Smyk powraca jako Cedet. Tak będzie wyglądało wnętrze biurowe według koncepcji Pik Studio



Propertydesign.pl - 15-09-2016 09:10


Warszawska pracownia Pik Studio przygotowała dla Immobel Poland koncepcję aranżacji wnętrz biurowych w dawnym Smyku, który powraca dziś jako Cedet.

Wnętrza dawnego Smyka budynku szybko stał się architektonicznym znakiem rozpoznawczym stolicy – jako pierwszy w powojennej Polsce obiekt o całkowicie przeszklonych elewacjach i ruchomych schodach wewnętrznych. Według architektów miał być "lampionem oświetlającym Warszawę". Po tragicznym pożarze w 1975 r., który doszczętnie strawił wnętrze domu handlowego, pośpieszna odbudowa zmieniła unikatową architekturę budynku. Dzięki starannej rewitalizacji dawny dom handlowy powraca jako Cedet, za sprawą inwestora Immobel Poland.

- Z przyjemnością przyjęliśmy propozycje stworzenia koncepcji aranżacji wnętrz biurowych Cedetu - wspominają architekci Kuba Kasprzak i Paweł Pałkus z Pik Studio.

- Na pierwszy rzut poszła sala konferencyjna, obłości architektury budynku nasunęły nam pomysł, aby kontynuować ten motyw, stąd powstawały krzykały pozbawione ostrych czy prostych kątów. Charakterystyczne jest pękniecie w ścianie z orzechowego forniru, które z wnęki na telewizor przechodzi przez cała ścianę zmieniając się w okno na korytarz dalej do wnęki na logo firmy. Sufit w postaci czarnej folii napinanej odbijający wiszące nad dużym stołem okrągłe lampy - opowiada Paweł Pałkus.

Kolejnym pomieszczeniem jest gabinet prezesa, tutaj architekci postawili na dobre wygodne meble gabinetowe w obiciu skórzanym. W gabinecie na uwagę zwraca ściana cała w drewnianej zabudowie z półkami na książki, czy ewentualne nagrody. Całość spina sufit z wpuszczanymi delikatnym profilem okrągłymi lampami.

- Recepcja biur utrzymana jest w nowoczesnym stylu, rodzaj drewna z jakiego jest zrobiona lada recepcyjna pojawia się w całym projekcie Cedetu. W tym przypadku forma sufitu podwieszanego została podyktowana długim wąskim korytarzem prowadzącym do pomieszczenia recepcji. Sufit jest miksem świecących profili z czarną folią napinaną - zauważa Kuba Kasprzak.

Ściana z logiem za recepcją zainspirowana jest modernistyczną elewacja budynku.

Open space to nowoczesne meble biurowe pozwalające na ustawienie dowolnej konfiguracji. - Tu dominują mocne wyraziste kolory: zieleń, żółty czy mocny pomarańcy. Natomiast blaty biurek są w fornirze występującym również w pozostałych opisanych pomieszczeniach. Równowagę przywraca nam szara dobrej jakości wykładzina - zauważa Pałkus.

Architekci podkreślają, że wszystkie przestrzenie starali się zaprojektować tak, aby korespondowały z architekturą budynku.