REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 29 sie 2022 11:05
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą
Żorro, proj. Franta Group, fot. mat. architektów
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą
Wariacja Macieja Franty na temat wielkiej płyty doceniona za granicą

Projekt bloku mieszkalnego Żorro spod kreski Franta Group znalazł się na krótkiej liście konkursu Plan Awards 2022 w kategorii housing/future.

REKLAMA

  • Projekt Żorro spod kreski pracowni Franta Group znalazł się na krótkiej liście konkursu Plan Awards 2022 w kategorii housing/future. 
  • Żorro to projekt partamentowca, który ma stanąć w Żorach, niedaleko osiedla bloków z wielkiej płyty.
  • Projekt charakteryzuje nietuzinkowa bryła będąca wariacją na temat klasycznej wielkiej płyty.

- Cieszy nas niezmiernie fakt, że doceniono go już na etapie koncepcji! - mówią architekci, którzy faktem tym podzielili się na swoim oficjalnym profilu w serwisie społecznościowym facebook. 

 

Plebiscyt Plan Awards 2022 organizowany jest przez włoski magazyn „THE PLAN - Architecture & Technologies in Detail” o międzynarodowym zasięgu.

O projekcie Żorro

Żorro to projekt partamentowca, który ma stanąć w Żorach, niedaleko osiedla bloków z wielkiej płyty. Projekt charakteryzuje nietuzinkowa bryła będąca wariacją na temat klasycznej wielkiej płyty.

Architekci nadali klasycznej wielkiej płycie zupełnie nowy, nietuzinkowy wygląd. Projekt stanowi modyfikację kubaturową typowego obiektu mieszkalnego z prefabrykatów betonowych charakterystycznego dla wielu polskich osiedli. Bryłę budynku ukształtowano poprzez skopiowanie typowego prefabrykowanego budynku mieszkaniowego i – w dalszej kolejności – jego rekompozycję.

Typowy dla budownictwa mieszkalnego z wielkiej płyty prostpadłościan został przecięty, co nadało kubaturze dynamiczny charakter. Na utworzonym w ten sposób, kaskadowym dachu zaplanowano zielone tarasy, centrum których stanowi porośnięta mchem zielona ściana.

Następnie cały budynek zamknięto w charakterystyczny, dodający bryle lekkości „szkielet” otaczających go prefabrykowanych tarasów, które według wizji architektów, również urozmaicone zostaną zielenią. Całości dopełnia odważna czerń, którą pomalowano elewacje.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie