Wersja A czy B? Tak wygląda nowoczesne biuro dla informatyków



PropertyDesign.pl / Archiconnect.pl - 30-01-2017 11:30


Krakowska pracownia Horizone Studio specjalizuje się w projektowaniu budynków biurowych, użyteczności publicznej oraz mieszkaniowych. Jedną z najbardziej znanych realizacji jest biurowiec firmy Ericpol w Łodzi. Zaglądamy do wnętrza budynku.

Biurowiec Ericpol Software Pool to nowoczesny biurowiec klasy A, zaprojektowany przez Horizone Studio - pisaliśmy o nim wielokrotnie. Obiekt który powstał w centrum Łodzi jest główną siedzibą firmy informatycznej Ericpol.

Nagradzany, doceniany projekt zdobył m.in. Nagrodę Roku SARP 2015 za najlepszy zrealizowany obiekt architektoniczny w Polsce w kategorii obiekt użyteczności publicznej – budynek biurowy oraz został pokazany wśród 20 wyjątkowych obiektów współczesnej architektury promujących Polskę na świecie w ramach wystawy „Polska. Architecture” przygotowanej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

Po stronie projektantów stało też zadanie stworzenia koncepcji wnętrza. Większość biur ma możliwość wentylacji naturalnej oraz hybrydowej (tzw. mixed mode ventilation). W celu ochrony przed przegrzewaniem pomieszczeń zastosowano żaluzje zewnętrzne i szklenia o odpowiednich parametrach. Wewnętrzne korytarze wytyczono tak, aby każdy kończył się dużym przeszkleniem doświetlającym je i kontynuującym relacje z otoczeniem. Ściany działowe głównych sal konferencyjnych wykonano ze szkła, aby również wewnątrz nie tworzyć zbędnych podziałów.

Przeprowadzona na etapie projektowym analiza przebiegu „linijki słońca” pozwoliła na zróżnicowanie szklenia fasad, w zależności od ich ekspozycji na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Fasady południowe, wschodnie i zachodnie zostały wyposażone w jednokomorowe zestawy wykorzystujące szkło wysokoselektywne z powłoką niskoemisyjną, co zabezpiecza przed nadmiernymi zyskami ciepła w okresie letnim.

Fasada północna, narażona na większe straty ciepła w okresie zimowym, otrzymała zestawy dwukomorowe z zastosowaniem szkła niskoemisyjnego. Dodatkowo przeszklenia zostały wyposażone w zewnętrzne żaluzje przeciwsłoneczne, sterowane przez system BMS. Dzięki zastosowaniu w nich perforacji, nawet po ich opuszczeniu użytkownicy mogą cieszyć się widokiem na otaczający parkowy krajobraz.

Swoim projektem pracownia Horizone Studio podziełiła się na serwisie Archiconnect.pl. Zobaczcie wizytówkę pracowni tutaj.