REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 maj 2018 09:00
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
fot. OVO Grąbczewscy Architekci
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!
W konkursie było aż 108 pracowni z 38 krajów. Katowicka pracownia wyróżniona!

To był naprawdę ciekawy konkurs na który zgłoszono aż 108 prac z 38 krajów świata. Takim sporym zainteresowaniem cieszyło się zaprojektowanie nowej szkoły Losbates w czeskich Lounowicach. Jury przyznało trzy nagrody i jedno wyróżnienie. Mamy też polski akcent. Katowicka pracownia OVO Grąbczewscy Architekci zdobyła w nim wyróżnienie.

REKLAMA

- Stworzenie szkoły oznacza dla nas stworzenie budynku, który sam w sobie byłby rodzajem eksperymentu, otwartej struktury sprzyjającej twórczej eksploracji i elastycznie dostosowującej się do zmian. Zamiast anonimowej, typowej, monotonnej konstrukcji proponujemy budynek bogaty przestrzennie, zaskakujący, który pobudza ciekawość, myślenie i kreatywność. Szkoła jest jak mała wioska z klasami umieszczonymi jak domy w ogrodzie - miejscem, w którym dzieci mogą się uczyć, bawić i odkrywać – opowiada Oskar Grąbczewski, architekt OVO Grąbczewscy Architekci.

Kompleks szkolny składa się z kilku niezależnych jednostek połączonych z "wewnętrzną ulicą" biegnącą od placu wejściowego na przełomie Soubezny do północno-wschodniego narożnika działki. Ta wewnętrzna ulica zaczyna się od otwartej przestrzeni, potem zamienia się w hol z centralnym patio, a następnie kończy się na placu między halą sportową a mieszkaniami dla nauczycieli, połączoną z drogą pod lasem.

Szkoła niczym mała wioska

Szkoła funkcjonuje jako mała wioska. Wewnętrzna ulica dzieli teren na dwie części. Na północy mamy funkcje publiczne - szkoła artystyczna, audytorium, gimnazjum. W południowej części są tereny przeznaczone wyłącznie dla uczniów - zajęcia, warsztaty, biblioteka, kafeteria itp. Ustawione jak domy Grunt z wykopów wykonanych na fundamenty służy do budowy nasypu ziemnego, który pełni wiele funkcji. Służy jako ogrodzenie wokół terenu szkoły, jako plac zabaw, jako strefa relaksu, jako trybun wokół boiska sportowego. Zostanie on obsadzony drzewami i krzewami, aby ukryć ogrodzenie w zieleni i zapewnić bliskim dzieciom i sąsiadom bliskość.

Cała przestrzeń zewnętrzna jest starannie zaprojektowana do różnych funkcji. Jest sportowy owal z wielofunkcyjnym trawiastym boiskiem i dodatkowym boiskiem sportowym po zachodniej i północnej stronie działki. Obszar po stronie południowej dzieli się na poziomy przygotowawcze, podstawowe i średnie - istnieją tam różne ogrody edukacyjne, które mogą być organizowane przez samych uczniów. To miejsce jest również przewidziane do przyszłej rozbudowy szkoły.

Ekoszkoła

Budynek ma formę inspirowaną architekturą regionalną, z wyraźnymi akcentami nowoczesnej architektury ekologicznej.

Dzięki rozpadowi dużego programu funkcjonalnego na mniejsze jednostki przestrzenne uzyskano budynek, który harmonijnie adaptuje się do niewielkich budynków Lounovice, jest bardziej przyjazny dla dzieci, które są jego głównymi odbiorcami i łatwe do wdrożenia etapami lub zmianami funkcjonalnymi.

Poszczególne pawilony, pokryte pochyłymi dachami, łączą się w konstrukcyjną całość. Hala sportowa ma również mniejszą skalę ze względu na układ dachu. Zbocza pokryte są od południa panelami słonecznymi, a z drugiej strony - drewnem. Budynek tworzy całość wraz z zagospodarowaniem terenu - kompozycja kompozycji składa się z przeplecionych kształtów i otwartych przestrzeni.

Dominującym materiałem jest drewno - widoczne na elewacjach, dachach i wnętrzach. Drewno to materiał ciepły, szlachetny, trwały, a przede wszystkim - lokalny i bardzo ekologiczny. Architektura kompleksu spełnia wytyczne miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Śmiałe spojrzenie w przyszłość

Ideą kompleksu jest zachowanie i eksponowanie istotnych elementów historycznego układu przestrzennego miejscowości Lounovice oraz dostosowanie nowego rozwoju do historycznej kompozycji przestrzennej w zakresie układu, skali, kształtu i wykorzystywanych materiałów historycznych.

- Należy zauważyć, że zasada konstrukcyjna budynku pozwala na niezwykle łatwą budowę etapami i rozbudowę. Dodanie nowych funkcji i nowych modułów zarówno do projektu, jak i już ukończonego budynku będzie ekonomiczne i nie przeszkadza w funkcjonowaniu szkoły.Przewidzieliśmy miejsce do rozbudowy budynku we wszystkich kierunkach. Zarówno klasy I-V, jak i VI-IX można dodać do istniejących w południowej części działki. Druga hala sportowa zostanie umieszczona tuż przy salach gimnastycznych, istnieje również możliwość rozbudowy stołówki, biblioteki i szkoły artystycznej - otwarta struktura szkoły umożliwia rozbudowę w każdym miejscu i kierunku – zauważa Grąbczewski.

Skład zespołu autorskiego OVO Grąbczewscy Architekci: Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Marek Grąbczewski, Karolina Grzesista, Sonia Jarczyk, Kamil Kajdas, Marta Kamińska, Małgorzata Karolak, Justyna Motyka, Zuzanna Szmatłoch.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie