REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 16 lip 2021 09:58
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Realizacja w szpitalu w Świeciu jest wyjątkowa, nie tylko ze względu na usytuowanie w pięknym, XIX wiecznym budynku, ale także potrzeby pacjentów. Fot. Turzyński fotografia / mat. prasowe Budimex
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu
Spokojna, przyjazna i stonowana. Tak wygląda Strefa Rodzica w szpitalu w Świeciu

Spokojne odcienie błękitu, beżu i bieli to kolory przewodnie w nowej strefie rodzica, która powstała w Wojewódzkim Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr Józefa Bednarza w Świeciu. Z przyjaznej i stonowanej przestrzeni będzie mogło skorzystać nawet 300 dzieci rocznie.

REKLAMA

To już 36. Strefa Rodzica, która powstała w ramach programu społecznego „Strefa Rodzica. Budimex dzieciom”.  Realizacja w szpitalu w Świeciu jest  wyjątkowa, nie tylko ze względu na usytuowanie w pięknym, XIX wiecznym budynku, ale także potrzeby pacjentów. Pomimo trudności, powodowanych pandemią, program społeczny „Strefa Rodzica. Budimex dzieciom” trwa nieprzerwanie od 2013 roku. 

Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu mieści się w zabytkowym XIX-wiecznym kompleksie i jest najstarszą i najdłużej działającą placówką w Polsce. Realizacja 36. Strefy była powierzchniowo największa i jednocześnie pierwsza, przy której zostały zaadaptowane tylko powierzchnie starego korytarza. Dodatkowo realizacja ta dotyczyła najwyższych przestrzeni, ponieważ zabytkowe sklepienia sięgały prawie pięciu metrów wysokości.

– To już 36. Strefa, którą przekazujemy w ramach programu społecznego „Strefa Rodzica. Budimex dzieciom”. Realizacja w Świeciu była dla nas wyjątkowa, nie tylko ze względu na usytuowanie w pięknym, XIX wiecznym budynku, ale także potrzeby pacjentów. Z uwagi na profil placówki, odwiedziny bliskich są rzadsze, a kreatywne rozwiązania zastosowane podczas adaptacji przestrzeni korytarzowych musiały być ściśle dostosowane, tak aby dostarczały poczucie spokoju. Przekazana przez nas nowe Strefa będzie miejscem spotkań pacjentów, którzy spędzą tam czas po zajęciach szkolnych oraz terapeutycznych – mówi Aldona Orłowski, dyrektor biura rekrutacji, rozwoju i komunikacji w Budimeksie.

Inspiracją do aranżacji przestrzeni było morze, dlatego też kolorami przewodnimi są odcienie błękitu, beżu i bieli, co będzie miało kojący wpływ na młodych pacjentów. Zaadaptowane zostały przestrzenie starego korytarza, razem prawie 120 metrów kwadratowych. Ściany pokryto płytami PCV oraz naklejkami. Na oknach zamontowano błękitne okiennice. Odnowione zostały drzwi, na których dodatkowo pojawiły się tabliczki z nazwami gabinetów. Powstała duża, zabudowana szafa, która pomieści między innymi: telewizor i materiały szkolne. Na ścianach dodatkowo zawisły tablice na rysunki. Przestrzenie korytarza uzupełnione zostały o niezbędne meble, czyli stoły, krzesła i inne siedziska. Ze Strefy Rodzica w Świeciu będzie mogło skorzystać nawet 300 beneficjentów w skali roku.

„Strefa Rodzica. Budimex dzieciom” jest ogólnopolskim projektem społecznym, prowadzonym i w całości finansowanym przez firmę Budimex SA. Celem projektu jest tworzenie specjalnych miejsc na dziecięcych oddziałach polskich szpitali, w których udogodnienia i kreatywne rozwiązania będą sprzyjały procesowi hospitalizacji oraz skracały czas rekonwalescencji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.