REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 22 wrz 2020 15:43
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Kolejny projekt architekta Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt powstał dla marki Deante, produkującej wyposażenie kuchenne i łazienkowe. W projekcie showroomu architekt proponuje muzealne podejście do przedstawienia oferty - bez aranżacji, skupiając się głównie na ekspozycji produktów, fot. mat. arch.
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt
Showroom z niezwykłą ekspozycją od Reform Architekt

Kolejny projekt architekta Marcina Tomaszewskiego z Reform Architekt powstał dla marki Deante, produkującej wyposażenie kuchenne i łazienkowe. W projekcie showroomu architekt proponuje muzealne podejście do przedstawienia oferty - bez aranżacji, skupiając się głównie na ekspozycji produktów. A wszystko w towarzystwie dynamicznych form, zieleni i biało-czarnej kolorystyki.

REKLAMA

Główna siedziba firmy Deante znajduje się w Zgierzu i właśnie tam ma powstać nowy showroom, w którym dla każdej kolekcji wydzielone zostaną poszczególne strefy – kuchenna i łazienkowa. Nie zabraknie także miejsca na pojedyncze ekspozycje ujęte w oryginalny sposób – na tle grafik 3D.

- Zależało mi na stworzeniu miejsca niekojarzącego się z tradycyjnym postrzeganiem showroomu, a czymś więcej. Mam na myśli przestrzeń pełną designu, w której architekci zainspirują się, ale nie dostaną gotowego rozwiązania aranżacyjnego. Nie ma tutaj przygotowanych projektów łazienki, czy kuchni. Za to architekt może przyjść z klientem i znaleźć natchnienie dla swojej autorskiej koncepcji z kranami Deante w roli głównej - mówi architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt.

Wnętrze - „muzeum” dla kranów

W prezentowanym wnętrzu to właśnie krany znajdują się na pierwszym planie i są przedstawione na jednym tle. Założeniem architekta było pokazanie produktów w odmienny sposób, niż ma to zwykle miejsce w showroomach – tutaj zamiast kranu na tle wielu aranżacji, mamy design jednego wnętrza, a w nim ekspozycja różnych kolekcji. - Zadaniem architekta jest świadomy wybór produktów. Konkretny kran czy umywalkę powinien spiąć innymi elementami, które pomogą stworzyć koncepcję na cały projekt. Takie rozwiązanie pozwoli uniknąć kopiowania gotowych aranżacji przedstawionych w showroomie – dodaje Tomaszewski.

Zaprojektowane boksy imitują wnętrze pomieszczenia. Na środku została zaplanowana poczekalnia, gdzie można usiąść i przejrzeć katalog. Kolejnym punktem w ciągu komunikacyjnym jest ekspozytor nowych kolekcji, jednak największe wrażenie robi zaprojektowany dla architektów i klientów, stół multimedialny.

Aktywny blat

Wspomniany stół multimedialny to tzw. aktywny rzutnik pozwalający wyświetlać projekty. Blat działa jak iPad – pozwala na operowanie wizualizacjami i zdjęciami.

Za pomocą tabletu na ekranie pojawiają się obrazy. Rzutnik rzuca obraz na blat, a nowoczesna technologia umożliwia naciskanie i wybieranie opcji na blacie. Z projektora będzie wyświetlana nowa strona www firmy Deante, z której możliwe będzie dokonywanie zakupów. Samo korzystanie z blatu jest bardzo łatwe i przede wszystkim bezpieczne pod względem higienicznym - po użytkowaniu można z łatwością zdezynfekować powierzchnię i korzystać z niej na nowo. Takie rozwiązanie nie tylko wzbogaca projekt, ale także stanowi znaczne udogodnienie dla architektów i klientów.

W projekcie dominują ostre, dynamiczne formy, które są wynikową płytkich i małych boksów. „Dzięki ukosom w poszczególnych boksach stworzyłem odczucie głębszej perspektywy - poodginałem perspektywicznie płaszczyzny, by sprawić wrażenie, że boksy są większe, niż w rzeczywistości” – dodaje architekt.

Pomimo ostrych, nowoczesnych kształtów i bryłek zastosowano także dekorację „zmiękczającą” przestrzeń. Wszystko za pomocą roślinności, naturalnych elementów nawiązujących do natury.

Projekt pracowni REFORM Architekt znajduje się w fazie realizacji. Przewidywany termin ukończenia datuje się na przełom 2020/2021 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.