REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 lip 2020 09:48
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Kompleks HOL 7.7 już w nowej odsłonie, fot. mat. prasowe
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie
Warszawskie biurowce na Służewcu zyskały drugie życie

Nie tylko nowe inwestycje wpasowują się w aktualne trendy i oczekiwania na warszawskim Służewcu Przemysłowym. Na przykład najemcy kompleksu HOL 7.7 mogą już w pełni korzystać ze zmodernizowanych części wspólnych. Przy Cybernetyki 7 w Warszawie Tétris zakończył prace re-fitoutowe prowadzone na podstawie projektu pracowni Grupa Plus Architekci.

REKLAMA

Dziś pozytywny trend przywracania przestrzeni miejskich ludziom znajduje odzwierciedlenie w projektach biurowców sprzyjających spotkaniom oraz wygodnej pracy z dala od biurka – na patio lub w innych strefach półpublicznych. Zmiany związane z pandemią tylko go wzmocniły. Dwa budynki wchodzące w skład kompleksu HOL 7.7 (dawniej Helion i Luminar), dzięki przeprowadzonej przez White Stone modernizacji, zyskały nowy, zapraszający do środka charakter. Dobrze doświetlone, widoczne z zewnątrz recepcje, prosta stylistyka i materiały z wiodącą rolą drewna – to dziś ich wizytówka. W trakcie prac modernizacyjnych deweloper uzyskał także certyfikat BREEAM In-Use. To potwierdzenie, że w tym kompleksie istotna jest nie tylko estetyka i design, ale również poszanowanie środowiska oraz idea zrównoważonego rozwoju.

 - Biurowce HOL 7.7 przyciągają najemców świetną lokalizacją, coraz ciekawszą infrastrukturą oraz świeżą, funkcjonalną aranżacją. Kiedy w 2019 r. zakupiliśmy ten kompleks, za cel postawiliśmy sobie transformację do tej pory dość surowego środowiska w obiekt otwarty na ludzi, nowoczesny i tętniący życiem nie tylko w częściach biurowych. Do współpracy zaprosiliśmy ekspertów – Grupę Plus Architekci oraz Tétris – co zaowocowało powstaniem dobrze przemyślanej przestrzeni wysokiej jakości, która cieszy oko i zachęca do wejścia. W kolejnym kroku planujemy także nową odsłonę patio, dopełniającą całościową rewitalizację naszego kompleksu biurowców przy ul. Cybernetyki 7 i 7A - mówi Emil Gietka, kierownik projektu w White Stone.

Zmiany we wnętrzach budynków HOL I i HOL II objęły recepcje, hole windowe, toalety oraz strefy wyjścia z garażu podziemnego. Proste, jasne formy, dużo elementów drewnianych oraz spajający całą koncepcję, powtarzający się motyw okręgu oraz pionowych i skośnych podziałów – to odpowiedź White Stone i architektów na konieczność tchnięcia nowego życia w budynki oddane do użytku ponad 10 lat temu.

- Modernizacja przestrzeni wspólnych w budynkach kompleksu HOL 7.7 przywraca je do obecnie wymaganej funkcjonalności i estetyki. Założyliśmy, że koncepcja ma przyciągnąć nowych najemców, których klientami będą nie tylko osoby rezydujące w HOL 7.7, ale także pracownicy i mieszkańcy z okolicy. Przechodzimy z funkcjonalnością od zamkniętych, introwertycznych biurowców lat ’90 i ’00 do tak pożądanej dzisiaj otwartości na miasto w skali lokalnej. Otwieranie się biurowców to trend nie tylko słuszny z punktu widzenia jakości miasta, ale także jakości budynków i ich elastyczności na konkurencyjnym rynku najmu nieruchomości. Czekamy na kontynuację modernizacji patio, wtedy integracja przestrzeni zewnętrznej z wewnętrzną będzie pełna i skuteczna - opowiada Tomasz Wuczyński, z Grupa Plus Architekci.

Za prace wykończeniowe we wnętrzu obu biurowców odpowiadała firma Tétris, która ma duże doświadczenie w prowadzeniu projektów w działających obiektach.

 - Prace objęły w sumie powierzchnię 1200 mkw. i były podzielone na fazy z uwagi na konieczność zachowania ciągłości pracy biur znajdujących się w budynku. Aby nie zakłócać spokoju najemców, część działań prowadziliśmy w nocy. Projekt zawierał wiele oryginalnych elementów zabudowy i oświetlenia, dlatego w czasie realizacji współpracowaliśmy z wieloma podwykonawcami, nadzorując, aby wszystko było gotowe na czas i w oczekiwanej przez inwestora wysokiej jakości - zaznacza Jakub Szulak, Senior Project Manager w Tétris.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.