REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 10 kwi 2020 09:33
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Za nami rozstrzygnięcie konkursu architektonicznego na projekt budynku naukowo-dydaktycznego przy ul. Bednarskiej 2/4, z którego korzystać będą wydziały Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii oraz Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Architekci z Atelier Tektura otrzymali w konkursie wyróżnienie / Projekt Atelier Tektura, skład zespołu: Barbara Kozielewska, Mateusz Kluczek, Michał Kozielewski, Ewa Sowińska, Antoni Murza-Mucha, Przemek Godlewski , Łukasz Petelski, Emilia Rakowska, Marianna Dawid. Projekt konstrukcji: Fort Polska. Wizualizacje: Plankton Group. Makieta: Onimo
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł Atelier Tektura na Bednarską

Za nami rozstrzygnięcie konkursu architektonicznego na projekt budynku naukowo-dydaktycznego przy ul. Bednarskiej 2/4, z którego korzystać będą wydziały Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii oraz Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Architekci z Atelier Tektura otrzymali w konkursie wyróżnienie. Przedstawiamy szczegóły wyróżnionego projektu.

REKLAMA

Od strony Wisłostrady i północy wizerunek gmachu naukowo-dydaktycznego dopełnia zabudowę wielkomiejską. Wschodnia strona terenu, wzdłuż Wybrzeża Kościuszkowskiego, rysuje wyrazistą, sylwetę budynku o niebanalnym konturze. Stanowi ona wizytówkę Uniwersytetu Warszawskiego uzupełniającą rysunek skarpy z wyraźnymi uskokami warstwowo nakładających się planów.

Koncepcja wpisuje się w charakter układu przestrzennego zachowując swój współczesny charakter. Styk z architekturą istniejącą, od strony Łaźni i Centrum Stomatologii, ze względu na jej charakter, zaprojektowany jest jako „dodatek“ architektoniczny. W wyraźny sposób odcinamy się od budynków zabytkowych. Aby w jak najmniejszym stopniu wchodzić w konkurencję, skrajne trakty projektowanej bryły potraktowane są jako monolity. Układ elewacji umożliwia jej gradację. Im bliżej centrum, elewacja staje się bardziej ażurowa, tak by w osi bryły – miejscu przeszklonego pasażu i serca budynku, elewacje były w zupełności przeszklone, a wnętrze i przestrzał na ul. Mariensztat w pełni czytelne.

Kontekst historyczny

Bryła budynku Dydaktycznego stanowi uzupełnienie historycznej tkanki miejskiej. Od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego czytelny jest układ dachów, nawiązujący do skosów kamienic na tle poszczególnych planów wznoszącego się Starego Miasta.

Historyczny kontekst miejsca tworzony zarówno przez budynek Łaźni Teodozji Majewskiej, jak i przez oś ulicy Mariensztat stał się nadrzędnym dla określenia ram urbanistycznych projektowanego budynku. Na przecięciu osi umiejscowione zostało serce nowego budynku, dostępne od strony wschodniej i zachodniej.

Kontekst lokalny

Istniejąca pierzeja ul. Dobrej jest zwartą, czterokondygnacyjną, kameralna, tradycyjną zabudową, dzieląca się na trakty o średniej szerokości około 13 m. Tu również, ze względu na szacunek dla otoczenia, odcinamy się od tkanki historycznej. Do istniejącego układu, projektowany budynek nawiązuje zasadami kompozycji „tłumacząc” je na współczesny język architektoniczny. Pionowy rytm tworzą lekkie uskoki w elewacji, wynikające z geometrii, natomiast perspektywicznie widziane skosy traktów mają swoje odwołanie do dachów Mariensztatu.

Pasaż / Mariensztat

Zgodnie z zaleceniami konserwatorskimi, dołożono wszelkich starań, aby podkreślić ciąg komunikacyjny biegnący od ul. Mariensztat w kierunku Wisły. Do szklanej rozwierającej się bryły holu wprowadzone zostały elementy architektoniczne, należące do rozwiązań zewnętrznych. Przedłużenie brukowej posadzki oraz konsekwentne zaprojektowanie żyletek biegnących po linii pierzei Mariensztatu tworzą scenograficzne podkreślenie malowniczej, historycznej ulicy.

Wzdłuż pasażu rozmieszczone zostały funkcje publiczne. Tuż przy wejściu od strony ul. Dobrej znajduje się księgarnia. Po przeciwległej stronie holu, z bezpośrednim wyjściem na amfiteatr i zakątki stworzone przez załamania brył, zlokalizowana została kawiarnia. Jest to lokalizacja, z której korzystać będą studenci, spacerowicze i mieszkańcy Powiśla. Takie umiejscowienie działać będzie jak apel i zapraszać na druga stronę budynku również przypadkowych pieszych.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.