Projekt obserwatorium krajobrazowego w Pamukkale szkicu studentów z Gliwic doceniony



gliwice.wyborcza.pl/rethinkingcompetitions.com - 02-11-2017 14:04


Katarzyna Ponińska oraz Paweł Pacak, studenci architektury Politechniki Śląskiej, są autorami wyróżnionego projektu obserwatorium krajobrazowego w tureckim Pamukkale w międzynarodowym konkursie "reTHINKING Competitions" - podaje portal gliwice.wyborcza.pl.

Zaprojektowanie obserwatorium krajobrazowego zlokalizowanego w Pamukkale w Turcji - to główny cel prestiżowego konkursu "reTHINKING Competitions". W tym miejscu znajduje się jedna z największych atrakcji turystycznych kraju - wapienne baseny z wodami termalnymi. Obiekt ten został wpisany na listę światowego dziedzictwa przyrodniczego UNESCO.

Turystyczna presja sprawiła, że obiekt zatracił swój naturalny charakter. Celem projektu gliwickich studentów było przywrócenie naturalnego wyglądu terenowi oraz czytelny i poszerzony dla turystów układ komunikacyjny.

Studenci w swoim projekcie stworzyli kule wypełnione helem, które zmniejszałyby nacisk człowieka na delikatne struktury skały. Dzięki temu krajobraz mógłby być podziwiany przez turystów, przy jednoczesnym minimalnym ich wpływie na degradację antropogeniczną terenu.