Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate



PropertyDesign.pl - 05-10-2020 08:59


Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie zrealizowana została w oparciu o zwycięską pracę konkursową warszawskiej pracowni Artchitecture. Adaptacja przestrzeni wspólnych w istniejącym budynku biurowym jest naturalną odpowiedzią na nowe wymagania wobec przestrzeni komercyjnych.

Zmieniają się strategie użytkowania, dostępności, wprowadzane są funkcje uzupełniające, takie jak miejsca relaksu, nieformalnych spotkań czy sale wypoczynkowo-klubowe wraz z zapleczem barowym. Przestrzeń biur zostaje podporządkowana pracy hybrydowej, czasowej, a modernizacja części wspólnych ma sprzyjać nowemu modelowi pracy.

Rewitalizacja w budynku North Gate dotyczyła głównych obszarów przestrzeni publicznych o łącznej powierzchni użytkowej około 3400 mkw. Na kondygnacji przyziemia pełnej rearanżacji poddano strefę wejściową: główny hol wraz z towarzyszącymi funkcjami komercyjnymi, jak restauracja i lokale usługowe czy ogólnodostępne zespoły toalet oraz pomieszczenia biur zarządcy. Poprawiono przepływ użytkowników i gości w budynku, wprowadzono miejsca dla kameralnych spotkań.

Nowa forma i lokalizacja recepcji podkreślają otwarty, czytelny układ komunikacji, poprawiają odbiór strefy reprezentacyjnej budynku. Wprowadzono nowe przeszklone systemowe drzwi pozwalające na integrację głównej przestrzeni holu z usługami okalającymi. Mniej formalny charakter mają strefy nieformalnych spotkań umeblowane w wygodne meble klubowe, indywidualne oświetlenie, wydzielone transparentnymi przepierzeniami.

Kolejnym obszarem adaptacji była nieużytkowana część 3 piętra wraz z wewnętrznym patio w wielokondygnacyjnym atrium. Wykorzystując strategię biophilic design na tarasie wewnętrznym stworzono unikalną oazę zieleni - urban jungle, tworząc atrakcyjne, bliskie naturze miejsce odpoczynku. Natomiast w części centralnej zaprojektowano nową wygodną salę klubową wraz z samoobsługowym barem.

Modernizacji zostały też poddane wszystkie hole windowe i komunikacja ogólnodostępna. Nowe materiały wykończeniowe – szklane matowe okładziny oraz indywidualnie zaprojektowane drewn ane moduły akustyczne – asymetrycznie rozmieszczone na przeciwległych ścianach poprawiają wizualny odbiór tych pomieszczeń.

Portale wejściowe do drzwi windowych zaakcentowano liniowym oświetleniem. Każda z 27 kondygnacji posiada lekko zmodyfikowany układ komunikacji wspólnej. Projekt adaptacji wnętrz zakładał utrzymanie wspólnej stylistyki poprzez zachowanie podstawowej bazy materiałowej, jednorodny charakter detali, dobór i rysunek podziałów elementów wykończeń sufitu i posadzek oraz ścian.

Na kondygnacji parkingowej w ramach prac rewitalizacyjnych wprowadzono stanowiska postojowe dla rowerów uzupełnione o punkt serwisowy, zmodernizowano zespół sanitarny wraz z szatnią z myślą o użytkownikach biurowca dojeżdżający do pracy na rowerach.

Zastosowana paleta materiałów wykończeniowych w jasnej gamie szarości, bieli z akcentującymi elementami w naturalnej miedzi i drewnie odpowiada ponadczasowej klasyce w duchu modernizmu.