REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Podłoga w browarze: wybór odpowiedniej posadzki

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 17 mar 2020 10:51
Podłoga w browarze: wybór odpowiedniej posadzki
Browarnia Brooklyn Brewery w USA. Fot. Mat. prasowe Flowcrete
Podłoga w browarze: wybór odpowiedniej posadzki
Podłoga w browarze: wybór odpowiedniej posadzki

Właściwe rozwiązania posadzkowe to ważny element zachowania najwyższych standardów produkcji w przemyśle spożywczym. Browary wymagają zastosowania łatwych w czyszczeniu posadzek, które są wytrzymałe mechanicznie ze względu na przesuwanie ciężkich beczek i odporne chemicznie na wypadek rozlania i wycieku napojów. Od produkcji, poprzez butelkowanie, aż do degustacji to ważne, aby posadzka w browarze miała odpowiednie właściwości.

REKLAMA

Wybór posadzki to jeden z kluczowych aspektów projektowania browaru. Zastosowanie nieodpowiedniego materiału, np. pozostawienie niezabezpieczonego betonu, może prowadzić do powierzchniowych uszkodzeń, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia oraz rozwijać pleśń i bakterie. W efekcie konieczne staje się ponoszenie wydatków na miejscowe naprawy lub wymianę posadzki i związane z tym przestoje w produkcji. Eksperci firmy Flowcrete, producenta posadzek żywicznych, podpowiadają, na co zwrócić uwagę przy wyborze posadzek do poszczególnych stref i pomieszczeń w zakładzie produkującym piwo.

Piwo najczęściej ma odczyn kwaśny, a do jego produkcji wykorzystuje się słody, chmiel, drożdże piwowarskie, a także inne dodatki, takie jak miody czy soki owocowe. Oznacza to, że posadzka, na której mogą pojawić się rozlania i wycieki, powinna mieć odpowiednią odporność chemiczną. Ponadto w browarach panuje intensywny ruch pieszy oraz ruch wózków widłowych, posadzka jest regularnie czyszczona, np. ciepłą wodą lub parą wodną, na znacznej powierzchni prowadzona jest tzw. produkcja mokra, występują wahania poziomu wilgotności, a do tego punktowo realizowany jest załadunek ciężkich przedmiotów, takich jak beczki z piwem.

Ze względu na intensywne warunki użytkowania, zwłaszcza w strefach produkcji i fermentacji, posadzki powinny być łatwe w czyszczeniu, solidne i wytrzymałe. Wymóg ten sprawia, że w coraz większej liczbie browarów stosuje się specjalistyczne posadzki żywiczne, które są antybakteryjne i spełniają najwyższe standardy higieny, np. posiadają certyfikaty międzynarodowych organizacji, takich jak HACCP International, a przy tym są odporne nie tylko chemicznie, ale także mechanicznie.

Posadzki na bazie żywic syntetycznych są szczególnie skuteczne, ponieważ mogą być wykonywane w grubościach rzędu nawet 6 lub 9 mm, co daje im dużą wytrzymałość, a przy tym są bezspoinowe, nienasiąkliwe, dostępne w różnych kolorach oraz zachowują trwałość przez lata.

Wszechstronność posadzek żywicznych oznacza również, że można zastosować różne rozwiązania dopasowane do konkretnych pomieszczeń w browarze. Na przykład posadzki na bazie żywicy poliuretanowej oraz kruszywa i cementu, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene® (np. Flowfresh) to dobre rozwiązanie nawet do największych i najbardziej wymagających obszarów produkcyjnych.

Strefy filtrowania i butelkowania to równie trudne środowisko pracy, gdzie wycieki mogą prowadzić do powstawania plam i kałuż na powierzchni posadzki. W warunkach produkcji mokrej kluczowe jest zachowanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa pracowników. Posadzki poliuretanowo-cementowe z antypoślizgowymi wykończeniem, uzyskiwanym m.in. poprzez zastosowanie odpowiednich kruszyw lub piasku kwarcowego, mogą pomóc w utrzymaniu tych stref w czystości oraz zmniejszeniu ryzyka poślizgnięcia się i upadku na wilgotnej powierzchni.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.