REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 10 lut 2021 13:46
Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury
Fot. Flowcrete Polska
Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury
Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury
Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury
Posadzki żywiczne w szybko rozwijającym się sektorze akwakultury

Akwakultura, czyli chów, hodowla i uprawa organizmów wodnych, to obecnie jeden z najszybciej rozwijających się sektorów produkcji żywności w Polsce i na świecie. Tego typu działalność odpowiada za około 20% podaży ryb w Unii Europejskiej. Jest to rosnący trend, głównie ze względu na wydajność, w pełni kontrolowaną, najwyższą jakość produktów oraz surowe normy dotyczące ochrony zdrowia i środowiska.

REKLAMA

Sektor akwakultury tworzą głównie małe i średnie, oraz tzw. mikroprzedsiębiorstwa, działające na terenach nadmorskich lub wiejskich. Dla zachowania najwyższej jakości ryb ważne jest przestrzeganie rygorystycznych zasad higieny na terenie całego zakładu. Dotyczy to nie tylko technologii i procesów produkcji, ale także materiałów wykończeniowych, w tym posadzek.

Eksperci z firmy Flowcrete Polska, wiodącego producenta i dostawcy technologii oraz materiałów do wykonywania posadzek żywicznych, podpowiadają, jakie cechy powinny mieć rozwiązania posadzkowe w pomieszczeniach, w których prowadzona jest działalność związana z akwakulturą.

1. Higieniczna powierzchnia
Bezspoinowa posadzka, z jak najmniejszą liczbą połączeń, fug na jej powierzchni, to optymalne rozwiązanie przy produkcji żywności, ponieważ jest ona łatwa do utrzymania w czystości. Ponadto miejsca, w których może gromadzić się brud stwarzający ryzyko namnażania się bakterii, są ograniczone do minimum.

2. Wytrzymałość na obciążenia użytkowe
Posadzka w zakładzie z sektora akwakultury powinna mieć odpowiednią wytrzymałość mechaniczną, w tym odporność na uderzenia, na ścieranie itp. Jej właściwości w tym zakresie muszą być starannie dobrane do przewidywanych obciążeń użytkowych, które mogą obejmować m.in. intensywny ruch pieszy, czyszczenie przez szorowanie, ruch wózków widłowych czy innych pojazdów. Wszelkie uszkodzenia posadzki to potencjalne ryzyko skażenia żywności, ponieważ w trudnych do domycia szczelinach mogą gromadzić się zabrudzenia powodujące rozwój bakterii.

3. Właściwości antybakteryjne
Pożądaną cechą posadzki w zakładach produkujących żywność, także w tych zajmujących się akwakulturą, jest jej antybakteryjność. Na przykład, systemy poliuretanowo-cementowe Flowfresh mają specjalny dodatek na bazie jonów srebra, Polygiene®, który redukuje ilość bakterii na ich powierzchni nawet o 99%. Jest on wbudowany w matrycę posadzki, co oznacza, że cały czas jest skuteczny, mimo naturalnego, stopniowego zużywania się materiału.

4. Certyfikaty, np. HACCP International
Certyfikaty wydawane przez niezależne, międzynarodowe organizacje, stanowią potwierdzenie, że posadzka spełnia najwyższe standardy w produkcji żywności. Przykładem dokumentu uznawanego na całym świecie jest ten przyznawany przez HACCP International, który otrzymały posadzki typu Flowfresh.

5. Przeciwpoślizgowość
Działalność związana z akwakulturą oznacza pracę w mokrym środowisku. Ze względu na bezpieczeństwo pracowników, należy zadbać o to, aby posadzka miała odpowiednią antypoślizgowość. W tym zakresie warto skorzystać z wytycznych Instytutu Technik Budowlanych. W przypadku posadzek poliuretanowo-cementowych Flowfresh SR, z dodatkiem piasku kwarcowego, istnieje możliwość dostosowania stopnia antypoślizgu do panujących w zakładzie warunków i wymagań użytkowych.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.