REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 20 sty 2022 09:36
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów, fot. mat. pras.
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów
Tak zmienił się kultowy hotel The Queens w Leeds. A wszystko za sprawą polskich architektów

Hotel The Queens w Leeds w momencie otwarcia w latach 30. XX w. był jednym z najbardziej luksusowych obiektów na Wyspach. Po 84 latach przeszedł spektakularną metamorfozę, za którą stoją architekci z krakowskiego biura projektowego Iliard Architecture & Interior Design.

REKLAMA

W przypadku hotelu The Queens w Leeds nie da się przejść obojętnie obok jego historii i monumentalnej architektury art-deco. – Chcieliśmy na nowo przywrócić świetność temu miejscu. Naszym celem było nie tylko zachowanie, ale wręcz jeszcze mocniejsze podkreślenie jego historycznej tożsamości – mówi współzałożyciel Iliard, Wojciech Witek. – W projekcie poszukiwaliśmy idealnej mieszanki tradycji i aktualnych trendów wnętrzarskich tak, aby nowe oblicze hotelu stało się atrakcyjne dla współczesnych odbiorców i gości – dodaje.

Budynek hotelu The Queens wpisany jest na listę zabytków i podlega procedurom związanym z uzyskiwaniem pozwoleń konserwatorskich. Jego rewitalizacja wiązała się więc z całym szeregiem kwestii formalnych i konsultacji z ekspertami do spraw ochrony zabytków w Wielkiej Brytanii.

Otwartość inwestora na zmiany była jednak bardzo duża. Zadaniem architektów z Iliard było więc nowe podejście do rozmieszczenia dotychczasowych przestrzeni wspólnych i zaproponowanie nowego układu funkcjonalnego, z przeniesieniem kilku kluczowych miejsc, w tym recepcji.

Koncept otwarty

Architektkami prowadzącymi projekt The Queens były Agnieszka Dziedzic i Katarzyna Bodurka. Jak mówią, ważnym odniesieniem przy pracy nad nową koncepcją przestrzeni wspólnych był silny trend otwierania się hoteli na codzienne życie miasta. Chodziło o to, aby hotel przyciągał do swojego wnętrza nie tylko turystów, ale także lokalnych mieszkańców. – Inwestorowi zależało na tym, aby po renowacji The Queens ponownie tętnił życiem i stanowił ważny punkt na mapie Leeds, jedną z jego wizytówek. Tak, jak miało to miejsce w momencie powstania hotelu – wyjaśnia Wojciech Witek.

Zmiana układu pomieszczeń wiązała się z całkowitym przedefiniowaniem koncepcji gastronomicznej hotelu. I tak na przykład zaraz za głównym wejściem do The Queens, ulokowano przestrzeń lobby połączoną z barem i kawiarnią. Rozpościera się z niej widok na główny miejski plan – City Square. W rezultacie  powstała przestronna strefa wspólna – social hub – dostępna dla gości od razu po przekroczeniu hotelowego progu. Dzięki temu osoby, które trafią do hotelu jedynie na popołudniową kawę czy wieczornego drinka, nie muszą długo szukać miejsca swojej wizyty.

Elegancja w stylu art-deco

W wyniku nowego projektu powstała również elegancka restauracja Grand Pacific z zewnętrznym tarasem. To wyjątkowo wysmakowane miejsce, w którym każdy detal dopracowany został do perfekcji. Utrzymano ją w ciemnej kolorystyce – dobierając meble i podłogę wykonane z egzotycznego drewna. Nad głowami gości unosi się okazały żyrandol, obicia siedzisk pokryte są zaś brązową skórą. Przykuwający uwagę restauracyjny kamienny bar wykończony został dekoracyjnymi, geometrycznymi elementami z metalu. W połączeniu ze starannie dobranym, ciepłym oświetleniem: kinkietami, lampami stołowymi i górnymi żyrandolami o roślinnych inspiracjach, uzyskano efekt dystyngowanej elegancji rodem z czasów Wielkiego Gatsby’ego.

W odróżnieniu od szeroko przyjętego standardu, recepcję przeniesiono w głąb hotelowych przestrzeni. Zabieg ten pozwolił na zaprojektowanie dyskretnego, kameralnego doświadczenia. – Obsługa przyjezdnych w nowej recepcji odbywa się w dużo bardziej komfortowych warunkach – wyjaśnia Wojciech Witek. – W centralnej części recepcji stanęła ciężka drewniana lada, nad którą zawisła pokaźnych rozmiarów lampa w stylu art-deco. Elementami ocieplającymi tę przestrzeń jest widoczny na tyłach recepcji regał z książkami oraz kominek – dodaje.

Idealna mieszanka

Bazę dla projektu wystroju wnętrz stanowiły istniejące dekoracje ścienne i sufitowe. Oryginalny, żeberkowy sufit w nowym lobby został zaakcentowany światłem i wykończony dekoracyjnym tynkiem. Całość została dopełniona meblami wykonanymi na indywidualne zamówienie. Klasyczne wzory tapet, dywany w odważnej kolorystyce oraz nieoczywiste grafiki to kolejny krok w stronę uzyskania stylowego, zapadającego w pamięć wnętrza. Wszystkie wzory wykładziny zostały stworzone przez architektów na indywidualne zamówienie.

Architekci z biura Iliard w hotelu zaprojektowali również sale balowe oraz przestrzenie konferencyjne, siłownię, ogólnodostępne toalety, a także planowany w przyszłości wine bar. W salach konferencyjnych i balowych została odnowiona oryginalna drewniana podłoga, zakryta wcześniej w całości wykładziną.

Pierwszy etap prac renowacyjnych, wycenionych na 16 milionów funtów, zakończył się latem 2021.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Bauhaus i miasta przyszłości

KATOWICE MCK
25-27 KWIETNIA 2022
WWW.EECPOLAND.EU


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.