Wojciech Modest Amaro, Grupa Nosalowy i pracownia Ideograf. Tworzą restaurację jakiej jeszcze nie było w Polsce!



PropertyDesign.pl / AL - 14-11-2019 14:07


Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację "Heart by Amaro". To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym, pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem. Wnętrze to zaś dzieło pracowni Ideograf pod kierunkiem Pauliny Czurak.

Ważną częścią Nosalowy Park Hotel & SPA jest zabytkowy pałac „Villa Marilor” z 1905 r. W dwudziestoleciu międzywojennym szczególnie upodobała go sobie ówczesna elita polityczno-artystyczna. Gościł on w tamtym czasie wiele wybitnych postaci, m.in. Wojciecha Kossaka, Stanisława Ignacego Witkiewicza czy Tadeusza Boya-Żeleńskiego. Teraz Nosalowy Park Hotel & SPA przywraca pałacowi dawny splendor i przywołuje jego bogatą historię.

Heart by Amaro

W „Villi Marilor” powstanie unikatowa na skalę Polski autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro, najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni. Wojciech Modest Amaro to prawdziwy pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w 2013 roku odznaczona została jako pierwsza w Polsce gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem restauracja to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, będący spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.

- Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Ważny jest dla mnie związek z naturą i miłość do gór (...) – mówi Wojciech Modest Amaro.

Miejsce to, będzie przede wszystkim otwartym domem, do którego mistrz kuchni zaprasza każdego, kto chce poznać jego osobiste, wybrane przez lata poszukiwań przepisy na definicję „pyszności”. To kuchnia stworzona z miłości do ludzi, szacunku do produktu i pasji w odkrywaniu regionalnego bogactwa Tatr. Nie zabraknie w niej również inspiracji z miejsc, które wywarły największy wpływ na kształtowanie się autorskiej kuchni mistrza.

Unikalny design

Aranżacja przestrzeni Nosalowego Parku inspirowana jest dwoma stylami, secesją i art deco, łącząc je w harmonijną całość. Niepowtarzalny charakter nadaje Hotelowi subtelna elegancja, dbałość o walory wizualne, a także modna kolorystyka w odcieniach szarości, beżu, bieli, złota, przełamana głęboką czerwienią. W tej aranżacji żaden element nie jest przypadkowy. Został przemyślany tak, aby zaskakiwał, zachwycał i zaspokajał potrzeby estetyczne gości. Za projekt wnętrza odpowiada pracownia Ideograf pod kierunkiem Pauliny Czurak.

Otwarcie hotelu i restauracji planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.