REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 lip 2017 09:00
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
fot. OVO Grąbczewscy
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika – Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego w Warszawie. Jedną z wyróżnień w konkursie otrzymała pracownia OVO Grąbczewscy. Przedstawiamy ich projekt, który wart był docenienia.

REKLAMA

Budynek jest otoczony zielenią, w formie nieregularnych wzgórz i pól pokrytych trawą, krzewów, drzew (nasadzanych oraz istniejących). Bilans zieleni uzupełnia intensywna zieleń na dachu, tarasach i niektórych ścianach budynku. Ponieważ budynek PPK powstaje na terenie atrakcyjnego ogrodu miejskiego – Parku Odkrywców postanowiliśmy, że nie możemy dopuścić do zmniejszenia powierzchni zieleni na tym obszarze. Dlatego podcięliśmy przednią część budynku, tworząc od strony południowej i zachodniej duży podcień - portyk, w którym będzie rosnąć zieleń. Ponadto cały wznoszący się tarasowo dach PPK pokryty jest zielenią, włącznie z krzewami i drzewami (lokalnie grubość warstwy ziemi na dachu wynosi ponad 100 cm). Na tarasach rozmieściliśmy atrakcje częściowo przeniesione z Parku odkrywców, a częściowo projektowane na nowo. Na pierwszym poziomie tarasu są to urządzenia służące eksperymentom dźwiękowym, na drugim – optycznym, a najwyższy poziom tarasów zajmuje , zaprojektowana na wzór modelu układu heliocentrycznego kompozycja , w której centralne miejsce zajmuje kopuła ze szkła ochronnego, spod której można będzie bezpiecznie obserwować słońce.

- Przeprojektowaliśmy zgodnie z wytycznymi regulaminu parking nadziemny, w formie małych wysp parkingowych i zmieniając go w teren zielony – do kładki i do łącznika łączących PPK i CNK mocowane będą liny, po których będą rosły pnącza, tworząc ogród powietrzny, maskujący strefę dostaw. W efekcie zachowaliśmy wszystkie atrakcje Parku Odkrywców, a nawet zwiększyliśmy powierzchnię terenów zielonych - wspominają architekci.

Zespół autorski : Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Marek Grąbczewski, Zuzanna Robutka, Jacek Rymaszewski, Małgorzata Karolak, Oliwia Kwaśniewska, Magdalena Wójtowicz, Anna Underowicz, Aleksandra Samulska i Marlena Zadros.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.