REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 13 sty 2023 09:00
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
Warszawskie biuro Schreder Polska po modernizacji, fot. Szymon Polański
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!
W dziewięć tygodni przeprowadzili modernizację biura Schreder Polska. Tak się prezentuje teraz!

Zmiana układu funkcjonalnego, z otwartej strefy wejściowo-ekspozycyjnej, w przestrzeń wydzielonych sal spotkań, z możliwością ich łączenia w dużą strefę szkoleniową: takie było główne założenie metamorfozy biura Schreder Polska w Warszawie. Wyzwanie podjęło Interbiuro.

REKLAMA

  • Warszawskie biuro Schreder Polska w 9 tygodni przeszło modernizację.
  • Nowa koncepcja biura zakładała rezygnację z otwartej strefy ekspozycyjnej na rzecz wydzielonych salek spotkań.
  • Aby zachować wrażenie otwartej przestrzeni zastosowano m.in. szklane ściany i wielkoformatowe tapety.
  • Przyjazny charakter pomieszczeniom nadają energetyczne kolory.
  • Za prace projektowe i fit-outowe w biurowcu West Station odpowiadało Interbiuro.

Zakończyła się modernizacja warszawskiego biura Schreder Polska. Podczas etapu projektowego, kluczowym wyznacznikiem był profil firmy Schreder jako eksperta w zakresie innowacyjnego oświetlenia stref publicznych.

Głównym założeniem: zmiana układu funkcjonalnego, z otwartej strefy wejściowo-ekspozycyjnej, w przestrzeń wydzielonych sal spotkań, z możliwością ich okazjonalnego łączenia w dużą strefę szkoleniową.

Wyzwanie: przestrzeń  

Wyzwaniem stało się podzielenie przestrzeni, przy jednoczesnym zachowaniu wrażenia wizualnego otwarcia oraz zachowania funkcji ekspozycyjnej. Efekt ten osiągnięto przez zastosowanie płaszczyzn ścian szklanych i wyeksponowanie fotografii reprezentacyjnych realizacji, na wielkoformatowych tapetach zdobiących strefę wejściową oraz wszystkie sale spotkań.

Warszawskie biuro Schreder Polska po modernizacji, fot. Szymon Polański
Warszawskie biuro Schreder Polska po modernizacji, fot. Szymon Polański

Taki zabieg mocno zdefiniował projektowaną przestrzeń i wymagał podążenia za motywem wyjścia poza powierzchnię biurową na zewnątrz, w docelowe środowisko produktów marki. Krokiem tym stało się zastosowanie wykładzin o nieregularnym, wielowarstwowym deseniu, mających tworzyć wrażenie rozległej przestrzeni oraz przywoływać skojarzenia z podłożem kamiennym.

Energetyczna atmosfera

Jednocześnie, aby oddać energię i kreatywność marki oraz nawiązać do kolorystyki istniejących elementów strefy biurowej, w wydzielonych szkłem pomieszczeniach, wprowadzono intensywne barwy. Inspirowane głębokim turkusem wody i nieba oraz złotą poświatą nastrojowych latarni.

W energetycznych kolorach zostały wykończone nie tylko podłogi, ale również sufity, o podwyższonych parametrach akustycznych. Wraz z mięsistymi wykładzinami, zapewniają komfort akustyczny, kluczowy w salach spotkań kilku, do kilkudziesięciu osób.

Przyjazny dla odbiorcy charakter zyskało również pomieszczenie kafeterii. Efekt ten osiągnięto dzięki nietypowej kolorystyce zabudowy kuchennej, odpowiedniemu oświetleniu, zielonej ścianie oraz wielkoformatowej fototapecie, oddającej nastrój kawiarni przy rozświetlonej, kameralnej uliczce.

Warszawskie biuro Schreder Polska po modernizacji, fot. Szymon Polański
Warszawskie biuro Schreder Polska po modernizacji, fot. Szymon Polański

Praca wre, a biuro funkcjonuje

Prace zostały zlecone w formule design&build, więc zakresem obejmowały projekt koncepcyjny, wykonawczy wielobranżowy, roboty budowlane jak i instalacyjne w zakresie branży elektrycznej, sanitarnej oraz systemów przeciw pożarowych.

Podczas przystąpienia do prac realizacyjnych, głównym wymogiem był ich zminimalizowany wpływ na codzienne funkcjonowanie biura. Rozwiązanie tej kwestii osiągnięto przez prowadzenie prac nocnych oraz weekendowych. W tym trybie wykonano wszystkie prace budowlano-wykończeniowe i branżowe, między innymi, przebudowę instalacji klimatyzacji i wentylacji czy relokację hydrantu, aby spełniały nowe wymogi najemcy.

Prace elektryczne, oprócz dostosowania i rozbudowy istniejących instalacji do nowych potrzeb, dotyczyły również wymiany oświetlenia na całej powierzchni, na oprawy z asortymentu najemcy. Wykonano również instalację na potrzeby systemu audio-wizualnego sal spotkań.

Cała realizacja trwała 9 tygodni, a dzięki efektywnej współpracy i zaangażowaniu wszystkich stron, zakończyła się pozytywnym odbiorem powierzchni, zapewniając satysfakcję z efektu końcowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie