na cegle i betonie, oraz identyfikację wizualną, która pomaga użytkownikom odnaleźć się w przestrzeni. Każde z trzech pięter warszawskiej siedziby Microsoft cechuje odrębny temat i związany z nim design. Parter to natura, pierwsze piętro to technologia, natomiast drugie piętro opisuje naukę.

Biuro STS w Warszawie; projekt: Tétris

Na 350 mkw. przestrzeni zaprojektowane wnętrza typu open space, oddzielne gabinety, salki konferencyjne, a także kuchnię oraz budki telefoniczne. Największa z sal konferencyjnych swoim wystrojem nawiązuje do Stadionu Narodowego: na podłodze położono zieloną wykładzinę przypominającą piłkarską murawę, a biały stół z czerwonymi krzesłami odzwierciedla kolory flagi Polski (i kolorystykę elewacji „Narodowego”). Ścianę zdobi grafika z gwiazdami polskiej reprezentacji.

Również mniejsze salki urządzono w sportowym klimacie: znajdziemy tutaj pokój dedykowany hiszpańskiemu klubowi FC Barcelona (z oprawionymi w ramki koszulkami gwiazd „Barcy”) czy salę polskiej Ekstraklasy. Sportowy klimat biura doskonale wpisuje się w wizerunek marki STS.
W przestrzeniach wspólnych dominuje zieleń – w postaci roślin doniczkowych, zielonych wstawek na wykładzinie oraz mchu porastającego ściany.

Biuro AkzoNobel w Warszawie, projekt: BIT Creative Barnaba Grzelecki

AkzoNobel to globalny producent farb i powłok, dlatego we wnętrzu nie mogło zabraknąć intensywnych akcentów kolorystycznych. We wszystkich salach konferencyjnych, strefach spotkań czy przestrzeniach socjalnych dominują intensywne kolory w połączeniu z drewnem, bielą i szarościami. Wystrój jest odważny, ale nieprzytłaczający. Dopełnieniem wnętrza jest malowana cegła i barwiony mech.

Projekt nowego biura powstał na dwóch piętrach The Park. - Dużą uwagę skupiliśmy na funkcjonalności tak, aby dopasować przestrzeń do potrzeb pracowników AkzoNobel. Zespół jest młody i dynamiczny. Wystrój wnętrza jest intensywny, pobudzający kreatywne myślenie, ale dzięki zastosowaniu bieli, szarości, drewna czy naturalnej zieleni stał się wyważony. Ściany wykończone są fototapetami lub pomalowane farbami z palety AkzoNobel - opowiada Barnaba Grzelecki, architekt i właściciel, BIT Creative, odpowiedzialny za projekt.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie