Cukiernię Mary Cooks z małą piekarnią utrzymaną w stylistyce nowojorskich lat. 40. zaprojektowała łódzka pracownia Osom. Jest słodko, różowo i bajkowo.
Jak wspominają architekci z Osom, główną ideą projektu było nawiązanie stylistyką do małych cukierni lat 40. o charakterze „nowojorskim”. - Delikatne pudrowe, wręcz budyniowe kolory mają oddawać charakter słodyczy i sprzyjać konsumpcji cukrowych wyrobów - mówi architekt Tomasz Jasiak. Wnętrze ma głównie służyć jako ekspozycja dla wyrobów, które są pieczone na tyłach lokalu.
Zaaranżowane wnętrze nawiazuje do stylu vintage, dlatego też architekci postanowili wykorzystać podłogę w biało-zieloną szachownicę i takie dodatki jak neony, ściana tablicowa oraz eklektyczne meble. Chromowane elementy dodatkowo podkreślają styl art-deco, który we wspominany czasie był niezwykle modny.
właściciel, architekt Archas Design
Architekt Tremend
architekt, partner More Design & Architecture (MRDA)
architekt, partner More Design & Architecture (MRDA)
właściciel werk.pl
współzałożyciel, wiceprezes zarządu MWM Architekci