Kawiarnie to miejsca wyjątkowe. Tu spotkamy się z przyjaciółmi, mamy chwilę relaksu i odpoczynku. Ważna jest nie tylko atmosfera, ale również sam komfort miejsca. Dlatego właściciele obiektów gastronomicznych, jak i architekci projektujący taką przestrzeń powinni pomyśleć nad wdrożeniem rozwiązań umożliwiających sterownie komfortem cieplnym czy oświetleniem.
Koszty związane z utrzymaniem komfortu cieplnego mogą stanowić do 11% budżetu przeznaczonego na obsługę budynku czy np. lokalu gastronomicznego. W okresie letnim utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury przy jednoczesnym wywarzeniu kosztów użytkowania to jeden z głównych elementów wpływających na komfort miejsca i rentowność biznesu. Firma Schneider Electric posiada innowacyjne rozwiązanie SmartStruxure™ Lite, przeznaczone do sterowania i zarządzania komfortem cieplnym, oświetleniem w małych i średnich budynkach oraz instalacjach.
System opiera się na dwóch najpopularniejszych standardach komunikacji bezprzewodowej EnOcean i ZigBee. Bezprzewodowe sterowanie i komunikacja wpływa na szybszą instalację systemu i niskie koszty wdrożenia. Co ważne, dzięki takiemu rozwiązaniu podczas modernizacji lokalu i wdrażania systemu nie ma konieczności zamykania obiektu. Stosowane jeszcze wciąż tradycyjne rozwiązana automatyki budynkowej są zbyt duże dla tak małych powierzchni, jak np. kawiarnia. W przypadku rozwiązania SmartStruxure ™Lite wystarczy jeden sterownik, bramka, serwer webowy i poprawa komfortu danego miejsca odczuwalna jest dla wszystkich użytkowników.
Założyciel Medusagroup
Założyciel Medusagroup
Architekt, Wiceprezes Zarządu Oddziału Krakowskiego SARP SARP
współwłaściciel Biuro Architektoniczne DDJM
Właściciel Kulczyński Architekt
Właściciel, Architekt, Naukowiec Zalewski Architecture Group