REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Case study: sposób na zrównoważony budynek

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 11 paź 2021 17:00
Case study: sposób na zrównoważony budynek
Budynek Wardian w londyńskiej dzielnicy Docklands powstał z naciskiem na zrównoważony rozwój. fot. mat. prasowe Wicona
Case study: sposób na zrównoważony budynek
Case study: sposób na zrównoważony budynek

Budynek Wardian w londyńskiej dzielnicy Docklands wykorzystuje ogrody dachowe z dojrzałymi drzewami w celu złagodzenia napływającego powietrza oraz pasywne środki ochrony pomieszczeń przed nasłonecznieniem.

REKLAMA

  • Budynek Wardian w Londynie został zaprojektowany z naciskiem na oszczędność energii i zrównoważony rozwój.
  • Ogrody dachowe z dojrzałymi drzewami łagodzą napływające powietrze, a bryła z wystającymi tarasami niweluje nasłonecznienie. 
  • Za projektem stoi pracownia Glenn Howells Architects.

Zainspirowany XIX-wieczną skrzynią "Wardian Case" doktora Nathaniela Bagshaw Warda, którą botanicy wykorzystywali do transportu okazów roślin z odległych zakątków świata, budynek Wardian, w londyńskiej dzielnicy Docklands został okrzyknięty kamieniem milowym w zrównoważonym rozwoju na miarę XXI wieku.

Inwestycja realizowana przez EcoWorld Ballymore obejmuje dwie 50- i 55-piętrowe wieże mieszkalne, w których znajduje się 768 mieszkań z jedną lub dwiema sypialniami, a także apartamenty typu penthouse z widokiem na Canary Wharf oraz podium mieszczące prywatną salę kinową, restaurację i lokale handlowe.   

Renomowana pracownia projektowa Glenn Howells Architects była odpowiedzialna nie tylko za ogólną koncepcję i szczegółowy projekt, ale również za znaczną część prac we wnętrzach.  

Ponieważ usługi mechaniczne mają ogromny wpływ na zużycie energii przez cały okres użytkowania budynku, kontrolowanie nasłonecznienia i unikanie uzależnienia od klimatyzacji było kluczowym elementem etosu projektowego Wardian. Dlatego oprócz wykorzystania ogrodów dachowych z dojrzałymi drzewami w celu złagodzenia napływającego powietrza, konstrukcja wież w imponujący sposób wykorzystuje pasywne środki ochrony pomieszczeń mieszkalnych przed nasłonecznieniem.

- Projekt czerpał inspirację z botanicznych korzeni i skrzynek Wardian Nathaniela Bagshaw Warda, ale kluczowym czynnikiem był również zrównoważony rozwój.  Wardian został zaprojektowany w celu zmniejszenia nasłonecznienia poprzez zastosowanie wystających tarasów, dzięki czemu osiągnięto redukcję o 42% wydatku energetycznego na cele klimatyzacji obiektu, w porównaniu z wieżami o mniej zacienionych fasadach, przy czym przewiduje się, że wraz ze wzrostem temperatur oszczędność ta wzrośnie do 55% do roku 2050 - wyjaśnia rzecznik prasowy Glenn Howells Architects.

- Zamiast stosować klimatyzację, podniebne ogrody firmy Wardian chłodzą napływające powietrze, jak również zapewniają każdemu domowi zacienione udogodnienie.  Zieleń przyczynia się również do poprawy jakości powietrza, a także tworzy środowisko, które jest relaksujące i przyjemne w codziennym obcowaniu - dodaje.

- Ściśle współpracowaliśmy z firmą Sipral, aby uzyskać właściwą specyfikację przeszkleń i spełnić wymagania dotyczące zysków słonecznych, ale musieliśmy też wykonać wiele pracy związanej z akustyką.  Na niższych poziomach, wychodzących na DLR*, zastosowaliśmy dodatkową warstwę szkła, a znaczna część elewacji wychodzącej na City Airport posiada szkło akustyczne - relacjonuje.

Czeski wykonawca elewacji, firma Sipral, podjął decyzję o zastosowaniu drzwi Wicona Wicline 75, przesuwnych przeszkleń Wicslide 150PS i okien Wicline 90SG - zintegrowanych w ramach indywidualnego rozwiązania elewacyjnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie