REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 29 cze 2022 09:30
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
fot. TKHolding
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!
TKHolding zaprojektują aquapark w Stalowej Woli. Konkurs rozstrzygnięty!

Pracownia TKHolding z Rudy Śląskiej zwyciężyła w konkursie na projekt aquaparku w Stalowej Woli. Architekci postanowili otworzyć kompleks sportowy na otoczenie i zaproponowali zupełnie nowe funkcje.

REKLAMA

  • W czerwcu br. rozstrzygnięto konkurs na projekt aquaparku w Stalowej Woli.
  • Zwyciężyła pracownia TKHolding z Rudy Śląskiej, która posiada doświadczenie w projektowaniu tego typu obiektów.

Zagospodarowanie terenu dla nowego kompleksu sportowego nastawione jest na częściowe otwarcie się na otoczenie. Motywem przewodnim kształtowania urbanistyki jest podzielenie terenu na strefę ogólnodostępną oraz przeznaczoną dla klientów ośrodka rekreacyjnego. W obrębie projektowanej przez architektów z TKHolding działki wyznaczono "obwodnicę" wśród drzew dla ruchu pieszo-rowerowego, łącząca dwa skrajne fragmenty terenu z istniejącymi ciągami komunikacyjnymi wokół.

Nowy obiekt dopełnia istniejącą formę w kierunku południowym. Założeniem projektowym jest wyprowadzenie rekreacyjnego charakteru obiektu na zewnątrz - działkę wzbogacono o dodatkowe funkcje, takie jak elementy grywalizacji w postaci gry miejskiej, strefę sportu, baseny rekreacyjne zewnętrzne, strefę imprez zewnętrznych.

Wizualizacja kompleksu sportowego z lotu ptaka, fot. TKHolding
Wizualizacja kompleksu sportowego z lotu ptaka, fot. TKHolding

Dla zapewnienia komfortowego dostępu do budynku zaprojektowano naprowadzenia z nowo-lokalizowanych dodatkowych stref parkingowych, które zbiegają się w zupełnie nowej strefie wejściowej. Dla nowego kompleksu zaprojektowano binarny hol wejściowy, który stanowi odpowiedź na możliwość połączenia przestrzeni po przeciwnych stronach budynku, a przy tym pozwala wyeksponować najbardziej istotne funkcje i oferowane atrakcje.

Trzy główne części

Bryła całego obiektu składa się z trzech głównych części - odzwierciedlających główne strefy funkcjonalne kompleksu. Gabaryt obiektu przede wszystkim uwzględniają doświetlenie istniejących części budynku. Trzy najwyższe strefy budynku zostały zaakcentowane poprzez niższe fragmenty (strefę gastronomii oraz części hali basenu sportowego). Rozwiązano w ten sposób problem doświetlenia hali sportowej, a forma całego kompleksu podzielona jest wzdłuż dłuższej elewacji. Nowo-projektowany budynek uzupełnia kompozycyjnie najbardziej charakterystyczną część istniejącego kompleksu - uniesioną formę trybun hali sportowej.

Nowa elewacja ma być tłem

Kluczowym założeniem dla projektu elewacji jest uwzględnienie i poszanowanie istniejącej formy budynku, którego charakterystyczne cechy, forma trybun hali sportowej, czy zastosowane materiały stanowią o jego indywidualnym charakterze. Kompozycja składa się wizualnie z dwóch elementów: bazy i górnego pasa - charakterystycznego nadwieszenia. Każdy z tych fragmentów posiada swój unikatowy charakter - baza prosta w formie z jednocześnie wprowadzonym rytmem wytworzonym przez słupy podpierające trybuny. Górna część pokryta jest blachą w układzie pionowych rytmicznych pasów, których zagęszczenie nadaje lekkość tej części elewacji. Rosnące na działce drzewa - sosny - posiadają podobny charakter kompozycyjny. Nowa elewacja kompleksu z założenia ma stanowić tło dla charakterystycznej formy trybun oraz uwzględniać i podkreślać naturę otoczenia.

Przeszklony basen z tubą do nurkowania

W projektowanym obiekcie zaproponowano zupełnie nowe funkcje. Południową część obiektu stanowi główna hala rekreacyjna, w której narożu zaprojektowano wieżę zjeżdżalni różnego typu. Centralna część budynku - przelotowy, binarny hol - wzbogacona została o częściowo przeszklony basen ze specjalną tubą do nurkowania.

Wizualizacja z wnętrza hali basenowej, fot. TKHolding
Wizualizacja z wnętrza hali basenowej, fot. TKHolding

W projekcie zdecydowano się na zlokalizowanie strefy saunarium. Jego umiejscowienie jest odpowiedzią na sąsiedztwo zadrzewionej i oddalonej od stref głośnych przestrzeni. ze względu na walory widokowe, jak i oddalenia od głośnej strefy basenów zewnętrznych zlokalizowano w północnej części obiektu. Strefa ta składa się z dwóch poziomów. Na piętrze zlokalizowano ogród saunowy. Poziom parteru to właściwa część saunarium, które zostało zbudowane wokół centralnego atrium, zapewniającego kontakt z naturą i większy komfort użytkowy oraz doświetlenie wnętrz w sposób intymny.

W projektowanej przestrzeni funkcje zostały dobrane tak, aby istniała możliwość spędzenia w kompleksie długiego czasu bez ciągłego przechodzenia przez strefę wejściową. Przykładem może być przejście pomiędzy halą rekreacyjną, a halą basenów sportowych, saunarium oraz połączenie strefy wejściowej z bezpośrednim dostępem i wglądem na antresole hali sportowej i basenowej.

Obiekt zaprojektowano uwzględniając zróżnicowane potrzeby klientów, dlatego przyjęto scenariusze odpowiadające takim grupom jak np.rodziny z dziećmi (tutaj silną uwagę poświęcono zapewnieniu dzieciom bezpieczeństwa; zaproponowano specjalne strefy dziecięce), grupy zorganizowane (wycieczki szkolne, sekcje pływackie; przewiduje się możliwość zastosowania systemu podnoszonego dna), osoby poszukujące relaksu (w tym klienci indywidualni, dorośli, osoby starsze, pary z nastawieniem na strefy saunarium, wellnessu).

Zespół konkursowy: Andrzej Truszczyński, Paweł Kobierzewski, Maciej Obszański, Dominik Kowalski.

Współpraca: Dagmara Iwańska, Patryk Prychodko, Sara Sieradzka, Natalia Rodak, Michał Gałuszka

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie