REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 02 paź 2018 09:00
To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?
Campus Warsaw zmienił siedzibę w obrębie kompleksu Centrum Praskie Koneser w Warszawie w sierpniu 2017 r. Nowe biuro to niemal 2,5 tys. mkw. nowoczesnej przestrzeni coworkingowej. Nad tym najnowszym projektem również czuwała pracownia Massive Design fot. Anna Liminowicz
To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?
To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?
To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?
To był jeden z pierwszych coworkingów w Polsce. Jak wyglądała praca architektów z Massive Design?

Projektowany przez nas Campus Warsaw, A Google Space był jedną z pierwszych przestrzeni tego typu w Polsce. Wtedy była to kompletnie nowa forma biura, gdzie dopiero powstawały pierwsze publikacje na jej temat - wspomina Marcin Mazurkiewicz z Massive Design. Jak wyglądała praca? Co jest istotne w takim projekcie? O tym opowiada nam projektant Massive Design odpowiedzialny za projekt Campus Warsaw.

REKLAMA

- Na początku pracy koncepcyjnej zostaliśmy zaproszeni przez Google do Madrytu, gdzie klient akurat kończył pracę nad tamtejszym projektem Campus. Tam poznaliśmy oczekiwania oraz już wdrożone zasady funkcjonowania i kreowania tego typu przestrzeni - mówi Marcin Mazurkiewicz i zaznacza, że w trakcie trwania procesu cały czas ewoluowały i się zmieniały. - Oprócz miejsc do pracy w zespołach start-upowych i przestrzeni dla licznych eventów towarzyszących, jednym z głównych założeń była elastyczność i gotowość do rearanżacji - zauważa.

- Należy pamiętać, że użytkownicy biur coworkingowych nie stanowią jednej tkanki jaką w tradycyjnych biurach jest najemca. Zazwyczaj są to młodzi ludzie działający w dziedzinach związanych z najnowszymi technologiami. W takiej grupie dynamika zmian jest dużo wyższa - podkreśla  Mazurkiewicz.

Jak zaznacza architekt, wymusiło to projektowanie specyficznego ustawiania biurek, liczby salek konferencyjnych, a także miejsc spotkań i pracy nieformalnej. - Bardzo ważną funkcję pełnią oczywiście przestrzenie wspólne. Zostały zaprojektowane, tak aby osoby pracujące tam jak i ich goście czuli się swobodnie, a warunki były zbliżone do „domowych”. Efekt ten dopełniały duża ilość zakamarków (tzw. „nook and cranny”), a także atrium w formie wewnętrznej uliczki z rampą, na której można się spotykać i swobodnie rozmawiać - opowiada.

Dodatkowo, jak wspomina architekt, aby budować poczucie wspólnoty wśród niezależnie działających grup start-up’owych, zostały zaprojektowane aneksy socjalne dostępne bezpośrednio z przestrzeni pracy. - Dopiero mnogość funkcji i ich powiązań mogą stanowić odpowiednie tło do finalnego sukcesu, na który pracują ludzie korzystający z tych przestrzeni - konkluduje Mazurkiewicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie