Techniczna przestrzeń na czterech piętrach. The Design Group zaprojektowali biuro dla globalnego giganta



PropertyDesign.pl - 17-02-2021 11:08


The Design Group zaprojektowali nowe biuro dla globalnej firmy z branży naftowej i gazowej, TechnipFMC. Jak na czterech piętrach krakowskiego biurowca udało się stworzyć przestrzeń oddającą klimat podwodnej głębi i morskich klimatów związanych z profesją firmy?

Nowe biuro TechnipFMC przenosi nas w techniczny świat odnoszący się do działalności klienta, świat związany nierozerwalnie z życiem nad i pod powierzchnią wody. I tak oddziałuje na emocje i wyobraźnię, że naprawdę trudno porzucić myślenie o tym wyjątkowym miejscu. Jak na czterech piętrach krakowskiego biurowca udało się stworzyć przestrzeń oddającą klimat podwodnej głębi i morskich klimatów związanych z profesją TechnipFMC? 

Kraków – deweloperskie eldorado

W ostatnim czasie stolica Małopolski zdążyła sobie zasłużyć na miano deweloperskiego eldorado. I nie chodzi tu jedynie o wyrastające jak grzyby po deszczu budynki mieszkalne, ale także o nowoczesną przestrzeń biurową. Nowym miejscem tego typu na mapie Krakowa jest kompleks Podium Park posiadający certyfikaty BREEAM na najwyższym możliwym poziomie – Outstanding. W 2020 r. do użytku oddano drugi z budynków składających się na ten obiekt. To bez wątpienia jeden z najnowocześniejszych i najbardziej ekologicznych projektów biurowych w Polsce. Ostatecznie stanowić go będzie zespół trzech połączonych ze sobą 11-kondygnacyjnych budynków o łącznej powierzchni najmu ponad 50 tys. m.kw. To właśnie w jednej z wież Podium Park znajduje się rozmieszczone na czterech piętrach biuro TechnipFMC.

Pod wodą i na powierzchni

Główna idea projektowa biura ściśle wiąże się z działalnością TechnipFMC. To koncern o ogólnoświatowym zasięgu dostarczający rozwiązania technologiczne dla przemysłu energetycznego i specjalizujący się w innowacyjnych rozwiązaniach wydobywania ropy naftowej i gazu ziemnego. Działa zarówno w zakresie projektów podmorskich, jak i tych odbywających się na powierzchni.
Klientowi bardzo zależało, aby wygląd nowego biura z jednej strony nawiązywał do architektury innych siedzib koncernu, a z drugiej – wyróżniał się na tle pozostałych.

- Mając na uwadze tę potrzebę klienta zdecydowaliśmy, by biuro konstrukcyjnie nawiązywało do tego, czym zajmuje się TechnipFMC, czyli wsparciem dla wydobycia surowców z dna morskiego. Wyznaczyliśmy zatem cztery poziomy: piętro pierwsze to przestrzeń podwodna, drugie stanowi lustro wody, trzecie i czwarte to pokłady jednostki pływającej używanej podczas morskich operacji. Nasza koncepcja bardzo spodobała się klientowi – tłumaczy arch. Konrad Krusiewicz, założyciel The Design Group.

- TechnipFMC jest światowym liderem w zakresie projektów energetycznych, technologii, systemów i usług. Dodatkowo zapewniamy naszym klientom specjalistyczną wiedzę w obrębie działań podmorskich, lądowych/morskich i powierzchniowych. Jesteśmy liderem zmian i wierzymy w innowacje. - wyjaśniają Agnieszka Radomska-Przedlacka i Dariusz Włodarczyk z zespołu projektowego klienta. - Nowe biuro w Podium Park, poza aspektami czysto ergonomicznymi i nową przestrzenią dla pracowników, zawiera bardzo wiele szczegółów i detali nawiązujących do naszych instalacji, narzędzi, materiałów i sposobu pracy inżynierów. Nazwalibyśmy to takimi „smaczkami”, które dostrzegają nasi pracownicy i w różnych częściach świata, w których operuje TechnipFMC. – dodają.

Technicznie i surowo

Głównym zadaniem architektów The Design Group zgodnym z założeniem klienta, było pokazanie elementów charakterystycznych dla działalności TechnipFMC. Jest tu technicznie i surowo – o taką przestrzeń zabiegał klient, który chciał stworzyć miejsce nie tylko wiele mówiące o samej firmie, ale także sprzyjające ścisłym umysłom pracujących tu inżynierów. Najbardziej widocznym elementem jest odtworzenie klimatu sprzętu pływającego TechnipFMC – mamy tu odkryte instalacje i okablowanie, przemysłowe lampy, kratownice, kontenery oraz żółte barierki techniczne. Jest także orurowanie ciągnące się po wewnętrznej elewacji budynku w strefie void, od piętra drugiego aż po czwarte. Innym ciekawym rozwiązaniem jest pokrycie ścian malowaną blachą trapezową, czy rozpięcie siatek cięto-ciągnionych na sufitach. W przestrzeni krakowskiego biura swoje miejsce znalazły także prawdziwe drzwi kontenerowe z odzysku.

Układ funkcjonalny

Krakowskie biuro TechnipFMC posiada kilka wyjątkowych rozwiązań stworzonych specjalnie przez architektów The Design Group. Wśród nich z pewnością trzeba wymienić tzw. void, czyli wolną przestrzeń integrującą piętra 2, 3 i 4 oraz połączoną przeszkleniem z piętrem 1. Ten oryginalny pomysł TDG umożliwia patrzenie z pierwszej kondygnacji na pozostałe poziomy biura, niemalże tak, jak możemy obserwować świat będąc pod wodą. Strefa void to także symboliczna integracja wszystkich zespołów pracujących na każdym z pięter, na których rozmieszczono open space'y, collaby i salki. W poprzedniej lokalizacji to połączenie było niemożliwe, dlatego klientowi bardzo zależało, by w nowym biurze wszyscy pracownicy mieli poczucie konsolidacji.

Pierwsze piętro biura, czyli poziom podwodny to strefa collab area, przeznaczona do wspólnej pracy. Utrzymana została w kolorze granatowym, a piaskowa wykładzina nawiązuje do dna morskiego. Ściany wykończono specjalną strukturą rozpraszającą światło – by w jak najwyższym stopniu oddać charakter podwodnego świata. Zaproponowane przez The Design Group specjalnie dla tej strefy siedziska nawiązują swym kształtem do produkowanych przez TechnipFMC podwodnych instalacji

Drugie piętro biura pełni funkcje reprezentacyjne. To tu znajduje się recepcja oraz przestrzeń eventowa dedykowana m.in. spotkaniom typu town hall.

- Na przestrzeń eventową składają się cztery salki konferencyjne wyposażone w mobilne ścianki, które umożliwiają dowolną aranżację tego miejsca oraz nieduża strefa warm up i cool down. Podział ten przydaje się obydwu typom osobowości: ekstrawertykom i introwertykom. W zależności od predyspozycji mogą przeprowadzić small talki przy kawie, w dogodnym dla nich momencie np. tuż przed lub po konferencji czy szkoleniu – mówi architektka Marta Konarska z The Design Group, odpowiedzialna za koncepcję biura TechnipFMC.

W kolorach brandowych

Projektanci The Design Group musieli także zmierzyć się z wyzwaniem uwzględnienia w projekcie brandowych kolorów TechnipFMC.

- Na każdym z pięter biura (oprócz pierwszego) znajduje się kuchnia i coffee point, które mają inny kolor stropu – niebieski, czerwony i fioletowy. Nawiązują one do brandowych barw TechnipFMC – opowiada Martyna Bosek, architektka The Design Group, będąca częścią zespołu projektowego dla realizacji biura TechnipFMC.

Czerwony, niebieski i fioletowy, które dominują w logotypie firmy, uzupełnione zostały surową żywicą betonową. Znaleźć ją można na podłodze i ścianach w recepcji i strefie eventowej. Elementem ocieplającym aranżację jest drewnopodobny laminat zastosowany na ścianach w gabinetach. Jednak odwołań do charakterystycznego logo TechnipFMC jest tu dużo więcej. Są obecne w różnych detalach wystroju wnętrza biura, które wyraźnie oddają wyjątkową dynamikę trójkąta, np. w przeszkleniach podciętych pod kątem, parametrycznej recepcji czy dobranych meblach.

Kolejne poziomy biura charakteryzują się innymi kolorami brandowymi blachy trapezowej, która stanowi aranżacyjny trzon każdej z przestrzeni. W gabinetach, w salkach spotkań i salkach do pracy sufit zdobią moduły z siatki cięto-ciągnionej malowane na czarno, pod którymi zamocowane są instalacje oraz wełna mineralna również w tym samym kolorze. Zamknięte gabinety spełniają więc wymogi akustyczne. Dodatkowo rozwiązanie to jest ciekawe pod względem estetycznym, ponieważ pomiędzy siatką a stropem pozostaje wrażenie przestrzeni.

Rozwiązania specjalne

Wspomnianym już wyjątkowym rozwiązaniem aranżacyjnym znajdującym się w strefie void jest zaprojektowana przez Dariusza Włodarczyka przy współpracy z Plus Lighting instalacja z drobnych szklanych kulek, przedstawiająca tzw. Subsea Tree, flagowy produkt firmy, który osadzany na dnie morskim służy do kontroli wydobycia surowca. Instalacja ta przecina kondygnacje biura i widać ją dokładnie z antresoli poszczególnych pięter oraz przez szklany sufit/podłogę pomiędzy piętrem 1 i 2.

- Mieliśmy przyjemność uczestniczenia w niezwykłym projekcie, gdzie dostarczyliśmy kilka tysięcy kulek wykonanych na zamówienie według indywidualnego wzoru z dmuchanego szkła. Dla każdej z nich przewidzieliśmy jej miejsce na blisko 1000 sztuk linek podwieszonych do przygotowanej uprzednio konstrukcji. Każda z linek została zwieńczona mosiężnymi kulkami dla nadania sztywności i zachowania idealnego odwzorowania instalacji. Całość rozświetlona została reflektorami kadrującymi tak, aby światło wydobyło głębię tego projektu – tłumaczy Michał Paduch z Plus Lighting.

Na uwagę zasługują również rozwiązania pozwalające na zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko, jak oświetlenie LED, montaż systemów filtrujących i grzejących wodę w kranach, zbiorcze pojemniki do segregacji śmieci, urządzenia AGD wysokiej klasy energetycznej, zwiększona ilość roślin czy ekologiczne środki higieny.

Ze względu na metraż (ponad 6 000 mkw) i różne zapotrzebowania przestrzenne pracowników TechnipFMC projekt był bardzo złożony i wymagający. Efektem końcowym jest biuro skrojone na miarę potrzeb klienta. To miejsce, w którym pracownicy mogą cieszyć się odpowiednimi warunkami pracy i inspirować jego nieprzeciętnymi walorami aranżacyjnymi.