REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Pomysł na Cafe Oasis w ramach konkursu marki Pfleiderer

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 03 sie 2022 13:54
Pomysł na Cafe Oasis w ramach konkursu marki Pfleiderer
Wiktoria Kozłowa zaprojektowała wnętrze kawiarni Cafe Oasis w ramach konkursu Wnętrze Roku Pfleiderer, fot. mat. pras.
Pomysł na Cafe Oasis w ramach konkursu marki Pfleiderer
Pomysł na Cafe Oasis w ramach konkursu marki Pfleiderer

Wiktoria Kozłowa zaprojektowała wnętrze kawiarni Cafe Oasis w ramach konkursu Wnętrze Roku Pfleiderer.

REKLAMA

Wnętrze Cafe Oasis zostało zaprojektowane dla ludzi mieszkających w zurbanizowanym mieście, którzy mimo wszystko pragną bliskiego kontaktu z naturą. Projektantka połączyła w nim przestrzeń do wypoczynku i spotkań z zielenią, która wygląda niczym mały, tropikalny las. Taka aranżacja miała działać kojąco na odbiorcę.

Bliskość natury

Biophilic design jest sztuką aranżacji wnętrz, która poprawia komfort psychiczny i fizyczny jego użytkowników. Opiera się na bliskim kontakcie z zieloną roślinnością i formami oraz strukturami, jakie znamy ze świata natury. Wnętrza są otwarte i przestronne, pełne światła oraz uspakajającej kolorystyki. Tym właśnie kierowała się projektantka Wiktoria Kozłowska, projektując wnętrze Cafe Oasis.

- Od strony północnej zostały tu stworzone wysokie przeszklenia, które zacierają granicę między wnętrzem kawiarni, a tym co otacza ją na zewnątrz. Dzięki temu promienie słoneczne doskonale doświetlają też strefę handlowo - usługową - mówi projektantka. - Wnętrze zostało podzielone na strefy, które różnią się od siebie wysokością. Jedną z nich jest strefa konsumpcyjna, częściowo usytuowana przy wielkim oknie, skąd można podziwiać przyrodę na zewnątrz. A częściowo również przy nowoczesnym barze, komfortowym miejscu do biznesowych spotkań, lunchu lub wieczornego drinka. Na podwyższeniu, na samym środku pomieszczenia znajduje się strefa widokowa. Stąd można podziwiać całą kawiarnię, jej otoczenie, ale przede wszystkim mały egzotyczny las usytuowany na centralnym punkcie podestu. Zasadzone tu rośliny robią ogromne wrażenie. Nieprzypadkowy jest również organiczny kształt wnętrza. Obłe kształty są wymownym nawiązaniem do świata natury i co ważne, mocno podkreślają funkcje zaprojektowanej przestrzeni - mówi architektka.

Subtelne tonacje

Przestrzeń Cafe Oasis skąpana jest w jasnych, spokojnych barwach. Na pierwszy plan wysuwają się ponadczasowe odcienie bieli. Biel przez swoją neutralność nie absorbuje uwagi, dlatego pozwala nam zrelaksować się po pełnym dniu wrażeń oraz w znacznym stopniu skupić się na centralnej części obiektu. Zatem wybór tej barwy nie był bez znaczenia. Biel w pomieszczeniu daje poczucie świeżości i czystości oraz proces odpoczynku w jej otoczeniu jest przyspieszony i bardziej efektowny.

- Większość wykorzystanych w projekcie materiałów jest w barwach ziemi. Stanowią one integralną całość z organicznym kształtem zaprojektowanej kawiarni. Barwy ziemi swoją kolorystyką przywodzą na myśl skalne szczyty, zalesione wzgórza, pola. Stąd też, aby podtrzymać te kojące skojarzenia, wybrałam materiały tj. drewno, marmur, białe fronty czy elementy skóry. - dodaje. 

Kawiarnia zaprojektowana przez Wiktorię Kozłowską doskonale wpisuje się w obowiązujące trendy, z których wybrzmiewa tęsknota za naturą. Nic więc dziwnego, że projekt został wyróżniony w konkursie Wnętrze Roku Pfleiderer. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie