REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 sty 2021 14:57
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Warszawskie stacje metra w dzielnicy Wola zostały nominowane do prestiżowej nagrody Unii Europejskiej im. Miesa van der Rohe. proj. Biuro Projektów Kazimierski i Ryba. fot. Michal Orliński, mat. prasowe Dasag
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe
Stacje warszawskiego metra z nominacją do nagrody Miesa van der Rohe

Stacje metra Płocka, Młynów i Księcia Janusza na warszawskiej Woli zaprojektowane przez warszawską pracownię Biuro Projektów Kazimierski i Ryba zostały nominowane do nagrody im. Miesa van der Rohe.

REKLAMA

Warszawskie stacje metra w dzielnicy Wola zostały nominowane do prestiżowej nagrody Unii Europejskiej im. Miesa van der Rohe. Od 1987 roku, czyli początku istnienia tej nagrody, inwestycja z Polski wygrała dopiero jeden raz.

Stacje Płocka, Młynów i Księcia Janusza zostały zaprojektowane przez warszawską pracownię Biuro Projektów Kazimierski i Ryba. Oficjalne otwarcie nowych obiektów nastąpiło 4 kwietnia 2020 roku. Wolski odcinek podziemnej kolei składa się z trzech stacji, trzech wentylatorni, a także łączących je tuneli, co wydłuża drugą linię metra o 3,4 kilometra.

Koncepcja architektoniczna zakładała, że każda ze stacji będzie miała swój unikalny charakter nawiązujący do historii danego miejsca lub jego otoczenia. We wnętrzach Stacji Płockiej dominują odcienie miedzi i brązu, głównie za sprawą miedzianych płyt na ścianach, które wraz z naniesionymi na stropie układami graficznymi, są odwołaniem się do urządzeń elektronicznych produkowanych w Zakładach Radiowych im. Marcina Kasprzaka. Niebieskie kolory na Stacji Młynów to z kolei odniesienie do pobliskich stawów i Parku Wodnego Moczydło. Zieleń dominująca na Stacji Księcia Janusza nawiązuje do charakterystycznych ogrodów, znajdujących się w tym miejscu na początku XIX wieku. Ich założyciele - rodzina Ulrichów - sprowadzali do Warszawy rzadkie odmiany roślin. Było więc to nie lada wyzwanie, by do tak odległych tematycznie projektów dobrać materiały, które pasując do każdego motywu z osobna, będą również klamrą estetyczną łączącą ze sobą nowopowstałe stacje.

Nagroda Unii Europejskiej im. Miesa van der Rohe, czyli czołowego przedstawiciel stylu międzynarodowego w architekturze, ma na celu podkreślenie znaczenia wkładu europejskich architektów w rozwój nowych idei i technologii we współczesnym układzie urbanistycznym. Od początku istnienia nagrody budynek z Polski wygrał tylko raz. W 2015 roku laureatem została Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie.

Czy wolskie stacje metra powtórzą ten sukces? Dowiemy się już za rok, ponieważ z uwagi na pandemię COVID-19 konkurs został przełożony. Listę nominowanych do ścisłego finału poznamy w lutym 2022, natomiast laureata nagrody w maju przyszłego roku

Na potrzeby tej inwestycji firma Dasag dostarczyła okładziny schodowe, zamontowane przy wejściach i zejściach do metra. Dasag zadbał również o kompleksowe wykończenie posadzek na całej powierzchni peronów, antresoli i wejść do wszystkich 3 stacji, wkomponowując w aranżacje ostrzegawcze systemy oznakowania dotykowego dla osób niewidomych i niedowidzących (dopasowane formatem do wielkości płyt posadzkowych). Za podstawę realizacji posłużyła płyta posadzkowa Basics Bello. Na potrzeby inwestycji została również opracowana i wyprodukowana specjalna płyta krawędziowa Basics Bello z żółtym kontrastem.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.