Na 30 maja przypada Światowy Dzień Soku. Z tej okazji przyjrzeliśmy się cechom, jakie powinny mieć posadzki w zakładach produkujących soki.
Jakie cechy posadzek są najbardziej pożądane w przypadku zakładów produkujących soki? Przedstawiamy porady ekspertów marki Flowcrete, wiodącego producenta specjalistycznych posadzek żywicznych, które sprawdzają się w wymagających warunkach użytkowania.
Przy projektowaniu posadzki w zakładzie produkującym soki należy pamiętać o tym, że zastosowane materiały i technologie mają duży wpływ na środowisko, w jakim powstaje końcowy produkt, a także na trwałość posadzek i stropów, ograniczając koszty utrzymania budynków.
W zakładach przetwórstwa owoców i warzyw betonowe podłoże jest narażone na duże obciążenia mechaniczne. W efekcie może dojść do jego uszkodzenia, czyli powstania trudnych do wyczyszczenia spękań i ubytków, w których może zbierać się brud, bakterie i zarodniki pleśni. Podstawowym zadaniem posadzek żywicznych jest ochrona podłoża. Aby posadzki dobrze spełniały swoją funkcję powinny być elastyczne, aby przenosić drgania powstałe przy pracy maszyn i linii produkcyjnych, a jednocześnie odporne na zniszczenie w wyniku intensywnego ruchu wózków transportowych. W tej roli dobrze sprawdzają się rozwiązania posadzkowe na bazie elastycznych żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów.
W zakładach produkcji i rozlewniach soków, tak jak w całym przemyśle spożywczym, obowiązują rygorystyczne wymogi sanitarne. Dla zachowania najwyższego standardu higieny istotna jest starannie zaprojektowana posadzka – najlepiej bezspoinowa, nienasiąkliwa, łatwa do zmywania. Dodatkowo powinna być wykonana ze spadkiem w kierunku odwodnienia, a na styku ze ścianą – zintegrowana ze szczelnym cokołem, o profilu przystosowanym do szczotek maszyn sprzątających. Do stref bezpośredniego przygotowywania żywności rekomendowane są specjalistyczne posadzki antybakteryjne, takie jak np. Flowfresh z dodatkiem Polygiene®, działającym na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na powierzchni nawet o 99%. Warto również wybierać systemy posadzkowe, które mają certyfikaty przyznawane przez niezależne organizacje, jak np. HACCP International, ponieważ jest to obiektywne potwierdzenie ich jakości.
Przy wyborze systemu posadzkowego warto sporządzić listę substancji obecnych w procesie produkcji soków i sprawdzić, jak wybrane rozwiązanie posadzkowe zachowuje się w kontakcie z tymi składnikami. Soki są bogate w kwasy organiczne o różnej mocy, np. kwas cytrynowy, kwasy winowy, kwas octowy, kwas jabłkowy. Ponadto do ich przygotowania wykorzystuje się duże ilości cukru. Tak specyficzne środowisko pracy stanowi poważne zagrożenie degradacji posadzki, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jej odporność w tym zakresie.
W chłodniach i mroźniach, gdzie przechowywane są owoce i warzywa, należy stosować systemy posadzkowe, które można zainstalować w niskiej temperaturze i w wilgotnych warunkach. Z kolei w pomieszczeniach, gdzie prowadzona jest obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, należy zastosować system posadzkowy o grubości odpowiedniej do zakładanych obciążeń termicznych. Warto pamiętać, że równie ważna jak wytrzymałość na niską i wysoką temperaturę jest odporność na jej wahania, z którymi mamy do czynienia np. w czasie mycia posadzki ciepłą wodą lub parą wodną.
Strefy rozlewania i butelkowania soków stanowią trudne środowisko pracy dla posadzek, głównie ze względu na nieuniknione wycieki, które mogą prowadzić do powstawania na ich powierzchni plam, kałuż i zastoin oraz potencjalne zanieczyszczenie, np. rozbitym szkłem. W tego typu mokrych strefach warto stosować antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe z dodatkiem piasku kwarcowego, który nadaje im przeciwpoślizgową powierzchnię. Takie rozwiązanie zwiększa bezpieczeństwo pracowników, a równocześnie, dzięki swojej trwałości i wytrzymałości, ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu higieny.
Architekt, Dyrektor biura Biuro Architektoniczne DDJM
Założyciel, Architekt eM4. Pracownia Architektury. Brataniec
Dyrektor Zarządzający, Architekt Estudio Lamela Polska
Właściciel, Architekt Studio S - Biuro Architektoniczne Michał Szymanowski
Założyciel, Architekt KWK Promes
Partner, Architekt Sud Architectes Polska