REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 26 lip 2017 09:00
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
fot. Grycaj Design
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt
TOP 10: Restauracje inne niż wszystkie. Łączy je jedno! Dobry design i krakowski architekt

Lokal dla szefa kuchni polskiej reprezentacji w piłce nożnej, restauracja na lotnisku i pizzeria inna niż wszystkie - te restauracje zaprojektowało studio Grycaj Design, którego właścicielem jest architekt Jacek Grycaj. Łączy je jeszcze jedno... naprawdę dobry design.

REKLAMA

Lokal szefa kuchni polskiej reprezentacji w piłce nożnej

Bistro Bene to nowy koncept restauracyjny otwarty przez Tomasza Leśniaka, szefa kuchni polskiej kadry piłki nożnej. We wnętrzu przemyślany jest każdy najmniejszy detal. Jest tu nieco industrialnie i loftowo, ale mimo to przytulnie. Wnętrze to mieszanka na wskroś „prawdziwych” materiałów. Cegły, drewna, stali i betonu. Na uwagę zasługuje również designerskie oświetlenie i granatowe krzesła.

Bistro Bene zlokalizowane jest przy ul. Św. Krzyża 17 w Krakowie.

Niezwykłe połączenie restauracji typu high volume z delikatesami

W maju br. ciągle rozwijający się kompleks Dolne Młyny wzbogacił się o nowe i unikalne miejsce - Cargo Grill & Deli spod kreski Grycaj Design. To połączenie restauracji i delikatesów, jakiego jeszcze w Krakowie nie było.

Restauracja mieści się w najbardziej reprezentatywnej przestrzeni zespołu XIX-wiecznych budynków dawnej fabryki tytoniu. Pomysł pojawił się w trakcie pierwszego spotkania z inwestorami, a projekt powstał pod koniec 2016 roku.

Jacek Grycaj wykorzystał otwarte przestrzenie podzielone betonowymi słupami, podejmując odważną decyzję o ich pozostawieniu. Podkreśla, że kluczowym aspektem było jak najmniejsze naruszanie jednorodnej przestrzeni. W ten sposób na środku restauracji powstał bar z zapleczem, którego ściany nie dotykają sufitu. Również kuchnia jest w pełni otwarta, a salę bankietową od sali restauracyjnej oddzielają tafle szkła. To sprawia, że wnętrze wypełnione jest naturalnym światłem. Cały koncept uzupełnił autorski pomysł stworzenia przestrzeni dla delikatesów, które serwują najlepszej jakości wołowinę, świeże owoce morza, sosy i dodatki.

Industrialne i loftowe wnętrze restauracji Pino

Restauracja Pino znajduje się w zabytkowym Pałacu Krzysztofory w Krakowie przy ulicy Szczepańskiej 4. Lokal ten mieścił już w przeszłości restauracje takie jak Piccolo czy Rooster. Obydwie po czasach swojej świetności przeżyły powolny upadek.. i nadeszła rewolucja.

Pino to restauracja europejska. Zarówno charakterem wystroju, jak i kuchnią. - Wnętrze to mieszanka na wskroś „prawdziwych” materiałów. Cegły, drewna dębowego, stali i betonu. Nieco industrialne ale i nieco loftowe - wspomina architekt Jacek Grycaj.

Kuchnia stanowi centralny element i punkt zwierający całość. Jest sercem i płucami całego projektu. Praktycznie z każdego miejsca na dwupoziomowej sali można zajrzeć do środka i podpatrzeć pracę uwijających się kucharzy.

Drewno, beton i mozaiki

- Pino Garden to młodsza siostra modnego krakowskiego Pino z Placu Szczepańskiego. Wnętrze nawiązują do siebie, ale czerpiąc z miejsca wprowadziliśmy kilka zmian. Zamiast ceglanych ścian otworzyliśmy maksymalnie wnętrze pokazując kontekst otoczenia. Jest nim sześćset metrowy ogród, ale przede wszystkim krakowskie Błonia. Restauracja położona jest jako jedyne takie miejsce na terenie największego krakowskiego trawnika - wspomina architekt Jacek Grycaj.

We wnętrzu znów odnajdziemy dużo naturalnego drewna, ciepłych skór, betonu i czarno-białych mozaik. Całość uzupełniają kilkusetletnie oliwkowe drzewa oraz donice z ziołami. - Kuchnia tradycyjnie dla naszych projektów jest otwarta. Charakter jej nadają rustykalne biało-niebieskie kafelki - dodaje architekt.

Pizzeria inna niż wszystkie

Projekt rebrandingu wnętrz Fabryki Pizzy powstał w 2015 roku. - W związku z tym, że sieć placówek naszego inwestora przeżywa bardzo prężny rozwój i liczy sobie już przeszło 10 lat tradycji potrzebny był nowy impuls. Tym impulsem miało być ciekawe i nietuzinkowe wnętrze. Przygotowaliśmy projekt selekcjonując elementy istniejącego wystroju tak, aby koszty realizacji utrzymać na możliwie niskim poziomie - wspomina architekt Jacek Grycaj. Lokal znajduje się przy ulicy Sławkowskiej w Krakowie.

Do celów dekoracji wykorzystane zostały detale zaczerpnięte wprost z kuchni inwestora. Na ścianach zawisły deski do krojenia w różnych kształtach i kolorach, a pod sufitem pojawiły się wałki kuchenne. Całość uzupełniają lampy robione na indywidualne zamówienie. Akcentem kolorystycznym są klasyczne, gięte krzesła firmy Fameg.

Industrialne wnętrze z oryginalnymi elementami fabryki tytoniu

Restauracja Międzymiastowa w Krakowie znajduje się przy ulicy Dolnych Młynów 10. Lokal powstał na terenie dawnej carskiej fabryki tytoniu.

Wnętrze nierozerwalnie wiąże się z miejscem w jakim się znajduje. - Wykorzystaliśmy jego potencjał i jedynie uzupełniliśmy je meblami i instalacjami, które tworzą spójną całość. W projekcie wykorzystaliśmy możliwie najszerzej oryginalny charakter wnętrza. Betonowe wykończenia, pozostałości 40-letnich tynków i farb, nierówna podłoga... Całość uzupełniają skórzane sofy, sosnowe stoły i wszędobylska zieleń - opowiada architekt Jacek Grycaj.

Restauracja Salina w Bochni - industrialnie i designersko

Projektowana restauracja posiada powierzchnię 450 mkw. Wnętrze zostało zaprojektowane w stylu industrialnym. Już od wejścia napotkać możemy indywidualnie przygotowane elementy wystroju. Centralną część stanowi kominek gazowy, wykończony blachą miedzianą i otoczony stolikami. Na uwagę zasługuje również designerskie oświetlenie.

Wnętrze podzielone zostało na trzy strefy funkcjonalne. - Dla klientów szukających nieco intymności przygotowaliśmy głębokie sofy pod i nad antresolą, w części centralnej podzielonej podestami miejsce znajdą goście wizytujący lokal w grupie nawet do 35 osób. Natomiast za barem, przy otwartej kuchni umieściliśmy salę bankietową, która przez swój wyjątkowy wystrój przyciągnie uwagę nawet najbardziej wymagającego klienta - mówi Jacek Grycaj, odpowiedzialny za projekt.

Castro Coffee - bogata w detale, ale minimalistyczna

Restauracja Castor Coffee & Lunch mieści się przy Kijowskiej 40 w Krakowie. Projekt podzielony został na dwie strefy funkcjonalne. Frontową część wyposażono w wygodne, głębokie kanapy oraz charakterystyczne kolorowe fotele i sofy. Jak wspomina architekt Jacek Grycaj, zaprojektował to miejsce z myślą o miłośnikach długich posiedzeń nad kubkiem kawy. Natomiast część granicząca bezpośrednio z otwartą kuchnią posiada wygodne stoliki i krzesełka. Będzie bardziej odpowiadała klientom, którzy zajrzeli do Castro Coffee skosztować kulinarnych specjałów kuchni europejskiej.

Ciekawym elementem wnętrza są meble wykonane przez pracownię Unicorn z drewna rozbiórkowego. Posiadają unikalny i wyjątkowy charakter. We wnętrzu na uwagę zwracają również czarne lampy w większości zaprojektowane przez Grycaj Design.

Restauracja na lotnisku nie musi być nudna

Boccone mieści się w nowej części podkrakowskiego Międzynarodowego Portu Lotniczego w Balicach. Jak nadmienia architekt Jacek Grycaj, projekt stanowił nie lada wyzwanie. - Opracowanie projektu musiało spełniać rygorystyczne normy związane z tak specyficzną lokalizacją, co jednak nie wpłynęło na jakość użytych rozwiązań oraz materiałów - wspomina Grycaj.

Projektanci zdecydowali się na wykonanie otwartej kuchni. Przestrzeń sali została podzielona na kilka stref. Sofy, głębokie chesterfield’y, stoły barowe czy krzesełka tradycyjne płynnie się mieszają i zapraszają do wnętrza. We wnętrzu widać inspiracje stylem industrialnym. Już od wejścia napotkać możemy indywidualnie przygotowane elementy wystroju. Na uwagę zasługuje designerskie oświetlenie.

Bogata w detal, ale zarazem minimalistyczna

Restauracja Ed Red znajduje się w Krakowie w odległości około 100m od Rynku Głównego przy ulicy Sławkowskiej 8 we wnętrzach zabytkowego Hotelu Saskiego. Miejsce to posiada wyjątkowy charakter. - Na powierzchni około 200 m kw. (powierzchnia Sali konsumpcyjnej) stworzyliśmy przestrzeń niezobowiązującą, bogatą w detal, ale można rzec minimalistyczną w wyrazie - zaznacza Jacek Grycaj z pracowni Grycaj Design. Stalowe okucia drewniane, kolorowe, postarzane boazerie czy 100-letni parkiet tworzą kompozycję zwartą i spójną.

Każdy element jest nierozerwalnie związany z resztą. Uzupełnieniem całości są industrialne, loftowe lampy oraz skórzane kanapy w kolorze morskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie