REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jaka powinna być podłoga w piekarni?

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 04 maj 2020 15:27
Jaka powinna być podłoga w piekarni?
Podłoga w piekarni. Fot. Mat. prasowe
Jaka powinna być podłoga w piekarni?
Jaka powinna być podłoga w piekarni?
Jaka powinna być podłoga w piekarni?
Jaka powinna być podłoga w piekarni?

Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego mają za zadanie przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem w wyniku intensywnego użytkowania. Aby dobrze spełniały swoją funkcję, powinny mieć odpowiednie cechy i właściwości, poparte badaniami.

REKLAMA

Wytrzymałość na codzienne obciążenia użytkowe

Posadzki w piekarni przemysłowej muszą sprostać intensywnym obciążeniom mechanicznym, m.in. powinny być odporne na natężony ruch pieszy oraz ruch wózków służących do wypieku, studzenia, a także transportowania pieczywa do samochodów lub przyzakładowego punktu sprzedaży. Dodatkowe wyzwanie dla posadzki stanowi potencjalne zabrudzenie jej powierzchni surowcami wykorzystywanymi do produkcji. Z tego względu przy wyborze systemu posadzkowego zawsze należy sprawdzać odporność na ścieranie – im jest ona wyższa tym lepiej, przy czym poziom odporności na ścieranie, taki jak np. RWA1 zgodnie z normą PN-EN 13892-5 jest wystarczający dla warunków panujących w tego typu zakładach.

Antypoślizgowość taka jak w wilgotnym środowisku pracy

Z kwestią zapylenia powierzchni posadzki w piekarni surowcami stosowanymi do wypieków wiąże się wymóg odpowiedniej przeciwpoślizgowości. Nawet niewielka ilość rozsypanego na posadzce cukru czy mąki zwiększa ryzyko poślizgnięcia i upadku. Mimo, że wypiek pieczywa nie jest typowo „mokrą” produkcją, w wybranych pomieszczeniach zakładów piekarskich występuje wysoka wilgotność, co może doprowadzić do powstawania skroplin na powierzchni posadzki. Dla przykładu, zgodnie z zaleceniami zawartymi w publikacji Instytutu Techniki Budowlanej autorstwa Jacka Popczyka („Śliskość. Zasady doboru posadzek. Poradnik”, Instrukcje, Wytyczne, Poradniki, nr 466/2011) posadzka żywiczna w pomieszczeniach sprzedaży w piekarni powinna mieć opór poślizgu badany metodą „wahadła”, zgodnie z PN-EN 13036-4, dla powierzchni suchej 75–90, a dla powierzchni mokrej 40–65. Biorąc pod uwagę te wymagania, odpowiednim rozwiązaniem w tego typu pomieszczeniach będą posadzki o przeciwpoślizgowej strukturze, z zasypem piaskiem kwarcowym, jak np. Flowfresh SR.

Odporność na cukier, słody i inne surowce

Kolejną ważną cechą posadzek stosowanych w piekarniach jest odporność na składniki stosowane przy wypieku pieczywa i ciast, np. cukry, dżemy czy konfitury, które w dużych ilościach mogą być niszczące dla podłoża betonowego. Poszukiwanie rozwiązania posadzkowego, które jest w stanie sprostać takim wymaganiom, przyczyniło się m.in. do powstania marki Flowcrete. W 1982 roku brytyjski wynalazca Peter Gibbins stanął przed wyzwaniem stworzenia dla swojego klienta – znanego producenta słodyczy, specjalnej posadzki, która zachowa swoje właściwości w kontakcie z dużymi ilościami cukru. Założyciel Flowcrete zaproponował technologię na bazie żywicy syntetycznej. Była to pierwsza posadzka, która odpowiadała rygorystycznym wymaganiom zakładów produkcyjnych inwestora. Do dzisiaj antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe tej marki sprawdzają się zarówno w niewielkich, lokalnych piekarniach, jak i w zakładach produkujących słodycze na dużą skalę.

Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego mają za zadanie przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem w wyniku intensywnego użytkowania. Aby dobrze spełniały swoją funkcję, powinny mieć odpowiednie cechy i właściwości, poparte badaniami. Dobór systemu posadzkowego wymaga także analizy warunków panujących w zakładzie. Przy tworzeniu specyfikacji warto skorzystać z pomocy ekspertów od posadzek żywicznych, którzy na podstawie wywiadu oraz wiedzy i doświadczenia zaproponują optymalne rozwiązanie.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.