REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 cze 2021 15:19
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Nowe biuro bukmachera STS w Katowicach, fot. mat. pras.
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS
Tak się pracuje w bukmacherce. Zaglądamy do industrialnej perełki - nowego biura STS

Zmiana użyteczności magazynu w nowoczesną przestrzeń biurową, nawiązującą stylem i charakterem do głównych obszarów działalności firmy – takie zadanie firmie Tétris postawił STS, lider rynku bukmacherskiego w Polsce.

REKLAMA

– Przebudowa magazynu na biuro to niestandardowe i niezwykle ciekawe przedsięwzięcie. Od strony wykonawczej trzeba wziąć pod uwagę wiele procedur i procesów administracyjnych. Kluczowy jest doświadczony zespół i sprawdzeni podwykonawcy. STS miał duże oczekiwania zarówno względem estetyki, wyglądu wnętrz, jak i optymalizacji kosztowej całej inwestycji. Przygotowaliśmy koncepcję zmieniającą układ funkcjonalny budynku. Spotkała się ona z uznaniem klienta, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie – opowiada Tomasz Spalik, dyrektor ds. rozwoju, Tétris.

W projekt został zaangażowany zespół Design x Build Tétris. Projektanci wykorzystali we wnętrzach industrialny klimat magazynu. Widoczne są tu stalowe konstrukcje, ciężkie barierki na antresoli, odsłonięty został żelbetowy strop w sali konferencyjnej. Te mocne akcenty uzupełnia tematyka, z którą STS jest mocno związany – czyli sport. Na ścianach możemy podziwiać m.in. mural z Diego Maradoną, czy fototapetę ze szkicami obuwia sportowego. W przestrzeni znalazło się też sporo zielonych roślin, które podnoszą komfort pracy.

– Zależało nam na tym, by było to miejsce spójne ze sportowym charakterem, a zarazem nowoczesne, funkcjonalne i komfortowe. Firma Tétris z powodzeniem zrealizowała w przeszłości projekt naszego biura w Warszawie, dlatego też ponownie zdecydowaliśmy się na współpracę. Cieszę się, że po raz kolejny otrzymaliśmy propozycję świeżej, nieszablonowej koncepcji, co pozwoliło osiągnąć efekt idealnie wpasowujący się w styl naszej firmy i charakter obiektu. Zyskaliśmy nowoczesne miejsce pracy, które skutecznie wzmacnia także wizerunek STS jako atrakcyjnego pracodawcy – wyjaśnia Marcin Walczysko, członek zarządu STS.

Dzięki odpowiedniej wysokości pomieszczenia, architekci mogli zaproponować wprowadzenie elementu zwiększającego przestrzeń i podkreślającego industrialny charakter budynku – antresoli. W ten sposób uzyskano więcej miejsca do pracy i poprawiono komfort pracowników. W efekcie powstało biuro o powierzchni 540 mkw., mieszczące ok. 60 stanowisk, dwie sale konferencyjne, kuchnię i dwa aneksy kuchenne, budkę telefoniczną oraz sypialnię dla pracowników dyżurujących.

– W przekształceniu magazynu w przestrzeń biurową istotnym elementem była także zmiana elewacji budynku. Mimo, że Tétris specjalizuje się przede wszystkim w projektowaniu wnętrz, postanowiliśmy powierzyć firmie także tę część inwestycji. Rezultat przeszedł nasze oczekiwania. Zainspirował do zmiany według przedstawionego projektu wyglądu zewnętrznego pozostałych budynków, które znajdują się w kompleksie biurowym. Dzięki temu nasza katowicka siedziba nabrała spójnego, nowoczesnego wyglądu – dodaje Marcin Walczysko z STS.

Prace prowadzone były od lipca 2020 r. do marca 2021 r. Okres ten przypadał na czas pandemii i wymagał wdrożenia odpowiednich procedur związanych z reżimem sanitarnym czy środkami ostrożności. Poza tym, co istotne, biuro STS bez przeszkód cały czas funkcjonowało, przez całą dobę. Pomimo wielu zmiennych projekt został ukończony w terminie, a budynek pomyślnie przeszedł komplet audytów dotyczących zmiany użytkowania powierzchni.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.