W Atrium Tower, naprzeciwko najstarszej hali targowej w Warszawie - Hali Mirowskiej, powstała czwarta w stolicy włoska restauracja Semolino. Za projekt wnętrz odpowiada zaprzyjaźniona już z właścicielem pracownia Kdesign Architekci.
Restauracja zajmuje dużą, przeszkloną, łatwo dostępną z poziomu ulicy przestrzeń w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin i mebli polskich marek. Minimalistyczna elegancja tworzy nastrój spokoju i uporządkowania.
Obok doskonałego jedzenia, sukcesem Semolino jest projekt wnętrza spójnie i konsekwentnie tworzący identyfikację miejsca w kolejnych lokalach. Właściciel od początku współpracuje z architektami z KDesign. Pierwsza restauracja powstała 9 lat temu na ul. Woronicza na Mokotowie. W długiej i wąskiej przestrzeni przejętej po poprzednim lokalu była potrzeba rozjaśnienia wnętrza. Biel została uzupełniona roślinami oraz miedzią. Kolejne miejsca - w Hali Koszyki, a następnie na ul. Obrzeżnej - były urozmaicane, ale tematem przewodnim i identyfikacją miejsca pozostała biel, naturalne rośliny oraz kolor naturalnej patynującej miedzi.
- Tu nie chodziło o nawiązanie do tradycji, do kuchni włoskiej. Szukaliśmy materiału, który ociepliłby sterylną biel. Miedź to wielość kolorów: od jasnej, złotoróżowej poprzez ciemną, aż po zieloną patynę. Patyna jest czymś, co nie szkodzi produktowi, ten proces jest bardzo powierzchowny. Natomiast daje głębię, zmienia się wraz z czasem; nawet odciski palców mogą być ciekawym i atrakcyjnym elementem - mówi Przemek Maziarz z KDesign Architekci.
W restauracji obok innych miedzianych elementów wystroju wnętrza takich jak rurki czy fragment ściany wyłożony miedzią, wybrane zostały lampy Reflex, oryginalnie zaprojektowane przez Tomasza A. Rudkiewicza w 1981 roku. Klosze lamp Reflex Copper wykonane są z najwyższej jakości solidnej blachy miedzianej. Wykończenie polega na ręczno-maszynowym szlifowaniu i polerowaniu. Na koniec klosz jest zabezpieczony naturalnym woskiem, który chroni powierzchnie przed zbyt szybkim patynowaniem i przebarwieniami. Tak wykończona miedź jest zdrowa i ekologiczna.
Elementy z patynującej miedzi, czy piękne żywe drzewka oliwne to coś więcej niż dekoracja. Naturalność i autentyczność są motywem przewodnim Semolino. Właściciel, rodowity Włoch, osobiście dba o świeże i oryginalne składniki włoskiej kuchni. Dlatego też kluczowa dla restauracji jest otwarta kuchnia. Było to podstawowe założenie wpisane od początku w identyfikację tego miejsca. Kucharze gotują na widoku, goście mogą zobaczyć, że używane są autentyczne składniki – prawdziwa włoska szynka, czy włoska mąka. Kucharze chodzą swobodnie po sali, przynosząc składniki z półek ulokowanych pomiędzy stolikami. Sam właściciel, szczególnie w pierwszym okresie po otwarciu nowej restauracji osobiście gotuje i jest obecny pośród gości dbając o dobrą atmosferę wspólnego jedzenia.
Architekt Kazimierski i Ryba sp.j.
Architekt PRC Architekci
Architekt, założyciel nsMoonStudio
Generalny projektant, właściciel S.A.M.I. Architekci
Dyrektor Generalny Biuro Architektoniczne WIZJA Sp. z o.o.
Architekt, założyciel Susuł & Strama Architekci