REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 26 lip 2018 13:00
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
fot. HRA Architekci
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy
Zamek, który staje się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję architektoniczną nowej siedziby firmy Cerrad w Starachowicach. Był on organizowany w formie konkursu zamkniętego, jednoetapowego, realizacyjnego. Zwyciężyła pracownia HRA Architekci. Doceniono efektowne połączenie bryły części biurowej i fabryki, które wykorzystuje aspekty przyrodnicze, jednocześnie proponując atrakcyjne i charakterystyczne rozwiązanie architektoniczne.

REKLAMA

HRA Architekci mieli za zadanie stworzenie budynku symbolizującego olbrzymią firmę produkcyjną, budynku biurowego, który poza zapewnieniem komfortowych warunków pracy osłoni socjalnie i życiowo pracowników zapewniając przedszkole, siłownię, kantynę, kawiarnię, zielone miejsca odpoczynku, ale który również zadba o reklamowe działalności firmy w rozległych przestrzeniach wystawienniczych.

Architekci zapronowali koncepcję zamku stojącego na skale, wyniesionego ponad otaczający las i podzamcze, dostępngo spektakularną drogą wciętą w górę zamkową. To zamek odwrócony od głośnego podzamcza jakim sązabudowania produkcyjne, patrzący na krajobraz otaczającego lasu. Trzy wieże zamkowe flankujące dwa wyniesione dziedzińce skrywające ciche, zielone wnętrza tworzące atmosferę pałacowych ogrodów. Ten zamek ma stać się współczesną ikoną, zapamiętywalnym symbolem firmy Cerrad.

Otwarty na las

Budynek otwarty jest na otaczający las. Pomieszczenia biurowe oraz funkcje towarzyszące podziwiają z wysoka zieleń lasu. Dwa olbrzymie w skali urbanistycznej patia z zielonymi tarasami wypełnione są spokojem i ciszą dzięki wyniesieniu ponad hale przerobowni, dwie kondygnacje garażowe i kondygnację techniczną oraz odwróceniu ich otwarć od hałasu i pyłu strefy produkcyjnej.

Inżynieryjna konstrukcja górskiej drogi prowadzi na poziomy garaży, kiedy główny podjazd na poziomie terenu doprowadza do foyer dolnej recepcji. Budynek nałożony na hale przerobowi odwrócony tyłem do reszty zabudowy produkcyjnej. Główny podjazd i most prowadzący do garaży dostępne są z okalającej drogi odcinającej las od terenów zakładu.

Inspiracją? Górska warownia

W skali urbanistycznej inspirowana architekturą górskiej warowni położonej wysoko na skale, dominującej nad okolicą, jej lasami i podzamczem, a dostępną stromą górską drogą pnącą się na szczyt. W skali architektonicznej inspirowana architekturą przemysłową fabryk i zakładów produkcyjnych.

Lekkie szklane elewacje w urbanistycznych patiach oraz flankujących wieżach z nierealnymi lustrzanymi odbiciami zieleni tarasów i nieba kontrastują z ciężkimi elewacjami z betonu, płyt elewacyjnych i stali bazy budynku, pionów ewakuacyjnych klatek schodowych i trzonów windowych.

Budynek wyraźnie składa się ze „skalnej” bazy pierwszych czterech kondygnacji, na szczycie której rozpościerają się szklane tarasowe bryły i ogrody sześciu kondygnacji biur i funkcji towarzyszących.

W proporcjach wysokość „skalnej” bazy i szklanych domów są sobie równe.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie