REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego to dowód na to, że z polską architekturą jest coraz lepiej

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 sty 2019 13:00

Budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego jako jedyny obiekt z Polski znalazł się wśród 40 europejskich realizacji, które przeszły do dalszego etapu konkursu im. Miesa van der Rohe 2019. Podczas 4 Design Days mieliśmy okazję zapytać współtwórców projektu, Joannę i Wojciecha Małeckich, o nastroje panujące w pracowni związane z tak prestiżowym wyróżnieniem.

REKLAMA

- Towarzyszy nam na razie mała euforia, to jeszcze nie jest ostatni etap konkursu. Natomiast po wielu latach prac projektowych oraz bardzo trudnej realizacji obiektu na specyficznej działce czujemy radość, że ten wysiłek został doceniony - mówi Wojciech Małecki z pracowni Małeccy Biuro Projektowe.

Architekci twierdzą również, że obiekt WRiTV jest dowodem na to, że z polską architekturą jest coraz lepiej. - Zarówno inwestorzy prywatni, jak i publiczni coraz częściej łakną obiektów o wysokiej jakości - mówią projektanci.

WRiTV Uniwersytetu Śląskiego został doceniony również przez Jury Property Design Awards 2019 i czytelników portali propertydesign.pl oraz propertynews.pl. Obiekt otrzymał nagrodę w kategorii "Bryła - obiekty publiczne". Pełna relacja z gali Property Design Awards 2019 -> tutaj.

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach to projekt trzech pracowni: BAAS arquitectura, Grupy 5 Architekci oraz Małeccy Biuro Projektowe.

Nowy budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego nawiązuje do tradycyjnej śląskiej architektury i charakterystycznej czerwonej cegły. Jego specyfiką jest wtłoczenie między stare kamienice i połączenie nowej zabudowy z istniejącą. Częścią fasady jest historyczna ceglana elewacja dawnej fabryki żarówek, którą uzupełnia ażurowa konstrukcja z pustaków ceramicznych.

Obiekt, którego powierzchnia wynosi 4,8 tys. m kw., mieści się w pobliżu obecnego kampusu uniwersyteckiego, przy ul. św. Pawła. Budynek zaprojektowano na planie prostokąta z wewnętrznym atrium. W zależności od strony jest on jedno-, dwu- i czterokondygnacyjny (nie licząc podziemnego parkingu).

Wokół niezadaszonego dziedzińca zlokalizowane są główne pomieszczenia wydziału: sala projekcyjno-filmowa i dwukondygnacyjne studio filmowe otoczone m.in. pracownią montażu, dźwięku, reżyserką czy przechowalnią sprzętu filmowego. Na pierwszym piętrze znajdują się pracownie fotograficzne, atelier z wyjściem na taras i ciemnia. Kolejne piętra to głównie sale wykładowe i pomieszczenia biurowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie