REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 07 mar 2018 13:52
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
fot. OVO Grąbczewscy Architekci
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody
To nie miało być zwykłe muzeum. Projekt OVO Grąbczewscy wart nagrody

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na Małopolskie Centrum Nauki, które ma powstać w Krakowie. Pracownia OVO Grąbczewscy Architekci była bliska zdobycia I nagrody, jednak tym razem przyznano katowickim architektom II miejsce. Przedstawiamy inspirujący projekt Centrum, który wart jest docenienia.

REKLAMA

Małopolskie Centrum Nauki według koncepcji OVO Grąbczewscy Architekci ma być miejscem edukacji i refleksji na temat nauki, ale również zabawy, odpoczynku i beztroskiego spędzania czasu.

Architektom zależało na tym, aby stworzyć budynek, który byłby w pełni profesjonalną „maszyną funkcjonalną” a zarazem otwartą strukturą sprzyjającą kreatywnym poszukiwaniom i elastycznie adaptującą się do zmian. Zamiast anonimowej, typowej, monotonnej przestrzeni, która często pod pretekstem pozostawienia wolnej ręki specjalistom od wystaw, stosowana jest w tego typu obiektach zaproponowano budynek bogaty przestrzennie, zaskakujący, który pobudza ciekawość, myślenie, kreatywność.

- Chcemy, aby obiekt Centrum był syntezą architektury i natury, połączeniem budynku i ogrodu – podkreślał architekt Oskar Grąbczewski.

Teren opracowania to olbrzymia łąka, łącząca się z zespołem terenów otwartych zabytkowego lotniska Rakowice-Czyżyny z Muzeum Lotnictwa Polskiego i dalej z Parkiem Lotników Polskich. MCN wchodzi w dialog z otaczającą go zielenią.

Budynek jest nieostry, rozmywa się na krawędziach – ma to symboliczne znaczenie nawiązujące do zmienności obrazu świata związanej z ciągłym rozwojem badań i wiedzy naukowej, ale wynikającej również z zasady nieoznaczoności Heisenberga

- Naukę rozumiemy jako poszerzanie granic naszego poznania z pełnym poszanowaniem i zachowaniem otaczającego nas środowiska naturalnego - nadmienia architekt. Budynek jest otoczony siatką zewnętrznych ramp , tarasów i balkonów porośniętych zielenią. Wytwarza się w ten sposób przestrzeń „pomiędzy” – niecodzienna, dająca dodatkowe możliwości – ekspozycyjne, komunikacyjne, rekreacyjne. - Chcielibyśmy żeby budynek stał się wielkim parkiem zabaw, które połączą rozrywkę z kreatywnością – nadmienia architekt.

Kreatywność to radość tworzenia i otwarcie się na nowe doświadczenia

Kreatywność wiąże się z szukaniem innego punktu widzenia, z pozwoleniem sobie na błądzenie, z pozornym marnotrawstwem czasu, z wolnością, z zabawą. - Nasz obiekt daje na to miejsce – zaraz przy salach i pokojach są przestrzenie odpoczynku, zielone tarasy. Centrum ma skłaniać do swobody, nieszablonowych zachowań i przemyśleń – podkreśla Grąbczewski.

Celem projektu jest stworzenie budynku, który w optymalny sposób wpasuje się w atrakcyjne otoczenie i pozwoli zachować jak najwięcej otwartej przestrzeni , zieleni, niezakłóconych widoków, jak również umożliwi spojrzenie na otaczający krajobraz z nowej perspektywy. Budynek, który będzie jednoznacznym, łatwo czytelnym znakiem w przestrzeni komunikującym niezwykłą funkcję. Architektom zależało na tym, aby był prosty, ekonomiczny, o klarownej kompozycji i konstrukcji, czytelnej dyspozycji funkcjonalno-przestrzennej – przyjazny zarówno dla zwiedzających, jak i dla użytkującej go instytucji i jej pracowników. Miał być też w pełni ekologiczny, energooszczędny, przyjazny środowisku naturalnemu.

Zaproponowany sposób formowania obiektu podkreśla przez wyeksponowanie otwartej , niekonwencjonalnej struktury kreatywny charakter budynku, a poprzez zastosowanie naturalnych materiałów oraz zieleni na dachu, na ścianach, we wnętrzach i w jego otoczeniu pokazuje, jak współistnienie techniki i natury tworzy dla człowieka atrakcyjne środowisko twórcze.

Skład zespołu OVO Grąbczewscy Architekci: Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Marek Grąbczewski, Sonia Jarczyk, Kamil Kajdas, Jacek Rymaszewski, Izabela Jasińska (I etap), Natalia Pączko (I etap).

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie