REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 12 wrz 2018 12:31
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
fot. mat. prasowe Koło
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku
Nowy budynek porośnięty żywą zielenią w Płocku

Dzięki udanej współpracy marki Koło z władzami Płocka, od sierpnia br. mieszkańcy mogą cieszyć się nowym budynkiem użyteczności publicznej, zlokalizowanym przy Alei Antoniego Roguckiego – głównym ciągu spacerowym miasta. Autorami zrealizowanej pracy są Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj.

REKLAMA

W 2016 roku, to właśnie Płock został miastem biorącym udział w Konkursie Koło. Uczestnicy musieli stworzyć projekt wolnostojącej toalety miejskiej dla mieszkańców, a także zaprojektować dodatkowe funkcje budynku. W swojej koncepcji autorzy wygranej pracy – Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj, zaplanowali dla Płocczan miejsce rekreacji i wypoczynku. Latem budynek w kształcie sztucznego wzgórza, porośniętego bujną roślinnością będzie punktem spotkań, zimą natomiast zamieni się w skarpę do zjeżdżania na sankach.

- To kolejny budynek konkursowy, który został zrealizowany w polskich miastach. Nasz konkurs wyróżnia to, że idea młodych twórców może dosłownie „stanąć” na miejskich ulicach, placach czy bulwarach. Współpraca z władzami Płocka była bardzo udana, a na realizację wygranego projektu mieszkańcy czekali tylko dwa lata – opowiada Justyna Zborowska, menadżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit, do której należy marka Koło.

Jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, Wiceprezes Kuryłowicz & Associates, Sędzia SARP), w pracy Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja szczególnie doceniło wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw oraz spotkań. Zaplanowana funkcja społeczna sprawia, że toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do odwiedzenia tego miejsca. Co więcej, proekologiczne ukształtowanie przestrzeni oraz użycie najprostszych, naturalnych materiałów (betonu i szkła) jest odpowiedzią na współczesne wyzwania, przed którymi stoi architektura.

Aleja Antoniego Roguckiego to główny ciąg spacerowy, znajdujący się na największym osiedlu Płocka -  Łukasiewicza.  Osiedle powstało w latach 70-tych XX wieku i zdominowane jest przez wielkopłytową zabudowę mieszkaniową. Obszar to miejsce wypoczynku dla mieszkańców osiedla, który tworzy wraz z al. Spacerową zielony ciąg pieszy będący połączeniem ze Starym Miastem i nabrzeżem wiślanym.

W 20., jubileuszowej edycji Konkursu KOŁO 2018, uczestnicy tworzyli projekty dla Słupska. Miejskie bulwary, na których może stanąć wygrany projekt, zostały objęte programem rewitalizacji – dlatego zwycięska koncepcja autorstwa Aleksandry Kozłowskiej, również ma wysokie szanse na realizację.

Oprócz budynku toalety w Płocku, innymi przykładami prac konkursowych, które funkcjonują już w przestrzeni publicznej są m.in. Pawilon Plażowy w Warszawie, toaleta w Kazimierzu Dolnym oraz toaleta przy Rondzie Mogilskim w Krakowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie