REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 01 cze 2022 14:36
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino otworzyło swoją czwartą restaurację w Warszawie. Tym razem tuż przy Hali Mirowskiej, fot. Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź
Semolino tuż przy Hali Mirowskiej. Kdesign Architekci postawili na przestrzeń i miedź

W Atrium Tower, naprzeciwko najstarszej hali targowej w Warszawie - Hali Mirowskiej, powstała czwarta w stolicy włoska restauracja Semolino. Za projekt wnętrz odpowiada zaprzyjaźniona już z właścicielem pracownia Kdesign Architekci.

REKLAMA

  • Naprzeciwko najstarszej z warszawskich hal targowych – Mirowskiej, przy ulicy Jana Pawła II otwarta została czwarta już w Warszawie włoska restauracja Semolino.
  • Wnętrze zaprojektował zespół Kdesign Architekci, podobnie jak w przypadku poprzednich lokalizacji.
  • W przestrzeni dominuje biel, rośliny oraz miedziane dodatki.

Restauracja zajmuje dużą, przeszkloną, łatwo dostępną z poziomu ulicy przestrzeń w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin i mebli polskich marek. Minimalistyczna elegancja tworzy nastrój spokoju i uporządkowania.

Kdesign Architekci zaprojektowali wcześniej dla Semolino wnętrza m.in. na Mokotowie, fot. Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural
Kdesign Architekci zaprojektowali wcześniej dla Semolino wnętrza m.in. na Mokotowie, fot. Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural

Obok doskonałego jedzenia, sukcesem Semolino jest projekt wnętrza spójnie i konsekwentnie tworzący identyfikację miejsca w kolejnych lokalach. Właściciel od początku współpracuje z architektami z KDesign. Pierwsza restauracja powstała 9 lat temu na ul. Woronicza na Mokotowie. W długiej i wąskiej przestrzeni przejętej po poprzednim lokalu była potrzeba rozjaśnienia wnętrza. Biel została uzupełniona roślinami oraz miedzią. Kolejne miejsca - w Hali Koszyki, a następnie na ul. Obrzeżnej - były urozmaicane, ale tematem przewodnim i identyfikacją miejsca pozostała biel, naturalne rośliny oraz kolor naturalnej patynującej miedzi.

- Tu nie chodziło o nawiązanie do tradycji, do kuchni włoskiej. Szukaliśmy materiału, który ociepliłby sterylną biel. Miedź to wielość kolorów: od jasnej, złotoróżowej poprzez ciemną, aż po zieloną patynę. Patyna jest czymś, co nie szkodzi produktowi, ten proces jest bardzo powierzchowny. Natomiast daje głębię, zmienia się wraz z czasem; nawet odciski palców mogą być ciekawym i atrakcyjnym elementem - mówi Przemek Maziarz KDesign Architekci

Restauracja zajmuje dużą, przeszkloną, łatwo dostępną z poziomu ulicy przestrzeń w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin i mebli polskich marek, fot. Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural
Restauracja zajmuje dużą, przeszkloną, łatwo dostępną z poziomu ulicy przestrzeń w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin i mebli polskich marek, fot. Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural

W restauracji obok innych miedzianych elementów wystroju wnętrza takich jak rurki czy fragment ściany wyłożony miedzią, wybrane zostały lampy Reflex, oryginalnie zaprojektowane przez Tomasza A. Rudkiewicza w 1981 roku. Klosze lamp Reflex Copper wykonane są z najwyższej jakości solidnej blachy miedzianej. Wykończenie polega na ręczno-maszynowym szlifowaniu i polerowaniu. Na koniec klosz jest zabezpieczony naturalnym woskiem, który chroni powierzchnie przed zbyt szybkim patynowaniem i przebarwieniami. Tak wykończona miedź jest zdrowa i ekologiczna.

Elementy z patynującej miedzi, czy piękne żywe drzewka oliwne to coś więcej niż dekoracja. Naturalność i autentyczność są motywem przewodnim Semolino. Właściciel, rodowity Włoch, osobiście dba o świeże i oryginalne składniki włoskiej kuchni. Dlatego też kluczowa dla restauracji jest otwarta kuchnia. Było to podstawowe założenie wpisane od początku w identyfikację tego miejsca. Kucharze gotują na widoku, goście mogą zobaczyć, że używane są autentyczne składniki – prawdziwa włoska szynka, czy włoska mąka. Kucharze chodzą swobodnie po sali, przynosząc składniki z półek ulokowanych pomiędzy stolikami. Sam właściciel, szczególnie w pierwszym okresie po otwarciu nowej restauracji osobiście gotuje i jest obecny pośród gości dbając o dobrą atmosferę wspólnego jedzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie