Pod koniec czerwca prawie wszyscy ruszyli do Gdyni, na Open’er Festival 2022. W przerwie od dobrej muzyki warto też dobrze zjeść. Oto siedem designerskich restauracji w Gdyni, gdzie smaczna kuchnia idzie w parze z dobrym designem.
POP in Diner &Bar to miejsce w centrum Gdyni, które powstało na ul. Władysława IV w sąsiedztwie słynnego baru mlecznego "Słoneczny". Tu przestrzeń kreuje dowcip i zabawa konwencją typowego stylu industrialnego. Nie dziwi więc zbudowana wspólnie przez ekipę pracowni Sikora Wnętrza ze znajomymi inwestora ściana z 24 tys. klocków Lego czy wspólnie wykonana kompozycja "Pollock" na posadzce.
Szefem kuchni został Robert Kowalczyk - prawdziwy pasjonat i profesjonalista, który potrafi się bawić smakiem amerykańskiej kuchni łącząc ją z lokalnymi akcentami. W restauracji POP IN Diner&Bar można więc liczyć na szeroki wybór śniadań, klasyki kuchni amerykańskiej aż po autorskie lunche. To też dobre miejsce na before, gdyż wybór whisky i ciekawych alkoholi jest naprawdę duży.
Paulina Kisiel ze studioturbo stworzyła miejsce, w którym chce się przebywać. To chyba największy komplement dla restauracji. Pasta Miasta to miejska oranżeria położona w samym sercu Gdyni, przy ulicy Świętojańskiej.
Restauracja została zaprojektowane tak, by z każdej jej części można było zobaczyć jak powstają główne pozycje karty dań – makarony. Wszystkie pasty wytwarzane są na miejscu a do ich wyrobu używana jest między innymi specjalna mąka z pszenicy durum. Każdy kształt to osobny przepis, wszystko można zobaczyć na własne oczy w otwartej kuchni.
Główna sala restauracji Pasta Miasta została wykonana z niezwykłą dbałością o detale wprost nawiązujące do stylistyki włoskich knajp i restauracji. Znaleźć można tu typowe zdobione żeliwne nogi stołów czy frezowania. W części jadalnianej uwagę przyciągają podwieszone pod sufitem kosze wypełnione misami tonącymi w zieleni. Dzięki obecności roślin zdyscyplinowane wnętrze lokalu nabiera miękkości.
Napięcie pomiędzy klasycznym włoskim stylem i surowością szklanej witryny, metalowych wzmocnień ścian i podciągów zanika dzięki zastosowaniu naturalnego bukowego drewna jako wykończenia krzeseł i blatów. Delikatne szklane lampy dopełniają wnętrze tworząc niepowtarzalny klimat miejskiej oranżerii.
Restauracja Serio mieści się w samym centrum Gdyni. Serio, czyli od serca, bo w projekt wnętrza i serwowane dania włożono mnóstwo pracy. Sama lokalizacja jest też wyjątkowa, bo nowy lokal znajduje się w modernistycznej kamienicy z lat 30. XX wieku.
Wnętrze jest otwarte i przestronne. Duże przeszklenia zachęcają przechodniów do wejścia i umożliwiają gościom obserwacje tętniącej życiem ulicy.
Architekt Maciej Ryniewicz postawił na naturalne i surowe w formie materiały. Dużo jest kamienia, drewna i stali. Każdy detal ma znaczenie, zachwyca wzornictwo lamp i drewniane stoły. Uwagę przykuwa opalony drewnem piec w kolorze musztardowym, którego design czaruje od samego wejścia.
Dwupoziomowy lokal Czerwony Piec w pawilonie handlowym zlokalizowany jest w centrum Gdyni przy ul. Starowiejskiej.
Dzięki zastosowaniu jasnych barw we wnętrzu, a także drewnianych blatów z pozoru surowe wnętrze wykończone cegłami i pustakami jest bardzo przystępne dla użytkownika. Lokal zaprojektowany był z myślą o szybkiej obsłudze, dlatego dolny poziom dopełnia wysoki stół barowy umieszczony w witrynie. Górna część to bardziej intymna przestrzeń z wygodną strefą z fotelami i większymi stołami do spotkań.
MORA to nowy format miejskiego bistro. Nazwa lokalu nawiązuje do efektu optycznego mory. W Mora Bisto to metal stanowi jeden z głównych elementów dekoracyjnych, podkreślających industrialny charakter wnętrza.
Crudow języku hiszpańskim oznacza surowy. Odzwierciedleniem nazwy jest wnętrze restauracji - nieformalne z charakterystycznym sznytem.
To restauracja oparta na świeżych produktach i nowoczesnych technikach kulinarnych. Drewniane elementy przeplatane roślinnością, tworzą unikalny klimat.
Design meksykańskiej restauracji Luis Mexicantina doceniany jest w konkursach. Za projektem stoi zdolny team: Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski. W tym wnętrzu zadbano o każdy najdrobniejszy szczegół.
Restauracja mieści się w modernistycznym budynku. Wnętrze to ukłon w stronę meksykańskiego przedstawiciela tego stylu architektonicznego – Luisa Barragána.
© Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
architekt, urbanista ArKuS Biuro Projektowo-Doradcze
właściciel, główny projektant FAAR architekci
założyciel, architekt Proarchitektura
założyciel, architekt Proarchitektura
założyciel BIT Creative
właściciel, architekt BB Architekci