REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę

  • Autor: oprac. Anna Liszka
  • 13 lip 2022 12:00
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Pracownia plus3 architekci zdobyła trzecie miejsce w konkursie, fot. AESDE
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł plus3 architekci na kulturotekę

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na kulturotekę w warszawskiej dzielnicy Wesoła. Pracownia plus3 architekci zdobyła III nagrodę w konkursie. "Nasza praca operowała dużo skromniejszymi środkami wyrazu, aniżeli zwycięski projekt" - zaznaczyli plus3 architekci na facebooku pracowni.

REKLAMA

  • Kilka dni temu ogłoszono wyniki konkursu na kulturotekę w warszawskiej dzielnicy Wesoła.
  • Pracownia plus3 architekci zdobyła trzecie miejsce w konkursie.
  • Pierwsze miejsce zajęła koncepcja XYstudio. Drugiej nagrody nie przyznano.

"Nasza praca operowała dużo skromniejszymi środkami wyrazu, aniżeli zwycięski projekt, a to przede wszystkim dlatego, iż regulamin konkursu ograniczał budżet inwestycji do 15 milionów brutto. To naprawdę niewiele... Taki zapis w regulaminie bardzo kierunkuje poszukiwania architektoniczne, choć wiemy, że w dzisiejszych czasach nawet najprostszy projekt może nie zmieścić się w starannie zaplanowanym budżecie" - podali plus3 architekci na facebooku pracowni, w związku z ogłoszeniem wyników konkursu na projekt kulturoteki w Wesołej.

Wesołowska inwestycja spod kreski plus3 architekci wyróżnia się ponadczasową architekturą i szlachetnymi materiałami elewacyjnymi. W wielowątkowej i nie wszędzie uporządkowanej okolicy, jasna, ceglana, bryła ocieplona drewnianymi elementami podcieni w formie pergoli przyciągnie uwagę mieszkańców swą prostą i schludną formą. “Znakiem szczególnym” budynku zapewne staną się rozsypane fikuśnie okrągłe okienka, których wesoła kompozycja na fasadach nada indywidualnego sznytu wnętrzom obydwu placówek.

 Inkluzywny i otwarty 

Siedziba dwóch niezależnych instytucji pomyślana jest jako obiekt inkluzywny i otwarty dla lokalnej społeczności, a zaproponowana architektura jest manifestacją tej idei. Dębowe podcienia, wiążące funkcjonalnie wejścia do biblioteki i kulturoteki będą tętniły życiem nawet poza urzędowymi godzinami pracy, dzięki otwartej dłużej kafejce.

fot. AESDE
fot. AESDE

Latem klienci kawiarni schronią się w ożywczym cieniu “niby kolumnady” i zapewne skorzystają z geometrycznego ogrodu okrągłych żywopłotów i gęstej murawy, a w słotną jesień przemkną pod zadaszeniem z biblioteki do kulturoteki lub odwrotnie.

Przyjazny i zapraszający

W kontekście urbanistycznym nowa bryła nawiązuje do niższej zabudowy szkoły. Schodkowo kształtowana forma otwiera kadr na okazałe drzewo oraz przestrzenie rekreacyjne w północnej części działki. Odsunięcie budynku od ściany hali sportowej sprawia, że wytworzona w ten sposób przestrzeń jest przyjazna i zapraszająca. Wejście do biblioteki jest wyeksponowane i widoczne z ulicy. Także wydarzenia, które będą miały miejsce na plenerowej scenie zyskują klarowne dojście, kierunkujące widzów wprost do plenerowego teatru.

Fasada południowo wschodnia, równoległa do ulicy, jest dynamiczna i światłocieniowa dzięki  tarasowemu modelowaniu bryły oraz kontynuacji pergoli eksponującej niezależne wejście do kulturoteki.

Z kolei trzykondygnacyjna elewacja od strony wschodniej jest eksponowana z dużej perspektywy, otwiera się na przestrzenie sportowe szkoły i jest widoczna z łuku ulicy Jana Pawła, a jej skala odpowiada randze lokalnego landmarku, punktu odniesienia. “Spotkajmy się przy kółkach!” - będą wołać dzieciaki.

.........

Autorzy projektu: Katarzyna Głażewska, Małgorzata Zagłoba, Grażyna Woźniak- Głażewska, Jadwiga Trzeciakowska, Patryk Rosiński. Wizualizacje zewnętrzne AESDE.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie