REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Posadzki do zadań specjalnych. Co na podłogę w zakładzie produkującym soki?

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 26 maj 2021 13:00
Posadzki do zadań specjalnych. Co na podłogę w zakładzie produkującym soki?
Posadzka Flowfresh marki Flowcrete w zakładzie produkującym soki. fot. mat. prasowe
Posadzki do zadań specjalnych. Co na podłogę w zakładzie produkującym soki?

Na 30 maja przypada Światowy Dzień Soku. Z tej okazji przyjrzeliśmy się cechom, jakie powinny mieć posadzki w zakładach produkujących soki.

REKLAMA

Jakie cechy posadzek są najbardziej pożądane w przypadku zakładów produkujących soki? Przedstawiamy porady ekspertów marki Flowcrete, wiodącego producenta specjalistycznych posadzek żywicznych, które sprawdzają się w wymagających warunkach użytkowania.

Przy projektowaniu posadzki w zakładzie produkującym soki należy pamiętać o tym, że zastosowane materiały i technologie mają duży wpływ na środowisko, w jakim powstaje końcowy produkt, a także na trwałość posadzek i stropów, ograniczając koszty utrzymania budynków. 

Połączenie elastyczności i wytrzymałości mechanicznej

W zakładach przetwórstwa owoców i warzyw betonowe podłoże jest narażone na duże obciążenia mechaniczne. W efekcie może dojść do jego uszkodzenia, czyli powstania trudnych do wyczyszczenia spękań i ubytków, w których może zbierać się brud, bakterie i zarodniki pleśni. Podstawowym zadaniem posadzek żywicznych jest ochrona podłoża. Aby posadzki dobrze spełniały swoją funkcję powinny być elastyczne, aby przenosić drgania powstałe przy pracy maszyn i linii produkcyjnych, a jednocześnie odporne na zniszczenie w wyniku intensywnego ruchu wózków transportowych. W tej roli dobrze sprawdzają się rozwiązania posadzkowe na bazie elastycznych żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów.

Łatwe utrzymanie w czystości i wysoki standard higieny

W zakładach produkcji i rozlewniach soków, tak jak w całym przemyśle spożywczym, obowiązują rygorystyczne wymogi sanitarne. Dla zachowania najwyższego standardu higieny istotna jest starannie zaprojektowana posadzka – najlepiej bezspoinowa, nienasiąkliwa, łatwa do zmywania. Dodatkowo powinna być wykonana ze spadkiem w kierunku odwodnienia, a na styku ze ścianą – zintegrowana ze szczelnym cokołem, o profilu przystosowanym do szczotek maszyn sprzątających. Do stref bezpośredniego przygotowywania żywności rekomendowane są specjalistyczne posadzki antybakteryjne, takie jak np. Flowfresh z dodatkiem Polygiene®, działającym na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na powierzchni nawet o 99%. Warto również wybierać systemy posadzkowe, które mają certyfikaty przyznawane przez niezależne organizacje, jak np. HACCP International, ponieważ jest to obiektywne potwierdzenie ich jakości.

Odporność na cukry i kwasy owocowe

Przy wyborze systemu posadzkowego warto sporządzić listę substancji obecnych w procesie produkcji soków i sprawdzić, jak wybrane rozwiązanie posadzkowe zachowuje się w kontakcie z tymi składnikami. Soki są bogate w kwasy organiczne o różnej mocy, np. kwas cytrynowy, kwasy winowy, kwas octowy, kwas jabłkowy. Ponadto do ich przygotowania wykorzystuje się duże ilości cukru. Tak specyficzne środowisko pracy stanowi poważne zagrożenie degradacji posadzki, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jej odporność w tym zakresie.

Odporność termiczna



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.