REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 sty 2021 11:05
Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej otrzymał nominację do nagrody im. Miesa van der Rohe. fot. Michał Jędrzejewski/Materiały Małeccy biuro projektowe
Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Projekt Małeccy Biuro Projektowe z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe

Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej otrzymał nominację do nagrody im. Miesa van der Rohe, najważniejszej architektonicznej nagrody w Europie - poifnormowali na swojej stronie w serwisie Facebook autorzy projektu, Małeccy Biuro Projektowe.

REKLAMA

Nowy Werdon to inwestycja zrealizowana w dzielnicy Wirek w Rudzie Śląskiej, wpisująca się w podejmowane ostatnimi laty na Śląsku działania rewitalizujące zniszczonych szkodami górniczymi dzielnic mieszkaniowych. Ruda Śląska, chociaż znajdująca się 15 minut od centrum Katowic, mocno kontrastuje ze stolicą regionu. W dalszym ciągu jest w większości zaniedbana, znajdujące się tam tereny, spauperyzowane.

– Zaciekawiło nas wyzwanie – przyznają architekci z pracowni Małeccy biuro projektowe. – Wciągnęła nas ta forma akupunktury z zachowaniem układu urbanistycznego oraz tektoniki zabudowy, ale z nową jakością przestrzeni architektonicznej – wyjaśniają.

Projekt nawiązuje dialog z otoczeniem, wpisując się w robotniczy charakter dzielnicy, a jego delikatna neo-gotycka strzelistość z jedną kalenicą oraz ceramiczna cegła na elewacjach nawiązują do znajdującego się nieopodal neogotyckiego kościoła z 1909 roku, spełniając jednocześnie wytyczne Konserwatora Miejskiego.

Nowoczesny charakter elewacjom nadaje z kolei sposób ułożenia okładziny, którą poprowadzono w równych rzędach, z pionowymi spoinami. Inspiracją dla układu funkcjonalnego była natomiast typowa angielska zabudowa. Obiekt tworzy pięć trzykondygnacyjnych „szeregówek” z miejscem postojowym na poziomie wejścia i garażem oraz salonem z dostępem do tarasu i małego ogródka z kręconymi schodami (to z kolei nawiązanie do tradycji śląskiej). Dwie ostatnie kondygnacje budynku to apartamenty, w tym również lokale z antresolami, które z parterem łączy klatka schodowa i winda.

– Budynek stał się wydarzeniem estetycznym w Rudzie Śląskiej – zdecydowanie lepsze materiały, prosty, klarowny pomysł i dobra jakość przestrzeni podniosły standard wyzwań projektowych w mieście – konkludują architekci.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.