REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 05 paź 2020 08:59
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Przestrzenie wspólne biurowca North Gate po rewitalizacji. Proj. Artchitecture. Fot. Mat. architektów
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate
Twórcza adaptacja wnętrz wspólnych budynku North Gate

Rewitalizacja wnętrz przestrzeni publicznej biurowca North Gate w Warszawie zrealizowana została w oparciu o zwycięską pracę konkursową warszawskiej pracowni Artchitecture. Adaptacja przestrzeni wspólnych w istniejącym budynku biurowym jest naturalną odpowiedzią na nowe wymagania wobec przestrzeni komercyjnych.

REKLAMA

Zmieniają się strategie użytkowania, dostępności, wprowadzane są funkcje uzupełniające, takie jak miejsca relaksu, nieformalnych spotkań czy sale wypoczynkowo-klubowe wraz z zapleczem barowym. Przestrzeń biur zostaje podporządkowana pracy hybrydowej, czasowej, a modernizacja części wspólnych ma sprzyjać nowemu modelowi pracy.

Rewitalizacja w budynku North Gate dotyczyła głównych obszarów przestrzeni publicznych o łącznej powierzchni użytkowej około 3400 mkw. Na kondygnacji przyziemia pełnej rearanżacji poddano strefę wejściową: główny hol wraz z towarzyszącymi funkcjami komercyjnymi, jak restauracja i lokale usługowe czy ogólnodostępne zespoły toalet oraz pomieszczenia biur zarządcy. Poprawiono przepływ użytkowników i gości w budynku, wprowadzono miejsca dla kameralnych spotkań.

Nowa forma i lokalizacja recepcji podkreślają otwarty, czytelny układ komunikacji, poprawiają odbiór strefy reprezentacyjnej budynku. Wprowadzono nowe przeszklone systemowe drzwi pozwalające na integrację głównej przestrzeni holu z usługami okalającymi. Mniej formalny charakter mają strefy nieformalnych spotkań umeblowane w wygodne meble klubowe, indywidualne oświetlenie, wydzielone transparentnymi przepierzeniami.

Kolejnym obszarem adaptacji była nieużytkowana część 3 piętra wraz z wewnętrznym patio w wielokondygnacyjnym atrium. Wykorzystując strategię biophilic design na tarasie wewnętrznym stworzono unikalną oazę zieleni - urban jungle, tworząc atrakcyjne, bliskie naturze miejsce odpoczynku. Natomiast w części centralnej zaprojektowano nową wygodną salę klubową wraz z samoobsługowym barem.

Modernizacji zostały też poddane wszystkie hole windowe i komunikacja ogólnodostępna. Nowe materiały wykończeniowe – szklane matowe okładziny oraz indywidualnie zaprojektowane drewn ane moduły akustyczne – asymetrycznie rozmieszczone na przeciwległych ścianach poprawiają wizualny odbiór tych pomieszczeń.

Portale wejściowe do drzwi windowych zaakcentowano liniowym oświetleniem. Każda z 27 kondygnacji posiada lekko zmodyfikowany układ komunikacji wspólnej. Projekt adaptacji wnętrz zakładał utrzymanie wspólnej stylistyki poprzez zachowanie podstawowej bazy materiałowej, jednorodny charakter detali, dobór i rysunek podziałów elementów wykończeń sufitu i posadzek oraz ścian.

Na kondygnacji parkingowej w ramach prac rewitalizacyjnych wprowadzono stanowiska postojowe dla rowerów uzupełnione o punkt serwisowy, zmodernizowano zespół sanitarny wraz z szatnią z myślą o użytkownikach biurowca dojeżdżający do pracy na rowerach.

Zastosowana paleta materiałów wykończeniowych w jasnej gamie szarości, bieli z akcentującymi elementami w naturalnej miedzi i drewnie odpowiada ponadczasowej klasyce w duchu modernizmu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.