REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Wnętrze w służbie zdrowia

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 cze 2018 09:00
Wnętrze w służbie zdrowia
Realizacja projektu wystroju wnętrz na potrzeby ośrodka rehabilitacyjnego Galen w Bieruniu fot. Studio BB-Architekci
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia
Wnętrze w służbie zdrowia

Z nie lada wyzwaniem przyszło się zmierzyć architekt Barbarze Uherek-Bradeckiej i zespołowi Studia BB-Architekci. Funkcjonalne, innowacyjne, ale także takie, aby każdy poczuł tu ciepłą, domową atmosferę. Takie miało być wnętrze ośrodka rehabilitacyjnego, które skrywało już na samym początku parę nieoczywistych trudności.

REKLAMA

- Realizacja projektu wystroju wnętrz na potrzeby ośrodka rehabilitacyjnego Galen w Bieruniu rozpoczęła się, gdy obiekt był w stanie surowym zamkniętym. Podział dużej przestrzeni na poszczególne pomieszczenia był wynikiem potrzeb funkcjonalnych oraz wymogów sanitarnych, typowych dla tego rodzaju usług. Wystrój wnętrz miał jednak wyróżniać obiekt, budzić skojarzenia z innowacyjnością, bardzo często stosowaną przy doborze metod rehabilitacyjnych w tym ośrodku. Miał jednak także stwarzać ciepłą, domową atmosferę, która niewątpliwie sprzyja rekonwalescencji - opowiada architekt Barbara Uherek-Bradecka.

Wyzwaniem: skośny strop

Jak wspomina architekt aranżację utrudniał fakt, że większość pomieszczeń posiada skośny strop wynikający z przebiegu połaci dachowych. - Wysokość ścianki kolankowej umożliwiała aranżację pomieszczeń bez straty powierzchni przy ścianie zewnętrznej, wymuszała jednak indywidualne projektowanie każdego elementu, w tym wszystkich zabudów meblowych, osłon, ukrytego oświetlenia czy siedzisk ze schowkami pod oknami sali rehabilitacyjnej. Wszystkie pomieszczenia projektowane były tak, by wykorzystać atuty elementów istniejących, w tym pięknych wiązarów więźby dachowej wykonanych z drewna klejonego - zwraca uwagę architekt. Dużym wyzwaniem przy tym założeniu było również prowadzenie wszystkich niezbędnych instalacji. - Większość z nich rozprowadzona została w podłodze i ścianach. Instalacja wentylacyjna została natomiast pozostawiona jako otwarta by dodać nieco industrialnego charakteru, ale także umożliwić w przyszłości jej łatwą rozbudowę - dodaje.

Nie tylko drewno i biel

Podstawowym założeniem kolorystyki wnętrz było odsłonięcie więźby dachowej, której dźwigary wykonane są z drewna klejonego. Jak wspomina architekt, jego kolor i faktura były inspiracją do koncepcji kolorystyki całości.

Większość elementów drewnianych we wnętrzu np. obudowy szaf, osłony oświetlenia czy blaty meblowe zostały wykonane z płyt laminowanych imitujących klejone drewno. Do jego ciepłego koloru dodana została klasyczna biel oraz kolory firmowe marki Galen Rehabilitacja, czyli granatowy, błękitny i pomarańczowy.

- Nietypowa, granatowa podbitka pomiędzy dźwigarami miała budzić skojarzenie z niebem, a lampy rozmieszczone w różnych kierunkach rozświetlają granatowy sufit niczym gwiazdy niebo nocą. Elementy graficzne zamontowane na płytach meblowych jako dekoracyjne grafiki mają także charakter utylitarny, są wykorzystywane do ćwiczeń rehabilitacyjnych. Mają na celu wspomaganie rehabilitacji oraz podkreślenie, że jest ona wspólną pracą pacjentów i ich opiekunów. Kolory firmowe widoczne są także w strefie szatni oraz sanitariatów, gdzie oprócz drewna i różnych odcieni szarości pojawiają się akcenty granatowe. Nietypowe, dekoracyjne oświetlenie zastosowane w łazienkach przy szatniach sprawia, że pacjenci nie czują się jak w szpitalu lecz w luksusowym hotelu - opowiada Uherek-Bradecka.

Identyfikacja wizualna to podstawa

Przestrzeń rehabilitacji podzielona jest na dość sporą ilość mniejszych pomieszczeń. Wprowadzenie identyfikacji wizualnej stało się więc konieczne. Inwestor starał się uniknąć tradycyjny systemów znakowania ścian. - Zdecydowano się więc na jej rozwiązanie za pomocą kolorowych pasów w podłodze, które wskazują główny ciąg komunikacyjny, z którego po wyjściu z szatni i strefy sanitarnej rozchodzimy się do mniejszych gabinetów indywidualnych lub do różnych stref rehabilitacyjnych. Służą one także wyznaczeniu ścieżki do ćwiczeń, którą udało się uzyskać właśnie dzięki wykorzystaniu długiej przestrzeni komunikacji. Główna sala do ćwiczeń połączona jest z mniejszą salą, w której odbywa się terapia dziecięca. Mniejsze pomieszczenie można wydzielić od strefy ogólnej za pomocą przesuwnych drzwi, a zamontowane na odpowiedniej wysokości belki umożliwiają podwieszanie elementów rehabilitacyjnych i zabawowych - zaznacza architekt ze Studia BB-Architekci.

W ramach strefy rehabilitacji Galen utworzona została duża sala wielofunkcyjna. Mieści się ona w pomieszczeniu przed rozbudową pełniącym rolę głównej sali do ćwiczeń rehabilitacyjnych. - Obecnie jest to bardzo nietypowa przestrzeń pozwalająca adaptować się do różnych funkcji. Podstawowym założeniem było utworzenie sali konferencyjnej, z dobrą akustyką, która została zapewniona za pomocą drewnianej podłogi oraz rozrzeźbionego, podwieszonego u sufitu składającego się z kilkudziesięciu kwadratowych elementów o wymiarze 110x100cm zamontowanych na różnej wysokości. Zabieg ten pozwolił nie tylko poprawić warunki akustyczne w pomieszczeniu, ale także znacząco poprawić jego proporcje, dzięki optycznej niwelacji prawdziwej wysokości - wskazuje Uherek-Bradecka. I tak elementy poziome pozwoliły na montaż odpowiednio rozmieszczonych opraw oświetleniowych, dających równomierne oświetlenie powierzchni. Pozwolił także na ukrycie wielu elementów instalacyjnych, takich jak klimatyzacja, siłowniki, ekran itd.

Jak zauważa architekt wszystkie te elementy oraz odrębna komunikacja a także, strefa wypoczynkowa z szatnią, sanitariatami i pomieszczeniami pomocniczymi bezpośrednio z nią połączonymi sprawiły, że może ona być także wykorzystywana jako sala teatralna z garderobą dla aktorów. - W tym celu zostało do niej wprowadzone elektryczne sterowane zaciemnienie okien oraz wejścia typu black-out, a w wyposażeniu oprócz tradycyjnych elementów jak rzutnik i ekran pojawiło się nagłośnienie oraz stalowa rama umożliwiająca podwieszenie dodatkowego oświetlenia i nagłośnienia czy dekoracji. Jest ona wkomponowana pomiędzy elementy podwieszanego sufit zintegrowanego z oświetleniem ze ściemniaczami. Towarzysząca salo strefa wypoczynkowa została wytłumiona za pomocą wykładziny podłogowej oraz ruchomych stor zasłaniających ściany i ukrywających wejścia do pomieszczeń technicznych - opowiada.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie