Wśród najważniejszych założeń projektowych była duża strefa konsumpcyjna, z której klienci mogliby podglądać proces wypiekania pieczywa oraz lada sprzedażowa w centralnym punkcie sali. W centrum uwagi miało się również znaleźć – oczywiście – samo pieczywo.
To druga siedziba piekarni Lokal Bakery w Piotrowicach, w nowej lokalizacji. Inwestorzy wybrali lokal o powierzchni 130 mkw., a do jego urządzenia zaangażowali pracownię Joanna Kubieniec. Wśród najważniejszych założeń projektowych była duża strefa konsumpcyjna, z której klienci mogliby podglądać proces wypiekania pieczywa oraz lada sprzedażowa w centralnym punkcie Sali. W centrum uwagi miało się również znaleźć – oczywiście – samo pieczywo.
Arch. Joanna Kubieniec wraz z arch. Katarzyną Długosz postawiły na sporych rozmiarów ekspozycję wypieków oraz naturalne materiały i oszczędną paletę kolorystyczną, kojarzącą się z barwami mąki, skórki od chleba i przypraw. Dlatego też w projekcie dominuje drewno i biel oraz odcienie szarości i czerń. Całości wystroju dopełnia hojnie zastosowana naturalna zieleń.
Pierwszym krokiem przy tworzeniu wnętrza było rozprawienie się z zastanym podziałem przestrzeni poprzez wyburzenie istniejących ścian działowych. W części sali usunięto także podwieszane sufity, odsłaniając tym samym żelbetowy sufit i widoczne deskowanie. Harmonizują z nim posadzki na podłodze wykonane z zacieranego betonu. W tło surowego betonu idealnie wkomponowało się oświetlenie kierunkowe na podwieszanych szynoprzewodach. Nad stołem zastosowano wiszące lampy, z kolei przy kanapach – kinkiety.
Inwestorowi zależało na tym, aby proces wypieku pieczywa był widoczny dla klientów. Dlatego też piekarnia jest otwarta na salę konsumpcyjną, a elementem działowym wyznaczającym granicę pomiędzy dwiema strefami lokalu jest zabudowa meblowa, która pełni jednocześnie rolę ekspozytora dla gotowych wypieków. Dzięki zastosowaniu półprzezroczystych materiałów do wnętrz piekarni dociera więcej światła.
Salę konsumpcyjną urządzono tak, aby spełniała nawyki spożywania posiłków i różne preferencje klientów. Wzrok przyciąga duży stół, przy którym zjeść można wspólny posiłek, usytuowany równoległe do lady sprzedażowej. W narożniku sali umieszczono mniejsze stoliki i kanapy - idealne na spotkania w mniejszym gronie. Z kolei w witrynach okiennych zainstalowano blat śniadaniowy z hokerami oraz podest z miejscami do siedzenia i możliwością wyjścia na taras. Na wprost wejścia znalazły się wysokie stoliki i krzesła barowe.
© Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
architekt, partner More Design & Architecture (MRDA)
właściciel werk.pl
współzałożyciel, wiceprezes zarządu MWM Architekci
Biuro Architektoniczne STRUKTURA
wspólnik MWM Architekci
współzałożyciel, prezes zarządu MWM Architekci