
Przedwojenna warszawska kamienica skrywa klimatyczne miejsce, gdzie wśród stylowych mebli i nastrojowych dodatków można zasmakować prawdziwie włoskich przysmaków.
Restauracja, która funkcjonowała jako Prosciutteria teraz zmienia swoje oblicze. Nowa nazwa, La Luce – obrazuje nowe podejście do tematu i tworzy ristorante z prawdziwego zdarzenia. To hołd dla włoskiej kuchni, miejsce dla wszystkich, którzy uwielbiają rozmawiać, spotykać się i dobrze zjeść.
Bogactwo smaków kuchni włoskiej stało się inspiracją dla stworzenia menu restauracji. La Luce chce być jak najbliższej Włoch - dlatego dania przygotowane przez top chefów Jakuba Bondziula i jego zastępcy Wojciecha Świsiulskiego powstają na bazie lokalnych produktów ze słonecznej Italii lub są własnoręcznie przyrządzane, zgodnie z włoską sztuką kulinarną. Potrawy są niezaprzeczalnie wyjątkowe, a każda z nich jest dopracowana w najmniejszym detalu, aby zapewnić Gościom niezapomniane doznania smakowe.
Restauracja znajduje się w przedwojennej kamienicy, której pierwszym właścicielem był Boruch Zybert. Powstała w latach 1903-1904 i zlokalizowana jest w sercu Warszawy, przy ul. Poznańskiej 37. W budynku można znaleźć ślady dawnych mieszkańców, m.in. piękny zabytkowy piec kaflowy, który wcześniej znajdował się w mieszkaniu poety Mirona Białoszewskiego i stał się inspiracją do napisania wielu wierszy.
Zarówno oryginalne mury La Luce, jak i intrygująco urządzone wnętrze sprawiają, że restauracja wyróżnia się na tle innych lokali niecodzienną atmosferą. Stylowe meble, elegancki bar, klimatyczne dodatki i akcenty światła czynią to miejsce idealnym do spędzenia czasu w iście włoskim, wysmakowanym stylu.
współwłaściciel Biuro Architektoniczne DDJM
Właściciel Kulczyński Architekt
Właściciel, Architekt, Naukowiec Zalewski Architecture Group
Architekt Autorska Pracownia Jacek Krenz
Założyciel Jednacz Architekci
Generalny projektant Perbo-Projekt