To będzie wyjątkowa restauracja na Księżym Młynie. Zjemy tu tradycyjne łódzkie specjały



UM Łódź - 20-02-2020 11:42


Szklana fasada, zielone podwórko z zabytkową pompą, parking i sklep z pamiątkami. Na Księżym Młynie powstaje restauracja, która będzie serwować tradycyjne łódzkie specjały.

Księży Młyn to nie tylko kolejne łódzkie osiedle, to największy zabytkowy kompleks fabryczny, obejmujący posiadłości rodziny Scheiblerów oraz Grohmanów. Specyfikę Księżego Młyna tworzą klimatyczne alejki, ceglane famuły i "kocie łby” na drogach.

W czerwcu 2018 roku ruszył drugi etap rewitalizacji osiedla do 2022 r. modernizacji poddanych zostanie 29 budynków: gospodarczych i mieszkalnych. Wartość projektu to blisko 61 mln zł, z czego dofinansowanie UE wyniosło 39 mln zł.

Na terenie Księżego Młyna powstaną: Klub Sąsiedzki Księżego Młyna, Świetlica dla dzieci, pracownie twórcze, poczta, zaplecze dla estrady oraz restauracja.

Restauracja na Księżym Młynie

Prace nad przebudową i rozbudową budynku gospodarczego na restaurację przy ulicy Księży Młyn 11a rozpoczęły się w marcu zeszłego roku i trwać będą do sierpnia tego roku. Budynek byłych komórek lokatorskich, w których będzie gastronomia został wybudowany w 1872 roku. - Inwestycja objęła remont wraz z przebudową budynku gospodarczego na potrzeby działalności gastronomicznej i handlowej. Wykonaliśmy już instalację wody, instalację kanalizacji sanitarnej i deszczowej oraz instalacje elektryczne. Czekamy na przyłącze instalacji gazowej do budynku - mówi Robert Kolczyński, dyrektor Departamentu Architektury i Rozwoju UMŁ.

W budynku restauracji trwa obecnie rozbudowa sali konsumpcyjnej o szklaną fasadą. Od ulicy Księży Młyn zaplanowana została przestrzeń na mały sklep z pamiątkami. - Wybudowana w 2018 roku historyczna ręczna pompa wody czerpiąca wodę z ziemi będzie atrakcją restauracji. W restauracji zamontowane zostaną stylowe lampy. Na zewnątrz pojawi się zielone podwórko z drzewami i krzewami. Przed restauracją będzie 10 miejsc parkingowych dla gości, w tym dla osób niepełnosprawnych - dodaje Zofia Kostrzewińska, zastępca dyrektora Łódzkiego Zakładu Usług Komunalnych.

Inwestycja kosztować będzie 2,2 miliona złotych. Restauracja jednorazowo będzie mogła przyjąć ponad czterdzieści osób. Przy warunkach przetargu na wybór operatora restauracji, który zostanie ogłoszony po zakończeniu inwestycji, najważniejszym kryterium nie będzie cena najmu, ale zapewnienie dań z przepisów tradycyjnej łódzkiej i polskiej kuchni.