REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 10 lut 2022 10:11
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nowy projekt Reform Architekt: RE: LIGHT SIDE OF THE MOON HOUSE, fot. mat. prasowe Reform Architekt
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem
Nagradzana polska pracownia z nowym niezwykłym projektem

Pracownia Reform Architekt, mająca na swoim koncie liczne nagrody za architekturę i nietuzinkowe bryły w portfolio, znów zaskakuje niezwykłym projektem, którego bryła jest efektem redukcji kształtu.

REKLAMA

W projekcie RE: LIGHT SIDE OF THE MOON HOUSE  zastanawiające jest to, że zestawienie bryły i układu funkcjonalnego wskazuje na dwa zupełnie inne, niezwiązane ze sobą projekty. Miał być prosty dom w kształcie „L”, ale Marcin Tomaszewski kolejny raz zaskoczył finalną formą i tym, co go zainspirowało. Powstał dom, który ma nietypowy kształt, ale to, co widzimy od góry — nie odzwierciedla finalnego układu funkcjonalnego tego domu. Redukcja formy oraz brak korelacji wizualnej z układem funkcjonalnym – dwa najważniejsze motywy tego projektu.

Kształt. Redukcja

Architekt Marcin Tomaszewski wsłuchał się w potrzeby swojego klienta – stworzył taki układ funkcjonalny o jakim myślał, a dodatkowo go nieco urozmaicił. Przykład? Kuchnia jest mocno wysunięta do tyłu - w stronę ogrodu, tak aby było łatwe wyjście na taras. To pokazuje, że funkcja nie musi określać dokładnie, w jaką stronę idziemy jeśli chodzi o finalną architekturę domu.  

— Gdyby pokazać rzut i bryłę to nikt nie powie, że to jeden i ten sam obiekt. Na tym polega fenomen tego projektu — mówi architekt Marcin Tomaszewski.

Po zmierzeniu kątów i wstępnym zaplanowaniu przestrzeni okazało się, że mamy trójkąt równoboczny. I tu zaczyna się jeden z bardziej skomplikowanych procesów… redukcja. Finalnie powstał ponad 450-metrowy dom.

— Bryła nie definiuje końcowego wyglądu obiektu. Jak przy rzeźbieniu - tu również musiałem skupić się na redukcji formy, ponieważ ma ona na celu wyostrzenie układu funkcjonalnego domu — mówi Tomaszewski. — Bryła funkcjonalna jest wpisana w trójkąt — dodaje.

Ten projekt kryje w sobie wiele ciekawych zabiegów, nad którym pracował Tomaszewski. Po pierwsze wejście. Znajduje się pośrodku bryły, ale ze względu na niewielką ilość przeszkleń nie widać stref, dopiero idąc na tył domu, widzimy poszczególne pomieszczenia dzięki przeszkleniom. Ma to zapewnić intymność, ale też wywołać od początku, od pierwszych kroków na podjeździe zaskoczenie, niepewność, a przede wszystkim ciekawość.

Coś, na co warto również zwrócić uwagę w przypadku tego projektu to taras. Architekt również tu dba o strefowość – jest miejsce na relaks, na zjedzenie posiłku czy spędzenie czasu z przyjaciółmi.

— Projektowanie strefy outdoorowej zyskało zupełnie inny wymiar. Najczęściej ta przestrzeń jest na tyle duża, że wymaga pełnego zagospodarowania oraz uniknięcia przesuwania mebli, a więc bałaganu. Dziś taras pełni kilka funkcji. Jest miejsce na odpoczynek np. z książką, oraz na zjedzenie posiłku i spędzenie czasu ze znajomymi — mówi architekt.

Nie możemy pominąć również dachu, który ma wyjątkowy kształt i zagospodarowanie. Znajduje się na nim ogród dachowy, który praktycznie w ogóle nie wymaga naszej ingerencji.

Architektura zainspirowana... muzyką

Nazwa domu i kształt to nic innego jak nawiązanie do kultowej już okładki płyty Pink Floyd – „The dark side of the moon”. Marcin Tomaszewski lubi szukać inspiracji w tym, co go otacza. Muzyka towarzyszy mu każdego dnia. Tłem muzycznym dla tego projektu była właśnie płyta Pink Floyd i genialna okładka projektu Storma Thorgersona.

Księżyc świeci odbitym od swojej powierzchni światłem i to widzimy w otworach przy salonie oraz przy wejściu. Daje to niesamowity efekt. Przejście jego promieni przez środek tych otworów wygląda wieczorem dokładnie tak samo, jak słynna okładka płyty.

Marcin Tomaszewski utwierdza na w przekonaniu, że najważniejsze jest otoczenie. Przy tym projekcie dodatkowo uczy nas innego podejścia do urządzania tarasów i szukania inspiracji w tym, co jest wokół nas. Projekt może wydawać się skomplikowany do realizacji, jednak architekt dba o to, żeby było jak najmniej problemów w czasie budowy domu. RE: LIGHT SIDE OF THE MOON HOUSE jest w trakcie realizacji, która całkowicie zakończy się w 2023 roku.

REFORM Architekt jest laureatem wielu prestiżowych konkursów m.in. Iconic Award oraz European Property Awards Architecture. W tym ostatnim – dwa lata z rzędu domy jego projektu zyskały tytuł „najlepiej zaprojektowany dom w Polsce”.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.